5 online rijmdiensten voor je sinterklaasgedicht

Door: matthijs-van-den-broek | 02 december 2013 12:29

How To

Het heerlijk avondje komt er aan, en natuurlijk heeft Sinterklaas zijn gedichten al lang af. Misschien was hem dat wel nooit gelukt....zonder deze 5 online rijmdiensten voor je sinterklaasgedicht.

In de uitzending van consumentenprogramma Kassa! van afgelopen zaterdag werden 5 gedichten van 5 online rijmdiensten voor je sinterklaasgedicht besproken en getest. Voor de test bekeken Sinterklaas in hoogst eigen persoon, dichter Ingmar Heytze en taalkundige Rutger Kiezebrink van Genootschap Onze Taal vijf sintgedichten die online waren aangevraagd bij 5 uiteenlopende diensten.

De online Sinterklaas gedichtenservice VijfTwaalf.nl van Computer!Totaal-auteur Martin Gijzemijter was volgens de jury de beste. Hieronder alle 5 services, en wat de jury er van vond.

1 VijfTwaalf.nl

De winnaar van de Kassa! test is het gedicht van vijftwaalf.nl. Dit gedicht steekt er volgens de deskundigen met kop en schouders bovenuit. Er werd €4,95 voor dit gedicht betaald.

Sint houdt van alle mensen

Dat is algemeen bekend

Toch zijn er soms personen

Die hij extra vaak verwent

"Een mooi ritme in de eerste strofe", vindt Sinterklaas. Ook Rutger Kiezebrink bewondert de cadans: "Het is net een liedje." Ook over de originaliteit zijn ze te spreken. "Er zit een kwinkslag in de staart, erg goed gevonden", vindt Heytze.

Link: VijfTwaalf.nl.

2 YourSurprise.nl

Uit de weg, aan de kant

De Pieten zijn weer in het land!

Pakjesavond is gekomen

Ook dit jaar heeft de Sint weer iets voor jou meegenomen

De gedichten van YourSurprise.nl worden verkocht als 'handgeschreven brief van Sinterklaas op perkament papier, verzonden in een door Sint zelf verzegelde cadeau envelop." Het kost €11,85 en daarmee is dit gedicht de duurste uit de test van Kassa!

De vormgeving valt op en de deskundigen zijn er over te spreken - ook al is het papier geen écht perkament en is de brief niet écht handgeschreven. De kwaliteit van het gedicht laat echter te wensen over. "Het begint hartstikke leuk", vindt Rutger Kiezebrink. "Het zakt al snel in." Ingmar Heytze noemt dit gedicht wel grappig: "Je kunt echt lachen om de kreupelheid van dit gedicht en dat is ook een kwaliteit."

Link: YourSurprise.nl.

3 Sinterklaasgedichten.nu

Drie klopjes op het raam en een bel die zachtjes gaat

Iedereen in huis weet: het is de Sint die daar weer staat

Naast je goede gedrag heeft tennis jou dit jaar goed bezig gehouden

Sint is onder de indruk van je inzet en volhouden

'Uniek en persoonlijk geschreven', beloofde de website van Sinterklaasgedichten.nu. Sinterklaas is niet onder de indruk. Ingmar Heytze: "Het gedicht is niet grappig. Het kan veel scherper." Volgens Rutger Kiezebrink is er gebruik gemaakt van een sjabloon. "Er zijn wel persoonlijke dingen gebruikt, maar die lijken volledig inwisselbaar voor andere hobby's of eigenschappen."

Link: Sinterklaasgedichten.nu.

4 Versjes.nl

Jouw verlanglijst was ook dit jaar vreselijk lang

Het maakt de Sint gewoon bang

Een bal, een fiets, een CD of toch maar een boek?

Zoals altijd zocht de Sint werkelijk in elke hoek

"Totaal niet persoonlijk en de inhoud is wonderlijk", vindt Sinterklaas. Ingmar Heytze vindt het rijm slecht en flauw. Taalkundige Rutger Kiezebrink valt de rijmdwang op: "Eerst is het rijmwoord bedacht en daarna is er een zin bij verzonnen."

Link: Versjes.nl.

5 Sinterklaasfan.nl

Iemand zo sociaal als jij

Houdt van Sint en Piet allebei

Dus keek Piet bij je door de schoorsteen

Welk cadeau past daar het best doorheen?

"Dit gedicht heeft totaal geen esprit", vond Sinterklaas. "Het is volledig geautomatiseerd geschreven en dat zie je." Ingmar Heytze: "Het rijmt wel, maar het dicht niet. Het kreupelt maar verder." Rutger Kiezebrink ergert zich aan het ritme: "Schoorsteen/doorheen: de klemtonen kloppen niet."

Link: Sinterklaasfan.nl.

Bron: Kassa!

0 Reactie(s) op: 5 online rijmdiensten voor je sinterklaasgedicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.