5 startmenu's voor Windows 8.1

Door: | 17 oktober 2013 15:10

Apps & Software

Windows 8.1, dat morgen gelanceerd word in Nederland, brengt de Startknop terug, maar niet het menu. Deze tools doen dat wel.

Het gisteren in de VS officieel verschenen Windows 8.1 brengt de Startknop terug, maar niet het menu. Als jij één van de vele mensen bent die vooral het Startmenu mist in Windows 8, heb je één van deze utilities nodig. Ze brengen het klassieke pop-up Startmenu van Windows 7 en XP terug en voegen daar wat extra functionaliteit aan toe.

Vier genoemde utilities zijn gratis en eentje is voor een heel klein bedrag beschikbaar. Voor veel mensen zullen deze tools de overstap naar Windows 8 vereenvoudigen en het gebruiksgemak binnen de laatste versie verder vergroten.

1. Start8

Stardocks Start8 biedt de gebruiker keuze door ofwel een Startmenu te bieden dat heel erg lijkt op het menu van Windows 7 of door het nieuwe Startscherm van Windows 8. De tool biedt de mogelijkheid de vervelende 'hot corners' uit te schakelen die een menu weergeven wanneer je met de muis in de buurt van een rand komt. Ook maakt het veelgeprezen programmaatje het mogelijk om direct naar de desktop te starten en kan het ook overweg met snelkoppelingen naar Metro-applicaties. Start8 is 30 dagen gratis uit te proberen, maar kost daarna 5 dollar.

2. Start Menu 8

Start Menu 8 van IObit lijkt sterk op het eerder besproken Start 8 en creëert ook een sterk op Windows 7 gelijkend Startmenu. Het is grafisch misschien iets minder dan Start8, maar kent aardige toevoegingen zoals een knop om naar de tegelomgeving te schakelen en om Metro-applicaties te starten. Bijkomend voordeel is dat de applicatie slechts 5,6 MB groot is: een prettig lichtgewicht dus.

3. Start Menu Reviver

Start Menu Reviver breekt met het verleden en maakt een nieuw Startmenu op in de stijl van Windows 8. De tool werkt prettig voor mensen die kunnen beschikken over een aanraakscherm en biedt snelkoppelingen naar alle belangrijke functies van het besturingssysteem.

Interessant aan deze utility van ReviverSoft is dat je zelf tegels kunt aanmaken, maar ook bestaande kunt aanpassen. Nieuwe tegels zijn ook eenvoudig toe te voegen door een programma naar het menu te slepen. Net als voor Windows 8.1 geldt dat tegels in grootte en positie kunnen worden aangepast.

4. Classic Shell

Classic Shell is net als Start8 al een tijd beschikbaar en intussen bij versie 4.0 aangeland. Deze speciaal op Windows 8.1 gerichte versie maakt het Startmenu geheel aanpasbaar, voegt extra functionaliteit toe aan Windows Explorer en biedt ook de nodige tweaks voor Internet Explorer, zoals meer knoppen en aanvullende informatie.

Classic Shell laat de gebruiker kiezen tussen drie verschillende stijlen opmaak voor het Startmenu die lijken op de menu's van XP, Vista en Windows 7. Maar Classic Shell gaat verder dan alleen het menu en biedt ook allerlei opties die Windows 8 en de werking ervan zelf aanpassen. Eigenlijk is het een complete (gratis!) toolkit om de interface van het besturingssysteem naar je hand te zetten.

5. Pokki

Pokki is eigenlijk geen Startmenu zoals de andere utilities, maar geef een eigen draai aan het begrip. De tool werkt samen met de herziene Startknop van Windows 8.1 en maakt er desgewenst een Home-knopje naast. De tool toont een geheel aanpasbaar Startmenu waarin een aantal bekende elementen uit vorige Windows-versies terugkeren, maar voegt daar ook nog een eigen applicatiewinkel aan toe van waaruit je software met één druk op de knop kunt installeren. Daarmee is het een directe concurrent voor Microsofts eigen online applicatiewinkel.

Pokki toont tot 25 snelkoppelingen per pagina en kan maximaal met 125 snelkoppelingen werken. Mooi is dat je alleen de eerste letter hoeft te typen om daarna de programma's die daarbij horen te tonen. Het tooltje is zo goed dat computerfabrikant Lenovo onlangs besloot de software standaard bij nieuwe pc's te leveren.

Bron: ComputerWorld.