5 superhandige Firefox tips

Door: Martin Gijzemijter | 20 november 2013 10:38

How To

Hoewel we weinig te klagen hebben over Firefox als browser, zijn er altijd kleine dingen om over te mekkeren. Van die kleine functionaliteiten die met een minieme aanpassing net iets beter kunnen. Gelukkig kun je dat in Firefox ook echt doen. We zetten vijf van deze tips op een rij.

Vertraging bij add-ons uitschakelen

Wanneer je een add-on downloadt voor Firefox, krijg je altijd een teller voorgeschoteld die een paar seconden aftelt voordat je de add-on daadwerkelijk kunt installeren. De makers doen dat om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om de bijbehorende beschrijving te lezen, zodat je niet per ongeluk iets installeert dat je niet wilt hebben. De kans is echter groot dat je toch niet leest en die teller alleen maar irritant vindt. Gelukkig kun je het eenvoudig uitschakelen. Open Firefox en typ in de browser: about:config. Zoek naar de waarde < code>security.dialog_enable_delay en stel deze in op 0. De teller zal nu verdwenen zijn.

De vertraging bij het installeren van add-ons kun je heel eenvoudig uitschakelen.

Aantal suggesties in de Awesomebar veranderen

De Awesomebar, oftewel de adresbalk in Firefox, heeft een voorspellende gave. Wanneer je namelijk begint met het intypen van een url of een zoekopdracht, probeert Firefox op basis van verschillende factoren (waaronder je eigen surfgedrag) te raden waar je naar zoekt. Standaard worden er 12 suggesties getoond. Misschien vind je dit teveel of zelfs veel te weinig. In dat geval kun je het aantal suggesties aanpassen. Open Firefox en typ in de browser: about:config. Zoek naar de waarde < code>browser.urlbar.maxRichResults" en vul het gewenste aantal in. Vul je -1 in, dan worden er helemaal geen suggesties meer getoond.

Te weinig suggesties in de Awesomebar? Dan pas je dat toch gewoon aan?

Zoekresultaten openen in nieuw tabblad

Wanneer je in Firefox een zoekopdracht intypt in het zoekveld rechtsboven, dan wordt het resultaat getoond in het tabblad dat je op dat moment open hebt. Dat is irritant als je iets open hebt dat je niet kwijt wilt, maar ook als je méér dan één zoekopdracht wilt uitvoeren, en niet telkens handmatig een nieuw tabblad wilt openen. Gelukkig kun je Firefox zo instellen dat zoekresultaten altijd in een nieuw tabblad worden geopend. . Open Firefox en typ in de browser: about:config. Zoek naar de waarde < code>browser.search.openintab. Dubbelklik op deze instelling en verander de waarde in True.

Zoekresultaten kun je voortaan heel eenvoudig in een nieuw tabblad laten openen.

Compatibiliteitscheck uitschakelen voor extensies

Wanneer je een nieuwe versie van Firefox installeert, is de kans groot dat je de melding krijgt dat één of meer extensies niet meer werken. Irritant, want in negen van de tien gevallen is die compatibiliteit simpelweg niet gegarandeerd, maar werkt de extensie verder uitstekend. In dat geval zou het handig zijn als je die check gewoon kunt uitzetten en gelukkig kan dat. Firefox en typ in de browser: about:config. Rechtsklik op een lege plek in het venster en selecteer New  Boolean en maak vervolgens een nieuwe instelling aan met de naam < code>extensions.checkCompatibility. De waarde van deze instelling maak je False.

Nooit meer gezeur met onnodige compatibiliteitsmeldingen met behulp van een kleine aanpassing.

Meer rijen toevoegen aan nieuw tabblad

Wanneer je een nieuw tabblad opent in Firefox, krijg je een preview te zien van negen sites die je vaak bezoekt. Prima aantal, maar het kan natuurlijk zijn dat jij er minder of juist meer wilt zien. Gelukkig is ook dit aan te passen. Open Firefox en typ in de browser: about:config. Zoek naar de waarde < code>browser.newtabpage.rows
. Geef hier aan hoeveel rijen je wilt tonen. Zoek vervolgens naar < code>browser.newtabpage.columns
en geef daar aan hoeveel kolommen je wilt tonen. Zo kun je precies aangeven hoeveel previews je in totaal getoond wilt hebben.

Iets minder previews in een nieuw tabblad? Ook dat heb je zo aangepast.

3 Reactie(s) op: 5 superhandige Firefox tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 09:13 Anoniem
  Blijft toch een heerlijke browser, Firefox. Al was het maar vanwege alle mogelijkheden om alles naar je hand te zetten. :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2013 21:17 Anoniem
  Sinds deze week een triple search als startblad erbij gekomen.
  Het is zelf helemaal in te stellen met knoppen voor site's die je vaak bezoekt zoals je hotmail of gmail.Naast mijn Symballoo startpagina prachtig om te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2014 11:10 Anoniem
  Als ik in Google op een link klik, wordt deze geopend in een nieuwe tab. Reuze onhandig, omdat je die ook weer moet sluiten.

  Is dit uit te zetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.