4 tips om flink te besparen op je softwarekosten

© PXimport

4 tips om flink te besparen op je softwarekosten

Geplaatst: 25 maart 2015 - 07:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Redactie ID.nl

Neem jij je ook iedere maand voor om 'meer geld te besparen'? Misschien lukt het je aardig, maar misschien schiet het nog niet erg op. In dat geval kunnen we je hier laten zien hoe je jezelf niet onnodig op softwarekosten jaagt.

Een eenvoudige manier om kosten te besparen is te kijken naar de software waar je voor betaalt en waarom je ervoor betaalt. Als er iets is dat vervangen kan worden door iets wat gratis is of bijna gratis, probeer het dan! Vrijwel elk premium programma heeft een aantal goedkope of zelfs gratis alternatieven. Lees ook: Photoshop CS5 vs alternatieven.

Hier zijn vier gratis softwaresuggesties die je kunnen helpen om te beginnen met brainstormen over je eigen lijst met maatregelen om op software te besparen.

Beveiliging

Tien jaar geleden moest je toch echt voor antivirussoftware betalen. Tegenwoordig zijn er een heleboel gratis antivirussuites opgedoken. Maar deze gratis suites brengen een aantal ergernissen met zich mee, zoals add-ons proberen toe te voegen tijdens de installatie, pop-ups die je aanmoedigen om te upgraden naar premiumversies, enzovoorts.

De beste manier om dit te omzeilen is gewoon te nemen wat Microsoft gratis aanbiedt. Als je Windows 7 gebruikt, download dan Microsoft Security Essentials voor antivirus en malwarebescherming. Voor Windows 8 en 8.1 heeft Microsoft een ingebouwde versie, Windows Defender genaamd, die vrijwel hetzelfde doet als Microsoft Security Essentials, maar met verbeterde rootkit- en bootkit-bescherming.

Probeer het gewoon een tijdje - hoewel Microsoft's tools niet zoveel functies hebben als oplossingen van derden, doen ze prima dienst voor algemene gebruikers. Als je niet tevreden bent kun je altijd een andere gratis antivirustool gebruiken of teruggaan naar de premium beveiligingssuite die je voorkeur heeft.

Beeldbewerkingssoftware

Dankzij Adobe's Creative Cloud-abonnementen kun je Photoshop en Lightroom voor $10 per maand krijgen. Maar dat is nog altijd $120 die je elk jaar kunt besparen als je één van de vele gratis opties kiest.

Als je van desktop-apps houdt, kijk dan eens naar het krachtige GIMP, het lichtgewicht Irfanview of Paint.net, dat daar precies tussenin zit. Als je je foto's in de cloud wil bewerken, kun je de online fotobewerkingstools van de verrassend robuuste Pixlr Editor uitproberen.

Wachtwoordmanagers

Afhankelijk van de software die je kiest, kun je een klein bedrag per jaar besteden aan een wachtwoordmanager die op zowel de desktop als je mobiele apparaat werkt. Maar als je helemaal niets wilt betalen, probeer dan eens KeePass, een gratis en opensource-optie die zowel op de desktop als op je smartphone werkt.

Het nadeel van KeePass is dat je verantwoordelijk bent voor je eigen versleutelde wachtwoordendatabase, terwijl premium oplossingen dat werk vaak voor je verrichten. Om KeePass op je mobiele apparaat te gebruiken, moet je een app van derden gebruiken omdat er geen officiële mobiele apps voor KeePass zijn.

Productiviteit

Tenzij je een heleboel opslagruimte op OneDrive nodig hebt, een deel van de geavanceerde (maar minder gebruikte) functies nodig hebt of bezorgd bent over mogelijke compatibiliteitsproblemen, heeft het niet veel zin om voor Office te betalen - zowel 365 of de gewone software - althans voor persoonlijk gebruik. Er zijn verschillende goede en gratis productiviteitspakketten verkrijgbaar, zoals LibreOffice en Open Office. Google Drive's productiviteitssuite is krachtig genoeg voor algemene gebruikers, en heeft nu ook degelijke offline-functionaliteit, hoewel het nog steeds een op de cloud gebaseerde tool is.

Soms is betalen voor software de enige mogelijkheid als je specifieke behoeften hebt, maar voor algemener gebruik kunnen gratis alternatieven even goed dienen. Probeer de gratis alternatieven eens uit - je hebt niets te verliezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten