Zo kun je websites opslaan op je telefoon

Door: Stefanie Katzenbauer | 22 mei 2018 15:04

How To

Soms zie je een website die je later nog een keer wil lezen of bekijken. Er zijn verschillende manieren om websites te slaan op je telefoon. Zo kan je de url kopiëren en in een notitie zetten, een bookmark plaatsen óf je slaat de website op je telefoon op als bijvoorbeeld een PDF. Voor dat laatste zijn meerdere mogelijkheden. We laten je graag zien hoe je een website op je telefoon opslaat voor zowel Android als iOS.

Sla een website op als PDF (Android en iOS)

Met een PDF-bestand van een website heb je één vast document waarbij het niet uitmaakt wat er met de online versie van de website gebeurt. Het als PDF opslaan van een website is mogelijk op Android-telefoons en op Apple-telefoons. De manier hoe je dit doet verschilt enigszins.

Met een Android-telefoon open je Chrome en ga je naar de website die je wil opslaan. Via de menu knop (de drie puntjes onder elkaar) selecteer je de optie ‘delen’ en vervolgens ‘afdrukken’.

Er wordt vervolgens een voorbeeldpagina gemaakt van je website. In het menu bovenin kun je de printer selecteren maar kan je ook kiezen om je bestand op te slaan als PDF. Als je voor deze optie kiest krijg je de vraag waar op je telefoon je het bestand op wil slaan en voilà. 

Op je iPhone werkt het zoals gezegd iets anders. Bij iOS is er namelijk geen optie om de website op te slaan als PDF. Hiervoor zul je een aparte app moeten downloaden. Als je dit hebt gedaan, open je Safari en selecteer je de menu knop. Je krijgt vervolgens de opties om de website op te slaan in iBooks of Dropbox.

Sla een webpagina op in je leeslijst (alleen iOS)

Door een website op te slaan via de iOS leeslijst-functie, sla je de website op je apparaat op. Dit bestand wordt automatisch in je iCloud opgeslagen zodat je ook offline toegang hebt tot deze website.

Om een website via de leeslijst op te slaan, open je de gewenste site in Safari, druk je op de actieknop (het vierkantje met het omhoog wijzende pijltje) en selecteer je Zet in leeslijst.

Om deze lijst vervolgens te openen, selecteer je de bookmarkknop (het open boekje) en vervolgens het tabje Leeslijst (het brilletje).

Mocht je tegen het probleem aanlopen dat de website die je via deze lijst opent er niet meer hetzelfde uitziet of offline is, ga dan zelf offline en open de website opnieuw via de leeslijst. Op deze manier open je namelijk de offline opgeslagen versie van de website.

Download een website in Chrome (alleen Android)

Als je een website downloadt in Chrome behandelt Chrome dit als een unieke ‘screenshot’. Dit betekent dat je niet offline hoeft te gaan om de onveranderde versie van je website te bekijken.

Om een website in Chrome op te slaan druk je eerst op de menu knop rechtsboven (drie onder elkaar staande puntjes). Vervolgens selecteer je de download knop (pijl naar beneden) om de website op te slaan.

Als je weer toegang wil krijgen tot je gedownloade website, open je Chrome en selecteert weer de menu knop. In het dropdownmenu dat vervolgens verschijnt, vind je onder ‘downloads’ je gedownloade websites. 

Stuur de tekst van een artikel als e-mail (alleen iOS)

Open het artikel dat je wil delen in Safari en selecteer vervolgens de leesmodus. Dit zijn de drie lijntjes naast de adresbalk. Let op: de website moet wel een artikelvorm hebben, anders verschijnt het icoontje niet. Tik vervolgens op de actieknop en selecteer vervolgens Mail.

Safari zal vervolgens de hele versie in de leesmodus klaarzetten in een e-mail met een link naar het artikel bovenaan. Het enige dat je vervolgens moet doen is een ontvanger van het artikel selecteren en de e-mail te versturen.

1 Reactie(s) op: Zo kun je websites opslaan op je telefoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 mei 2018 18:35 pistolenpaultje
    Je kan wel degelijk websites als PDF opslaan op je IPhone. Klik op de ‘share-button’ onderaan je browser (icoontje met pijltje omhoog) en vervolgens ‘Bewaar PDF in IBooks’.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.