3 tips om werk en privé op één pc gescheiden te houden

Door: ian-paul | 30 oktober 2014 08:00

How To

We leiden tegenwoordig allemaal een dubbelleven op onze pc omdat we er zowel online werken als ontspanning zoeken. Gedurende de dag kun je aan een bedrijfsdocument werken in Google Drive, terwijl je 's avonds achterover leunt en met vrienden chat via Skype of een game speelt.

Veel mensen gebruiken ook hun persoonlijke pc om thuis aan zakelijke projecten te werken. En dat brengt het volgende probleem met zich mee: Hoe kun je werk en privé gescheiden houden op één en dezelfde pc? Lees ook: 10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc.

Als je bij een groot bedrijf werkt zal je IT-afdeling waarschijnlijk al regels hebben om met dit probleem om te gaan. Maar als je bij een kleiner bedrijf werkt kan het zijn dat je het zelf moet uitzoeken. Mocht dat het geval zijn, dan hebben we hier drie tips om ervoor te zorgen dat werk en plezier op hetzelfde Windows-apparaat niet door elkaar gaan lopen.

Tip 1. Verschillende browsers

Een van de eenvoudigste manieren om werk en vrije tijd te scheiden is het gebruiken van aparte browsers. De beste kandidaten hiervoor zijn Chrome en Firefox, omdat beide browsers synchronisatiemogelijkheden hebben waarmee je je browsergeschiedenis, favorieten, bladwijzers en openstaande tabbladen met verschillende apparaten kunt delen.

Het grootste nadeel van deze benadering is dat je slechts één standaard browser tegelijk kunt hebben. Voorbeeld: Stel dat je Chrome kiest voor je werk en Firefox voor je vrije tijd, met Chrome ingesteld als de standaard. Later die avond stuurt een vriend je via Skype een link naar een geweldige film op Netflix. Je klikt zoals gewoonlijk op de link, en je werkbrowser wordt geopend omdat deze is ingesteld als de standaard browser. Om dit probleem te omzeilen kun je met de rechtermuisknop op een link in andere apps klikken, kopiëren, en hem vervolgens in Firefox plakken.

Als het je niet aanspreekt om twee browsers te gebruiken, kun je als alternatief meerdere profielen aanmaken in je standaard browser. Firefox ondersteunt ook meerdere profielen, maar het proces is iets ingewikkelder dan bij Chrome. Je kunt instructies vinden op Mozilla's site.

Tip 2. Meerdere Windows gebruikersaccounts

Deze optie is misschien wel het lastigst om in te stellen, maar uiteindelijk is het gemakkelijk in het gebruik. Neem de tijd om verschillende gebruikersaccounts aan te maken op je Windows pc voor je werk en privéleven.

Wanneer het tijd is om aan het werk te gaan kun je inloggen op het werkaccount met alle standaarden en benodigde bestanden klaar voor gebruik. Wanneer het later tijd os om te gaan ontspannen, kun je inloggen op je privéaccount voor een lange Titanfall sessie.

In Windows 7 kun je een nieuwe gebruikersaccount aanmaken via het Control Panel. Voor Windows 8.1, open de moderne interface Settings app door op Windows + C te drukken om de Charms balk te openen. Navigeer vervolgens naar Settings > Change PC settings > Accounts > Other Accounts

Klik nu op Add an account en selecteer onderaan het volgende scherm Sign in without a Microsoft account (not recommended).

Selecteer ten slotte onderaan het volgende scherm Local account en volg de instructies.

Als je alleen maar een account aanmaakt om spelletjes mee te spelen zou een lokale account voor de meeste mensen voldoende moeten zijn. Als je een tweede Microsoft account wilt aanmaken om instellingen te synchroniseren op twee aparte accounts moet je gewoon de wizard op het scherm volgen die om je e-mailadres vraagt. Dit is echter wel een stuk ingewikkelder.

