5 keer het Metro-gelijk van Microsoft

© PXimport

5 keer het Metro-gelijk van Microsoft

Geplaatst: 25 november 2013 - 07:14

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Jasper Bakker

Onlangs nam Windows 8.1 het stokje over van Windows 8, maar een verkoopsucces is het nog altijd niet. Toch zit Microsoft met zijn Modern UI op de goede weg. 5 bewijzen daarvoor.

Het Nieuwe Firefox

De bekende Firefox-browser gaat op de schop. De open source-concurrent voor Microsofts Internet Explorer krijgt een hele nieuwe look. Nu gebeurt redesign wel vaker voor software die wil bijblijven, maar ditmaal is de makeover én extreme én gericht op een hele andere basis. Te weten: modern computergebruik, dus touch op tablets (en smartphones).

De nieuwe Australis-interface is gestroomlijnd en vereenvoudigd, waarbij 'rommel' (clutter) is verwijderd uit de interface om de browser beter te kunnen inrichten op "hoe mensen die software tegenwoordig gebruiken", bloggen de Firefox-(re)designers. Mozilla is uit op een universeel uiterlijk voor Firefox op pc's, tablets en smartphones.

Naast "Modern, schoon en comfortabel" is Australis ook en vooral 'consistent en verenigd' voor gebruik op diverse formaten van touch-apparaten en ook pc's. Standaardknoppen zijn dan ook wat groter en ruimer uitgevoerd, zodat ze makkelijk met de vinger (in plaats van de muispijl) zijn te bedienen. Mozilla kijkt niet alleen met Het Nieuwe Firefox naar mobiel en touch; het werkt ook aan Firefox OS, voor smartphones en tablets.

Chrome-kloon Opera

Een andere browsermaker die het touch-voorbeeld van Microsoft volgt, is Opera. Die Noorse maker van de gelijknamige webbrowser was ooit groot in de mobiele markt, maar dan die van semi-smartphones met matige mogelijkheden voor het web. Een aangepaste browser die werkt via een proxy-dienst kon het internet behapbaar maken op touch-loze telefoons.

In de nieuwe touch-wereld gaat Opera overstag. Het gooit 18 jaar aan eigen ontwikkelwerk overboord en kiest de WebKit-browserengine plus Google-elementen. De alternatieve browser haakt aan op het Chromium-project van Google. Het nu officieel uitgebrachte Opera 18 is dan ook een kloon van Google's Chrome. En hoe presenteert de softwaremaker zijn herziene product? Als ontworpen en ideaal voor tablets, en smartphones. Voor touchbediening dus.

"Je hebt een schitterende, fonkelnieuwe Android-tablet in je handen, maar is de belangrijkste app van de tablet - de webbrowser - wel goed genoeg?", vraagt Opera zich af in het persbericht. Het kan namelijk beter dan de ingebouwde browser van Android, lokt de Google-partner die zich richt op touch-first.

 

© PXimport

Opera kiest een tegel-achtige interface, voor veelbezochte websites en (web)apps

Mac iOS X

Het is bekende geschiedenis dat Microsoft ooit Apple en Xerox PARC heeft geïmiteerd met de GUI gebaseerd op de metafoor van een bureaublad en werkomgeving. Het is bekende actualiteit dat Apple met iOS een voorsprong heeft genomen op het gebied van mobiel computergebruik en touchbediening. Het is een bekend gegeven dat Android-maker Google met succes de achterstand op Apple heeft ingelopen, wat verkoopaantallen betreft.

Van smartphones dan. De markt van Android-tablets is nog altijd niet heel groot, hoewel de verkoopcijfers van afgelopen kwartaal goede Google-terreinwinst tonen. Voor zover die cijfers wat zeggen dan. Want marktaandeel op basis van productaantallen staat niet gelijk aan gebruiksaandeel. En verscheepte producten staan niet gelijk aan verkochte producten. Die kunnen best ergens liggen, te verstoffen in een magazijn.

