3 mythes rond pc-optimalisatie

Door: Edmond Varwijk | 08 juni 2015 14:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

In de tijd waarin je Windows 2000-pc meer dan vijf minuten nodig had om een bureaublad te laten zien, kon pc-optimalisatiesoftware daar vaak wel een minuut of meer afsnoepen. Maar werken de oude methodes op de prestaties van de huidige pc's? Kortom: is pc-optimalisatie nog wel nuttig?

Voor een paar tientjes of zelfs gratis een vier keer zo snelle pc! De makers van hulpprogramma's voor systeemoptimalisatie beloven zonder uitzondering gouden bergen en alleen maar voordelen wanneer je hun software gebruikt. Er was inderdaad een tijd dat dergelijke programma's ook echt nodig waren om Windows langere tijd probleemloos te kunnen gebruiken. Een nieuwe versie van PC Tools, Norton Utilities of QEMM386 was een moment waar iedere pc-gebruiker met smart op zat te wachten; eindelijk konden er nog meer problemen van Windows opgelost worden.

Lange tijd had Microsoft ook onvoldoende oog voor problemen, en werd het aan de gebruiker overgelaten om de problemen op te lossen, of niet. Maar die tijd lijkt voorbij, Windows lost de problemen nu zelf wel op. De snelheid van Windows na een jaar intensief gebruik, is niet heel veel lager dan aan het begin. In elk geval niet wanneer je de services die Microsoft aan Windows heeft toegevoegd om het systeem op snelheid te houden, gewoon hun werk laat doen. De noodzaak hier aparte tools voor te installeren lijkt daarmee overbodig. Of zou er nog wel voordeel in een apart programma voor defragmentatie of geheugenbeheer zitten?

De programma's voor systeemoptimalisatie beloven vaak heel veel betere prestaties.

Het Windows-register

Het register is een bekende zwakke plek van Windows. In het register bewaren het besturingssysteem en alle programma's die je installeert, informatie over hun configuratie. Het register is een hiërarchische database, dus met een opbouw die doet denken aan een mappenstructuur. In elke map kan een stuk configuratie-informatie zitten (een sleutel) maar ook een aantal submappen met submappen en submappen tot je uiteindelijk pas veel dieper bij een sleutel komt. Start de register-editor (met het commando regedit) en je ziet dit ook direct terug.

Zoek je met F3 en herhaal je de zoekopdracht, dan merk je ook dat configuratiegegevens voor een bepaald programma of een hardwarecomponent op heel veel verschillende plekken in het register voorkomen.

Dat het register geldt als een zwakke plek, komt voor een belangrijk deel doordat het bij dagelijks gebruik eigenlijk alleen maar groeit en nooit kleiner wordt. Er wordt vooral informatie aan toegevoegd en eigenlijk nooit opgeruimd. Wanneer je een programma installeert en meteen weer verwijdert, blijven er vele MB's aan daarna nutteloze gegevens en instellingen in het Windows-register achter. Het register groeit hierdoor tot wel 500 MB of meer en bevat dan heel veel nutteloze informatie. Maar is dat ook erg? Wel volgens de leveranciers van register-cleaners. Programma's om het register op te schonen en te ontdoen van de overbodige gegevens zijn erg populair en zowel betaald als gratis te krijgen. Register-cleaners claimen de computer sneller te maken door 'registerfouten' te verwijderen en zo crashes te voorkomen. Ook speuren ze verweesde instellingen op die zijn achtergebleven toen de bijbehorende software werd verwijderd. Tot slot claimen register-cleaners 'corrupte en beschadigde' gegevens te verwijderen. "Het effect van het opschonen van het register is een kleiner register. Het register wordt met Windows geladen en de grootte van het register heeft dus direct invloed op de systeemprestaties. Daarnaast kunnen fouten uit het register gehaald worden. In dat geval maakt het opschonen van het register de pc stabieler" aldus de TechSupport van WiseCleaner.

