5 gebruikstips voor Google Lens

© PXimport

5 gebruikstips voor Google Lens

Geplaatst: 18 mei 2020 - 08:47

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Rens Blom

Met de Google Lens-software gebruik je de camera van je smartphone om informatie te winnen over allerlei zaken. Maar wat kun je er concreet mee? Computer!Totaal zet vijf handige Google Lens tips op een rij.

Google Lens werd begin 2018 aangekondigd als slimme software die beelden analyseert om er meer informatie bij te kunnen geven. In eerste instantie alleen bij foto’s in je Google Foto’s-Galerij, maar vorig jaar werd Lens ook in de camera-app van geschikte Android-smartphones geïntegreerd. Je kan Lens sindsdien ook gebruiken om informatie te winnen zonder dat je een foto maakt, simpelweg door de camera op het desbetreffende dier, object of landschap te richten. Erg interessant, maar wat kun je er nou echt mee? We leggen vijf concrete voorbeelden uit.

1. Tekst vertalen

Kijk je tegen een niet-Nederlandse tekst aan die je graag wil vertalen? Dat kan met Google Translate, maar dat werkt niet altijd naar behoren. Sneller start je de camera-app van je telefoon of tablet, zet je de Lens-functie aan en klik je op het Google Translate-icoontje. Weet je niet in welke taal de originele tekst is? Selecteer dan ‘Auto detecteren’ en kies de taal van de vertaling, bijvoorbeeld Nederlands. Mik de camera op de betreffende tekst en wacht een seconde. Misschien moet je de smartphone iets draaien om de juiste tekst in beeld te krijgen.

Google Lens toont nu automatisch de vertaling. Klik op de knop onderin beeld en je krijgt de mogelijkheid de tekst te kopiëren (naar een andere app) of Google Translate te openen.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

2. Tekst kopiëren

Zie je tekst op een flyer, in een tijdschrift of op het internet en wil je die kopiëren? Geen probleem: mik de camera-app met Lens geactiveerd op het stuk tekst dat je wil kopiëren en wacht even. Selecteer de tekst en klik op kopiëren. Zolang de camera de tekst duidelijk kan lezen, maakt de bron niet uit. Zorg dus voor genoeg licht.

3. Zoeken

Zie je een object, dier of kunstwerk waar je meer over wil weten? Start je camera-app, schakel Lens in en mik de camera op het betreffende dier of object. Wacht tot je een wit puntje op het object of dier ziet en klik nu op de knop onderin. Google laat zien waar je – vermoedelijk – tegenaan kijkt. Dat kan, zoals op de screenshots hieronder, een Logitech MX Master 3 zijn, maar ook een dagpauwoogvlinder of schilderij van Rembrandt van Rijn.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

4. Winkelen

Zie je een product maar ken je geen exacte benaming of prijs? Start de camera-app op je mobiele toestel, activeer Lens en klik op het winkelwagen-icoontje. Mik de camera op het object waar je meer over wil weten en wacht even. Je krijgt nu resultaten voorgeschoteld die volgens Google lijken op het product dat voor je ligt, staat of hangt. Hoe accuraat die resultaten zijn, verschilt letterlijk per keer. Een tip: hoe duidelijker het product in beeld is, hoe nauwkeuriger Google’s resultaten zijn. Als Google er toch flink naast zit, loont het om het product – indien mogelijk – van een andere kant in beeld te brengen. De binnenkant van een hoofdtelefoon is bijvoorbeeld generiek en lastig te bepalen, terwijl de buitenkant specifieker is. Google toont dan betere resultaten. Onthoud: de kans dat je met één keer het juiste product in beeld krijgt, is alleen groot als je een duidelijk product als een flesje parfum voor je hebt.

Deze Lens-functie is lang niet altijd direct accuraat, maar vormt wel een goed startpunt voor je online onderzoek. Bovendien kunnen de vergelijkbare producten ook interessant zijn, bijvoorbeeld omdat ze beter en/of goedkoper zijn.

5. Menukaart vertalen

Je kent het vast: je zit in het buitenland in een restaurant en krijgt een menukaart voorgeschoteld met namen en ingrediënten die je niets zeggen. De lokale taal spreek je niet en het Engels van de ober is beperkt tot ‘hello’ en ‘bye’. Wat nu? Pak je telefoon, start de camera-app, daarna de Lens-functie en klik op het menukaart-icoontje. Richt de camera op de menukaart en binnen een paar seconden vertaalt hij alle tekst naar je vooraf ingestelde taal, bijvoorbeeld Nederlands. Onze tip: omdat Google Translate exotische ingrediënten soms onduidelijk vertaalt, is de Engelse vertaling vaak een veiligere keuze.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000