Apple is al een tijdje bezig om zijn succes van iOS te backporten naar zijn oorsprong: de Mac. In de vorige versie 10.8 (Mountain Lion) van OS X zijn al veel iOS-functies doorgevoerd in het computerbesturingssysteem van Apple. In de huidige versie 10.9 (Mavericks) is die invloed nog iets verder doorgevoerd. Het is niet zo dat Macs nu dezelfde GUI hebben als iPads of iPhones. Maar de fusie lijkt eraan te komen. De gleichschaltung van de iWork-apps, ten gunste van de eenvoudigere iOS-uitvoeringen, is hier ook een teken van. Over dit huwelijk wordt al jaren gedroomd.

 

© PXimport

Mac-computers krijgen meer mobiele GUI-invloeden

Consument kiest met portemonnee

Tablets verkopen als warme broodjes. Voorbij is de tijd dat pc-makers, marktvorsers en andere deskundologen de touch-tegel af kunnen doen als hype of als 'hooguit een appararaat voor erbij'. De rol van tweedekeus computer is niet meer de enige - of zelfs voornaamste - rol van de tablet. In maart dit jaar waagden de analisten van IDC zich al aan de voorspelling dat de tablet de desktop dit jaar nog gaat inhalen.

Terwijl de pc-verkoop afneemt, gaat het de tablet voor de wind. Met hier en daar een inzakker, dat klopt. Maar de tabletdips zijn niets vergeleken met de pc-instorting. Die is volgens een fabrikant als Acer "de grootste beroering sinds 1994". De consument stemt met zijn (en haar) portemonnee. Desktops en laptops worden minder of niet gekocht, tablets wel.

En op een tablet is een bureaubladmetafoor gemaakt voor muisbediening niet bepaald geschikt. Dat is al gebleken uit de flop van Windows 7-tablets. Ondanks de positionering van veel fabrikanten als 'bedrijfsproduct' is de tablet met 'echt Windows' het niet geworden. Net zomin als de omgeklapte laptops (stoeptegelformaat) met de Tablet Edition van Windows XP die Microsoft al in 2002 heeft uitgebracht.

Open source geeft Microsoft gelijk

Linux-distributies hebben jarenlang hun best gedaan om de bekende desktopomgeving na te maken, en te verfijnen. Groot doel daarbij was concreet de Windows-desktop, omdat die nou eenmaal grote bekendheid geniet bij het grote publiek. Linksonder zit een startknop, rechtsonder een tijdsweergave, op het bureaublad staan icoontjes, applicaties hebben bovenin een menubalk. Ongeveer net zoals bij Mac OS X, hoewel die sommige zaken toch net anders inricht.

Maar ook in open source-land is nu de gang naar een touch-omgeving ingezet. Linux-aanbieder Canonical gaat met zijn Ubuntu voor de zelfontwikkelde Unity-GUI, die met het oog op touch is ontworpen. "We willen touch omarmen als eerste klas input", zei Canonical-topman Mark Shuttleworth al in 2010. Toegegeven, dat was flink vóór de publiekelijke onthulling van Windows 8, met de 'game changing' Metro-interface (Modern UI).

 

© PXimport

Unity is begonnen op netbooks, waar de krappe schermruimte al richting tablets ging

Microsoft werkte al aan die overgang naar touch (en ook ARM-processors) voordat de eerste iPad aan de wereld is getoond. Sinds Unity eind 2010 uit is, richt Canonical zich (eerst op netbooks en toen) meer en meer op tablets en ook smartphones. Één interface, om ze allen te overheersen. Net zoals Microsoft dus doet met Metro, wat dan begonnen is op Windows Phone.

Hier wordt op Ubuntu een demo gegeven van de schaalbaarheid van Unity: op formaat van smartphone, phablet, minitablet, tablet en van alles daar tussenin:

[youtube]WUiajSPEg_Q[/youtube]

Kortom, Microsoft heeft het met Metro bij het rechte eind. Alleen weet het daar tot op heden nog niet de vruchten van te plukken. De Windows-maker heeft nog last van het eigen verleden. Consumenten verwachten een Windows-desktop op een Windows-apparaat. Maar hoe lang nog?

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten