4 manieren om je foto's snel en eenvoudig te verkleinen

© PXimport

4 manieren om je foto's snel en eenvoudig te verkleinen

Geplaatst: 30 september 2023 - 13:10

Redactie ID.nl

Foto's kunnen snel veel opslagruimte in beslag nemen, vooral als je een fervent smartphonefotograaf bent. Gelukkig zijn er diverse tools om je foto's te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. In dit artikel presenteren we een aantal handige tools om je daarbij te helpen.

Tool 1: RoboSizer

RoboSizer is een hulpprogramma dat ingrijpt op een moment dat je iets met foto's gaan doen in bijvoorbeeld Gmail. Het programma verkleint je afbeeldingen vervolgens automatisch. RoboSizer installeer je op je pc, en werkt daarna met alle bekende webdiensten, zoals Gmail, Yahoo-mail, Flickr, Facebook en veel meer.

Ook lokale programma's worden ondersteund, zoals Microsoft Outlook, Skype en Thunderbird. Het leukste aan RoboSizer is dat je eigenlijk niets hoeft te weten van bestandsformaten, foto-indelingen en resoluties. Het programma werkt in de achtergrond en verkleint je foto's automatisch als dat nodig is. Gevorderde gebruikers kunnen de instellingen bekijken en aanpassen via het robot-icoontje in het systeemvak.

Tool 2: PicResize

Wil je niets installeren en direct een foto kleiner maken? Probeer dan deze website. Voeg je foto toe met de knop Browse en kies bij Resize your picture hoe klein je de afbeelding wilt hebben, bijvoorbeeld 50 procent van het origineel. Met Custom size kun je een resolutie opgeven, bijvoorbeeld 800 x 600 pixels. Bevestig met I'm done, resize my picture en je kunt je verkleinde foto downloaden.

Het handige aan de webdienst is dat je niets hoeft te installeren. Het grootste nadeel is dat je foto's eerst naar de webdienst moet uploaden via de knop Browse. De snelheid van je internetverbinding en omvang van het fotobestand bepalen hoe snel (of langzaam) dit proces is.

 

© PXimport

Tool 3: VarieDrop

Wil je meer controle over de foto's die je verkleint en moet het toch eenvoudig en snel gaan? Probeer dan VarieDrop. Het programma toont vier zones die je volledig naar je wens kunt inrichten. Je configureert een zone met de knop Set. Vanuit de Windows Verkenner laat je foto's 'vallen' op een zone waarna VarieDrop de voorgeprogrammeerde actie uitvoert.

Zo kun je bijvoorbeeld foto's omzetten naar een kleine jpg-afbeelding in een speciale map op je bureaublad. VarieDrop is onmisbaar gereedschap als je regelmatig foto's moet verkleinen.

Tool 4: Faststone Photo Resizer

Met deze tool van Faststone kun je een hele serie foto's in één keer verkleinen. Het programma kan overigens meer dan alleen verkleinen; je kunt er ook hoogwaardig mee vergroten (handig om kleine foto’s netjes af te drukken), draaien, bijsnijden, canvasgrootte en kleurdiepte aanpassen, een watermerk toevoegen en meer. Het programma wordt ook nog regelmatig van updates voorzien. Hierdoor loop je geen veiligheidsrisico's en werkt Photo Resizer uitstekend in Windows 11.

Foto's bewerken

Goedkoop én goed!

De populairste smartphones tot 200 euro

Powered by

Kieskeurig

Nieuwe laptop kopen? Wij geven tips!

Watch on YouTube

Wil je meer leren over fotografie? Neem dan eens een kijkje op Zoom Academy!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000