5 handige tooltjes voor Windows 10

Door: Joris Peterse | 30 september 2015 11:34

Apps & Software

Ben jij al overgestapt op Windows 10? Dan wordt het eens tijd om wat dieper in het besturingssysteem te duiken. Er zijn enkele tooltjes die het gebruikersgemak van Windows 10 kunnen verhogen. Je moet alleen wel even weten welke dat zijn. Wij geven 5 tips.

1. Update forceren

Heb je Windows 7 of 8.1 en zit je nog te wachten op een melding voor de installatie? Je kunt de installatie ook handmatig starten. Microsoft heeft namelijk een tooltje vrijgegeven die de update gewoon start, zodat je zelf kunt upgraden wanneer het je het beste uitkomt. Download het tooltje en kies na het openen voor Deze pc nu bijwerken. Het upgradeproces wordt meteen gestart. Let wel op dat je een goede back-up hebt van drivers, bestanden en serials voordat je begint. Lees ook: Zo zet je Windows 10 in GodMode.

2. Windows 10 serial opzoeken

Het kan geen kwaad om je nieuwe productcode van Windows 10 te bewaren. Wie weet heb je de code later nog nodig voor een herinstallatie. Het tooltje ProduKey helpt je met het achterhalen. Download en pak het zipbestand uit en open vervolgens ProduKey.exe. Niet alleen zie je de productcode van je systeem, ook van (veel) andere geïnstalleerde software. Het is raadzaam deze code te bewaren, bijvoorbeeld voor een herinstallatie.

3. Omweg OneDrive

OneDrive gebruiken op Windows 10 waar geen Microsoft-account aan is gekoppeld is ook gewoon mogelijk. Hier hebben we het tooltje Syncdriver voor nodig. Op de site zie je onder Download Now geen Windows 10 vermeld staan. Geen zorgen, SyncDriver werkt gewoon. Na de installatie geef je de aanmeldgegevens van je OneDrive op en maak je een map aan waarin de bestanden opgeslagen worden. SyncDriver zorgt er vervolgens voor dat de bestanden in de map met je OneDrive gesynchroniseerd worden. De map kun je overigens ook aan je Verkenner toevoegen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Aan Snelle toegang vastmaken te kiezen.

4. Zoekfunctie gebruiken

Naast de startknop vind je een vergrootglas-icoontje. Handig als je bestanden, instellingen of programma's zoekt. De twee laatstgenoemde kun je ook opzoeken door de startknop in te drukken en te beginnen met typen. Zo werkt de zoekfunctie ook. Door te typen krijg je de gezochte onderdelen snel boven water. Nadeel is wel dat je niet in de bestandsinhoud kunt zoeken (dus bijvoorbeeld een docx-bestand met het woord Computer!Totaal erin). Hiervoor heb je een losse tool nodig, zoals Agent Ransack. Deze werkt echter lang niet zo snel als de Windows-zoekfunctie.

5. Tegelloos startmenu

Kunnen de Live tegels je juist niet bekoren en mis je de verkenner-snelkoppelingen in het startmenu? Dan kun je met het gratis tooltje Classicshell weer een klassiek startmenu op je pc installeren. Zonder de Live tegels, maar met snelkoppelingen naar configuratiescherm, verkenner-mapjes en een personaliseerbare indeling en uiterlijk. Standaard wordt een startmenu getoond dat visueel past bij de donkere stijl van Windows 10. Maar je kunt zelfs het oude Windows XP startmenu maken of alles op je eigen manier personaliseren, tot de startknop aan toe.

5 Reactie(s) op: 5 handige tooltjes voor Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2015 08:55 Anoniem
  Het bewaren van de z.g. productcode heeft geen enkele zin want elke pc heeft deze zelfde code (of is dat toevallig alleen zo bij mijn 4 pc's???).
  Bij herinstallatie via USB stick wordt W10 automatisch geactiveerd, bij nieuwe HD of moederbord is de bekende proceduren van XP etc aan de orde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 14:27 Anoniem
  Produkey heb ik geinstalleerd, maar ik kan het niet openen, omdat mijn virusscanner het als verdacht beschouwt. Jammer dus!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 oktober 2015 18:43 Anoniem
  Het enige wat ik wil is dat ik mijn muziekbestanden op de pc af kan spelen. Alles doet het, alleen komt er geen geluid. De geluidsbestanden hebben ook allemaal een ander ikoontje gekregen. Hoe kan dat en waarom kan ik windows niet gebruiken om het af te spelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 11:14 Anoniem
  Op een laptop wil ik Windows 10 JUIST NIET installeren, omdat ik nog oudere randapparatuur heb die met Windows 7 en lager werkt. Steeds als ik downloads krijg probeert Windows de upgrade door te drukken, ook al zet ik het vinkje uit, dan begint toch de download. Als ik die annuleer, dan kan ik nodige updates draaien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 23:56 Anoniem
  Ik heb mijn laptop windows 10 op gezet en ik vind het fijn maar zou graag naar pro willen maar dat is voor mij nu nog te duur en ik wil graag bepaalde bestanden op mijn laptop wil verbergen voor anderen en ik vind dat je in appstore veel te weinig kunt vinden wat je op je laptop wil hebben dus windows 10 is prima maar het kan veel beter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.