4 gratis programma's om foto's te bewerken

© PXimport

4 gratis programma's om foto's te bewerken

Geplaatst: 7 mei 2014 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Robbin Ooijevaar

Freeware-makers hebben weer veel moeite gedaan om je te voorzien van een boel gratis fotoprogramma's. Wij geven vier tips om kosteloos je foto's te bewerken.

Tip 01: Snel een mooie foto

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Om maar direct met de deur in huis te vallen: PhotoSun is geen hoogvlieger als het gaat om fotobewerken. Omdat PhotoSun veel basishandelingen zeer snel uitvoert, is het programma toch handig om achter de hand te hebben. Start PhotoSun en sleep een foto die je wilt bewerken naar het PhotoSun-venster. Basishandelingen zijn snel uit te voeren, bijvoorbeeld roteren, verkleinen, bijsnijden en rode ogen verwijderen.

Achter de knop Effects gaan enkele effecten schuil, bijvoorbeeld om je foto in een retrojasje te steken. Klik op Frames voor fraaie fotolijstjes. De opties achter de knop Collage zijn iets te eenvoudig, maar juist leuk om een 'foute foto' te maken. PhotoSun kan foto's bewaren (Save), maar ook direct versturen via mail of plaatsen op Facebook.

 

© PXimport

Tip 01 PhotoSun kan foto's voorzien van effecten en maakt veelvoorkomende bewerkingen eenvoudig.

Tip 02: Screenstagram

Geschikt voor: OS X, en Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Instagram is een populair fotoplatform en vooral bekend onder smartphone-gebruikers. Ook vanaf een normale computer biedt de website een schat aan prachtig beeldmateriaal. Screenstagram is een schermbeveiliger die foto's inlaadt via Instagram. Als je Screenstagram downloadt, haal je het bestand Screenstagram2.Scr binnen. Klik met de rechtermuisknop op dit bestand en kies Installeren.

Vervolgens dien je de schermbeveiliger te configureren. De instellingen van je schermbeveiliging vind je bij Vormgeving en persoonlijke instellingen in je configuratiescherm. Screenstagram toont standaard willekeurige afbeeldingen. Als je zelf een Instagram-account hebt, kun je de screensaver aanmelden bij Instagram.

Vervolgens toont Screenstagram jouw Instagram-foto's of fotocollecties waarop je bent geabonneerd. Screenstagram werkt het leukste als je een zoekterm opgeeft bij de instellingen, bijvoorbeeld davidbowie om foto's te zien die als zodanig getagd zijn. Voor deze optie is een Instagram-account vereist.

 

© PXimport

Tip 02 Screenstagram is een screensaver-uitbreiding voor Instagram.

Tip 03: Omgaan met RAW

Geschikt voor: OS X, en Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Fotobestanden zijn er rechtstreeks vanuit je camera in globaal twee smaken: jpg en raw. Jpg is de standaard waar alle apparaten en computers mee om kunnen gaan. Een klein bestandsformaat en compatibiliteit zijn de belangrijkste speerpunten. Raw-formaten zijn vooral bedoeld om zo veel mogelijk beeldinformatie in op te slaan.

Met een speciaal programma kun je vervolgens achteraf allerlei instellingen aanpassen. RawTherapee is een programma om dit mee te doen. Zo kun je onder andere kleurcorrecties toepassen, perspectief veranderen, scherpte wijzigen en witbalans aanpassen. Dit alles werkt volgens het 'non destructive'-principe: alle aanpassingen zijn weer ongedaan te maken. RawTherapee kan jouw aanpassingen bewaren of exporteren naar een jpg-bestand.

RawTherapee is zeer uitgebreid en krachtig, maar vereist enige kennis van raw-bestanden om er vlot mee te werken. De aanwezige Nederlandse taal maakt het gebruik eenvoudiger om de functies sneller te doorgronden.

 

© PXimport

Tip 03 RawTherapee is een geavanceerd programma om te werken met RAW-afbeeldingen.

Tip 04: Retro-effecten

Geschikt voor: OS X, Linux, en Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

De meeste retro-kiekjes op Facebook en Twitter komen van smartphone-apps. Dankzij XnRetro kun je bestaande foto's eenvoudig bewerken met allerlei filters. Dit hoeft niet te resulteren in een hippe retro-afbeelding, er zijn ook moderne effecten om bijvoorbeeld kleuren harder te maken. XnRetro heeft geen installatieprocedure.

Je start het programma met XnRetro.exe. Open een nieuwe afbeelding via File / Open en voorzie de afbeelding van effecten. Hiervoor heeft XnRetro de vier hoofdcategorieën retro, light, vignette en frame. Achter elke categorie vind je vele effecten. Klik op een effect en je ziet direct het eindresultaat. Per effect kun je allerlei schuifjes bedienen om het effect overdreven (of juist subtiel) in te zetten. Tevreden?

Bewaar de foto via File / Save. Let op dat je het origineel niet overschrijft! Met File / Share kun je de afbeelding direct versturen of delen via mail, Facebook en andere sociale media.

 

© PXimport

Tip 04 XnRetro tovert afbeeldingen om naar fraaie foto's met retro-effecten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten