5 handige tooltjes voor Windows 10

Door: Joris Peterse Joris | 30 september 2015 11:09

Apps & Software

Ben jij al overgestapt op Windows 10? Dan wordt het eens tijd om wat dieper in het besturingssysteem te duiken. Er zijn enkele tooltjes die het gebruikersgemak van Windows 10 kunnen verhogen. Je moet alleen wel even weten welke dat zijn. Wij geven 5 tips.

1. Update forceren

Heb je Windows 7 of 8.1 en zit je nog te wachten op een melding voor de installatie? Je kunt de installatie ook handmatig starten. Microsoft heeft namelijk een tooltje vrijgegeven die de update gewoon start, zodat je zelf kunt upgraden wanneer het je het beste uitkomt. Download het tooltje en kies na het openen voor Deze pc nu bijwerken. Het upgradeproces wordt meteen gestart. Let wel op dat je een goede back-up hebt van drivers, bestanden en serials voordat je begint. Lees ook: Zo zet je Windows 10 in GodMode.

2. Windows 10 serial opzoeken

Het kan geen kwaad om je nieuwe productcode van Windows 10 te bewaren. Wie weet heb je de code later nog nodig voor een herinstallatie. Het tooltje ProduKey helpt je met het achterhalen. Download en pak het zipbestand uit en open vervolgens ProduKey.exe. Niet alleen zie je de productcode van je systeem, ook van (veel) andere geïnstalleerde software. Het is raadzaam deze code te bewaren, bijvoorbeeld voor een herinstallatie.

3. Omweg OneDrive

OneDrive gebruiken op Windows 10 waar geen Microsoft-account aan is gekoppeld is ook gewoon mogelijk. Hier hebben we het tooltje Syncdriver voor nodig. Op de site zie je onder Download Now geen Windows 10 vermeld staan. Geen zorgen, SyncDriver werkt gewoon. Na de installatie geef je de aanmeldgegevens van je OneDrive op en maak je een map aan waarin de bestanden opgeslagen worden. SyncDriver zorgt er vervolgens voor dat de bestanden in de map met je OneDrive gesynchroniseerd worden. De map kun je overigens ook aan je Verkenner toevoegen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Aan Snelle toegang vastmaken te kiezen.

4. Zoekfunctie gebruiken

Naast de startknop vind je een vergrootglas-icoontje. Handig als je bestanden, instellingen of programma's zoekt. De twee laatstgenoemde kun je ook opzoeken door de startknop in te drukken en te beginnen met typen. Zo werkt de zoekfunctie ook. Door te typen krijg je de gezochte onderdelen snel boven water. Nadeel is wel dat je niet in de bestandsinhoud kunt zoeken (dus bijvoorbeeld een docx-bestand met het woord Computer!Totaal erin). Hiervoor heb je een losse tool nodig, zoals Agent Ransack. Deze werkt echter lang niet zo snel als de Windows-zoekfunctie.

5. Tegelloos startmenu

Kunnen de Live tegels je juist niet bekoren en mis je de verkenner-snelkoppelingen in het startmenu? Dan kun je met het gratis tooltje Classicshell weer een klassiek startmenu op je pc installeren. Zonder de Live tegels, maar met snelkoppelingen naar configuratiescherm, verkenner-mapjes en een personaliseerbare indeling en uiterlijk. Standaard wordt een startmenu getoond dat visueel past bij de donkere stijl van Windows 10. Maar je kunt zelfs het oude Windows XP startmenu maken of alles op je eigen manier personaliseren, tot de startknop aan toe.