5 essentiële toetscombinaties in Windows 8

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 18 september 2013 10:23

Apps & Software

Dat Windows sneller en efficiënter te bedienen is met behulp van toetsencombinaties hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen. Veel toetsencombinaties zijn door de jaren heen hetzelfde gebleven. Maar niet allemaal. We geven je een overzicht van vijf nieuwe toetsencombinaties in Windows 8.

01. Beschikbare commando's tonen in Windows 8

Iedere app in Windows 8 heeft zo z'n eigen beschikbare commando's. Standaard worden die commando's echter niet getoond, om de interface van de apps zo minimalistisch mogelijk te maken. Je kunt dergelijke commando's echter wel heel eenvoudig oproepen. Open de app waarvan je de beschikbare commando's wilt zien en druk op de Windows toets + Z. De beschikbare commando's zullen nu worden getoond.

02. Door niet-desktop apps multitasken

Dat je met Alt+tab door de openstaande programma's kunt bladeren (multitasken) zal je ongetwijfeld bekend zijn, dat is immers al vele versies van Windows zo. Maar Windows 8 heeft naast gewone apps ook niet-desktop apps. Daar kun je op dezelfde wijze doorheen bladeren als bij 'gewone' apps, ditmaal gebruik je echter geen Alt+tab, maar Windows+tab.

03. Windows 8-app aan zijkant kleven

Soms heb je van die momenten dat een venster heel eventjes aan de kant moet, zodat je kunt zien wat daar achter gebeurt. Dan kun je natuurlijk met de muis het venster minimaliseren, of kleiner maken en verslepen, maar het kan ook efficiënter, met behulp van een toetsencombinatie. Wanneer je de Windows-toets + de punt op je toetsenbord indrukt, dan wordt de actieve app / programma aan de rechterkant van het scherm bevestigd. Druk je op de Windows-toets + Shift + Punt, dan kleeft de app aan de linkerkant van het scherm. .

04. Windows 8-computer doorzoeken

Dat startscherm in Windows lijkt misschien wat omslachtig, maar je kunt er daadwerkelijk een stuk sneller mee vinden wat je zoekt, simpelweg door het toetsenbord te gebruiken. Druk de Windows-toets in om het startscherm tevoorschijn te toveren, maar let niet op wat er in beeld gebeurt. In plaats daarvan typ je gewoon de naam van wat je zoekt, en het resultaat zal in beeld verschijnen. Zoeken in Windows is nog nooit zo snel geweest.

05. Schermrotatie vergrendelen in Windows 8

Tot slot nog een toetsencombinatie die vooral interessant is voor gebruikers van een Windows-tablet. Want het is natuurlijk super irritant als je met je tablet in bed ligt of elders en het scherm draait ongewild met je mee. Gelukkig kun je met behulp van de toetsencombinatie Windows-toets + O in één klap de schermrotatie vergrendelen, of juist weer vrijgeven. Bij de meeste nieuwere tablets is dit echter niet nodig, aangezien fabrikanten van hun fouten hebben geleerd en een vergrendelknop hebben toegevoegd.

2 Reactie(s) op: 5 essentiële toetscombinaties in Windows 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2013 06:48 Anoniem
  Win + Tab kon allang voor win8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2013 14:49 Anoniem
  Mijn meest gebruikte combinaties (waarvan de meeste al een tijdje kunnen):

  Win + r (Uitvoeren)
  Win + e (Windows verkenner)
  Win + pijltjestoets
  omlaag (scherm maximaliseren)
  omhoog (scherm minimaliseren)
  links (scherm op 50% van het scherm aan de linkerkant)
  rechts (scherm op 50% van het scherm aan de rechterkant)
  Win + c (kopieren)
  Win + v (plakken)
  Win + typ je zoek term (kan vanaf Windows Vista, de Windows 8 variant is erg traag als je het mij vraagt)
  Atl + F4 ((af)sluiten)

  Nog een paar veel gebruikte voor de browser:
  Ctrl + t (nieuw tabblad)
  Ctrl + w (tabblad sluiten)
  Ctrl + Shift + t (laatst gesloten tabblad heropenen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.