Ashampoo Registry Cleaner is een van hulpprogramma's om het register op te schonen.

Ecosystem Team

Dat Windows steeds beter voor zichzelf zorgt en vaak al met nieuwe technieken overweg kan voor ze ook maar echt in de winkel liggen, is te danken aan het Windows PC Ecosystem Team. Dit team is opgezet binnen Microsoft nadat Windows Vista direct al bij de introductie grote problemen had met videodrivers van NVIDIA en diverse hardware van HP. Beide problemen waren wel bekend tijdens de ontwikkeling van Vista, maar hadden nooit de aandacht gekregen die ze verdienden. Niemand binnen Microsoft had zich er echt voor ingezet ze op te lossen.

Het Windows PC Ecosystem Team bestaat uit een aantal Windows-engineers die heel nauw samenwerken met de hardwarefabrikanten. Zij zorgen ervoor dat elke nieuwe chip, elk nieuw aanraakscherm, elk nieuw opslagmedium en elke nieuwe hardware-standaard, wordt vertaald naar een aanpassing van een driver. Plus, wanneer er een echte aanpassing in Windows nodig is, zetten ze deze op de roadmap van de Windows-ontwikkelaars.

Bij wijzigingen in het Windows-register waarschuwt Microsoft dat deze het systeem ook instabiel kunnen maken.

4 Reactie(s) op: 3 mythes rond pc-optimalisatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juni 2015 17:40 Anoniem
  De laatste regel ontkrachtigd weer de stelling dat opschonen geen nut zou hebben.
  Netzomin als ongebruikte software verwijderd moet worden om de pc weer vlotter te maken. Tenminste zolang ze niet in msconfig voorkomen dan.

  Wanneer de overheid een weg verlegd moet ze diverse bedrijven schadeloos stellen die er voorheen van profiteerden.
  Kunnen de makers van nutteloos geworden software nu bij Microsoft aankloppen voor schadeloosstelling? Hahaha
  Stel er zijn 10 bedrijven die software voor fragmentatie leveren. Microsoft neemt er 1 van over of neemt gewoon de software zoals voorheen gebruikelijk en 9 bedrijven boksen dan nog om de marge gelijk de browsers na de soap rond Mosaic.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2015 00:23 Anoniem
  Nou, dit klopt doorgaans allemaal wel maar laten we autoruns niet vergeten. Handiger en overzichtelijker dan msconfig en ik heb hier ook Tracks eraser pro lopen die eens in de week mappen zoals de temp folders enz. automatisch op de achtergrond zuivert en de vele onnodige services in Windows heb ik me altijd aan geërgerd. Kijk maar eens naar de tweaks die je daar kan aan doen bij www.blackviper.com. Tot nog toe altijd groot nodig gehad en met duidelijke snelheidswinst en veiligheid zoals remote desktop en nog andere die zorgen voor gaatjes indien je het niet nodig hebt. Ook bepaalde tweaks zoals menu’s sneller laten open en verdwijnen, TcpIp verhogen want voor downloaden staat dit veel te laag, Xp sneller laten afsluiten en opstarten door bepaalde tweaks,Disable User Tracking, Thumbnail Cache, en zo zijn er nog een paar. Nu weet ik niet hoe dit allemaal zit bij W10 maar zijt maar zeker dat er daar services op de achtergrond draaien die men niet echt nodig heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2015 14:25 Anoniem
  "De laatste regel ontkrachtigd weer de stelling dat opschonen geen nut zou hebben"
  Bingo! Goed gezegd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 augustus 2015 11:35 Anoniem
  Ik ben het er volstrekt mee oneens dat windows zelf zorgt voor onderhoud. Ik krijg regelmatig pc's in mijn handen die zeer traag geworden zijn. En dan alleen al ccleaner laten werken geeft al ruimte. Top van het aantal registry fouten: 1024 Tja zeg je, een schone installatie. Is een beetje moeilijk als je meestal op locatie werkt en maar even de tijd hebt,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.