4 manieren om je foto's snel en eenvoudig te verkleinen

Door: robbin-ooijevaar | 30 november 2020 12:28

How To

Tegenwoordig kun je mooie foto's maken met je smartphone, maar wel tegen een prijs. De fotobestanden nemen vaak vrij veel mb's in beslag op je telefoon en dat is niet altijd handig als je de foto's wilt plaatsen op social media. Daarom kan het handig zijn om snel en eenvoudig je foto's te verkleinen. Wij hebben vier tools verzameld die dat kunnen.

Wil je meer leren over fotografie? Bekijk dan onze Cursus: Foto's bewerken (boek & online cursus)

Stap 1: RoboSizer

RoboSizer is een hulpprogramma dat ingrijpt op een moment dat je iets met foto's gaan doen in bijvoorbeeld Gmail. Het programma verkleint je afbeeldingen vervolgens automatisch. RoboSizer installeer je op je pc, en werkt daarna met alle bekende webdiensten, zoals Gmail, Yahoo-mail, Flickr, Facebook en veel meer.

Ook lokale programma's worden ondersteund, zoals Microsoft Outlook, Skype en Thunderbird. Het leukste aan RoboSizer is dat je eigenlijk niets hoeft te weten van bestandsformaten, foto-indelingen en resoluties. Het programma werkt in de achtergrond en verkleint je foto's automatisch als dat nodig is. Gevorderde gebruikers kunnen de instellingen bekijken en aanpassen via het robot-icoontje in het systeemvak.

Stap 2: PicResize

Wil je niets installeren en direct een foto kleiner maken? Probeer dan deze website. Voeg je foto toe met de knop Browse en kies bij Resize your picture hoe klein je de afbeelding wilt hebben, bijvoorbeeld 50 procent van het origineel. Met Custom size kun je een resolutie opgeven, bijvoorbeeld 800 x 600 pixels. Bevestig met I'm done, resize my picture en je kunt je verkleinde foto downloaden.

Het handige aan de webdienst is dat je niets hoeft te installeren. Het grootste nadeel is dat je foto's eerst naar de webdienst moet uploaden via de knop Browse. De snelheid van je internetverbinding en omvang van het fotobestand bepalen hoe snel (of langzaam) dit proces is.

Stap 3: VarieDrop

Wil je meer controle over de foto's die je verkleint en moet het toch eenvoudig en snel gaan? Probeer dan VarieDrop. Het programma toont vier zones die je volledig naar je wens kunt inrichten. Je configureert een zone met de knop Set. Vanuit de Windows Verkenner laat je foto's 'vallen' op een zone waarna VarieDrop de voorgeprogrammeerde actie uitvoert.

Verklein foto's op de manier die het beste aansluit bij jouw wensen.

Zo kun je bijvoorbeeld foto's omzetten naar een kleine jpg-afbeelding in een speciale map op je bureaublad. VarieDrop is onmisbaar gereedschap als je regelmatig foto's moet verkleinen.

Stap 4:Romeo PhotoResizer

Romeo PhotoResizer is eveneens een gratis tool, waarmee je een heleboel afbeeldingen met één muisklik kunt laten krimpen en ook nog eens zonder kwaliteitsverlies.PhotoResizer is een typisch batchprogramma. Zo'n tool bespaart je niet alleen een heleboel saai werk, je weet tegelijk zeker dat alle geschaalde bestanden dezelfde afmetingen hebben. Wanneer je 101 foto's handmatig moet verkleinen, maak je immers snel een vergissing in de instellingen.

3 Reactie(s) op: 4 manieren om je foto's snel en eenvoudig te verkleinen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 augustus 2014 21:40 Anoniem
  Al jaren kun je met Irfanview + plugins, middels batch resize / rename, grote aantallen foto's in luttele seconden kleiner of groter maken en herbenoemen. Dit is een geweldige all-round gratis viewer, bewerker, beheer tool. Mensen klikken vandaag de dag maar raak, maar hun foto's goed beheren, ho maar. Ik help soms mensen op weg die totaal niks meer terug weten te vinden in hun warboel van duizenden foto's en video's. http://www.filehippo.com/download_irfanview/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2014 15:16 Anoniem
  RoboSizer is MALWARE!!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2020 22:33 henkzelf
  En weer een artikel uit het jaar nul 👎
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.