Tip 3. Meerdere Google accounts

Als je een hardcore Google-gebruiker bent, is er een andere manier om met je dubbelleven om te gaan: twee aparte Google-accounts gebruiken en ertussen switchen. Google sites hebben een ingebouwde functie waarmee je tussen accounts kunt switchen, zolang je de regels begrijpt.

Google regel 1

Het Google-account waarmee je voor het eerst hebt ingelogd is het standaard account wanneer je direct naar een Google site navigeert.

Als je ingelogd hebt met joeWork@gmail.com bijvoorbeeld, en later inlogt met joePersonal@gmail.com, wat gebeurt er dan wanneer je plus.google.com in je browser typt? Je zult het Google+ profiel van het joeWork account te zien krijgen, omdat dat je standaard account is.

Om met meerdere accounts in te loggen, moet je eerst beslissen welke account (werk of privé) je als standaard wilt hebben. Log vervolgens in met je gekozen standaard account zoals je normaal zou doen. Laten we zeggen dat we de werk account gekozen hebben en ingelogd hebben met Gmail.

Klik rechts bovenaan de Gmail inbox op je profielfoto en klik in het menu dat verschijnt op Add account en log in met je secundaire account (in dit geval het privéaccount).

Zoals ik eerder zei, wanneer je naar een Google site gaat zoals Google Drive of Gmail, zul je automatisch op je standaard account terechtkomen. En wat als je de Google+ pagina van je privéaccount wilt zien?

Google regel 2

Om de Google+ pagina van je privéaccount te bekijken kun je een link vanaf een andere joePersonal-accountpagina volgen, zoals de Gmail inbox. Of je kunt de account switch-functie gebruiken aan de rechterbovenkant van de pagina.

Het volgen van links zou redelijk vanzelfsprekend moeten zijn, dus laten we het hebben over de account switcher. Op Google+, klik op je profielfoto rechts bovenaan de pagina. Nu zul je je privéaccount onder je standard werk account zien staan. Om van account te wisselen hoef je alleen maar op het privéaccount te klikken en je niet-professionele Google+ pagina wordt in een nieuw tabblad geopend.

Dit is de basis van het switchen tussen Google accounts, maar er zijn twee andere belangrijke dingen dien je moet weten over het gebruik van deze methode. Ten eerste heeft Google Drive geen ondersteuning voor meerdere accounts. Dat betekent dat als je met je werk account inlogt, je zult moeten uitloggen om vervolgens opnieuw in te loggen met je privéaccount zodat je de Google Drive bestanden van die account kunt benaderen.

Waarschuwing: Als je de Google Drive desktop app gebruikt, kan het switchen tussen accounts veel problemen opleveren.

Het tweede probleem is dat hoewel YouTube wel ondersteuning heeft voor meerdere accounts, het niet geïntegreerd is met de rest van het Google universum. Dus als je wilt switchen tussen je werk en privéaccount op YouTube, zul je je persoonlijke account apart op YouTube moeten toevoegen.

Bovendien maakt YouTube geen onderscheid tussen een standaard account en secundaire account. Het account dat je voor het laatst gebruikt hebt op YouTube is dan ook het account dat je de volgende keer te zien zult krijgen.

Het beheren van meerdere account op Google is toegegeven wat rommelig, maar voor Google fanaten zou het de best keuze kunnen zijn.

2 Reactie(s) op: 3 tips om werk en privé op één pc gescheiden te houden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2014 15:52 Anoniem
  Zet er de volgende keer ook gewoon even bij dat dit artikel eigenlijk een verkapt reclame vehikel is voor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2014 07:14 T. van Veelen
  Ik gun zelfs mijn ijanden de auteur niet als adviseur! Ik stel me even voor dat er meer gezinsleden zijn die van dezelfde pc/laptop gebruik maken …..
  Van de drie zijn nr. 1 en 3 eigenlijk geen issue, maar de tweede - meerdere accounts - wordt eigenlijk ontmoedigd omdat die "zo ingewikkeld" zou zijn.
  Jullie hebben zeker een cursus gevolgd: hoe haal ik de kwaliteit van mijn blad naar beneden …..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.