Dubbele bestanden vinden en verwijderen

Door: Justin Doornekamp | 23 augustus 2019 06:42

Zoeken
Blog

Hoe meer je downloadt en installeert, hoe groter de kans op dubbele bestanden. In veel gevallen nemen die onnodig veel schijfruimte in beslag en haal je die maar beter weg. Er zijn allerlei verschillende tools beschikbaar om dubbele bestanden op te sporen. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. In Windows is het niet altijd gemakkelijk om zelf dubbele bestanden te vinden, tenzij je wat verstand hebt van de Opdrachtprompt.

Heb je geen software van derden, dan is je enige optie om te zoeken naar een specifiek bestand in Windows Explorer om deze vervolgens handmatig te verwijderen als er twee versies van blijken te zijn. Dit kan een flink tijdrovend proces worden, waar niemand op zit te wachten. Daarom geven we wat tips om snel en effectief je dubbele bestanden te verwijderen.

1. Twee vliegen in één klap

Wil je niet een separate tool voor het opsporen van dubbele bestanden, om onnodige vervuiling van je pc te voorkomen? Gelukkig bestaat er een tool genaamd, CCleaner. Dit programma is in de eerste instantie bedoeld om je computer op te schonen, maar kan heel goed gebruikt worden voor het opsporen van dubbele bestanden. Ga in het programma naar Tools en klik vervolgens op Duplicate Finder. De rest spreekt vanzelf. Met CCleaner kun je dus zowel je computer opschonen als dubbele bestanden zoeken.

2. Bekende tools

Vind je het niet erg om een losse tool te downloaden voor het zoeken naar dubbele bestanden, dan zijn er veel opties beschikbaar. Denk aan programma’s als Wise Duplicate Finder, Duplicate Cleaner Pro of Dupscout.

Ook CloneSpy is erg handig. Selecteer binnen welke mappen de tool naar dubbele bestanden moet speuren en kun je nog allerlei filters instellen en het zoekproces beperken tot bijvoorbeeld bestanden van een bepaalde grootte, tijdstip of extensie. Na afloop van elk zoekproces krijg je een overzicht van de aangetroffen dubbele bestanden. Simpel!

3. Windows Verkenner

Microsoft heeft een functie om dubbele bestanden op te zoeken (nog) niet in Windows ingebouwd, maar er zijn binnen Windows Verkenner wel manieren om alsnog naar dubbele bestanden te zoeken. Zo kom je al een eind als je op de juiste manier bestanden in de Verkenner sorteert en filtert. Klik bijvoorbeeld in Windows Verkenner op de rechtermuisknop en vervolgens op Beeld. Druk op Extra grote pictogrammen. In deze weergave kun je foto's en video's eenvoudiger visueel met elkaar vergelijken. Kies je binnen de optie Beeld voor Details, dan krijg je juist veel extra informatie over al je bestanden in een lijst zien, en is het mogelijk om op deze parameters te sorteren.

Dubbele bestanden zoeken met Windows Verkenner is wat omslachtig, maar je kunt het dan wel af zonder extra programma te hoeven downloaden en installeren.

0 Reactie(s) op: Dubbele bestanden vinden en verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.