5 tips: Haal het maximale uit de Windows 7 taakbalk

Door: eva-groot | 13 december 2013 07:30

How To

Veel pc-gebruikers hebben de overstap naar Windows 8 of 8.1 nog altijd niet durven maken, en gebruiken nog trouw Windows 7. Niets mis mee natuurlijk, dus daarom hier 5 tips om het optimale uit de Windows 7 taakbalk te halen.

Tip 1: Snel naar het bureaublad

Een snelkoppeling, print screen, foto's of tijdelijke documenten parkeren we toch vaak even snel op het bureaublad. Windows 7 biedt vier manieren om snel bij het bureaublad te komen:

Met de muis: Zelfs zónder je hand van de muis te halen kan je bij het bureaublad komen. Door te klikken op het rechthoekige blokje rechts onderin (rechts naast de tijd) minimaliseren al je programma's. Handig: door nogmaals te klikken verschijnen al je programma's weer.

Windows-toets + D: Deze toetscombinatie geef hetzelfde effect als het klikken op het rechthoekige blokje; al je programma's minimaliseren en bij nogmaals klikken verschijnen zij weer.

Windows-toets + spatiebalk: In Windows 7 kun je ook het bureaublad tevoorschijn toveren zonder je programma's te minimaliseren. Je kunt zo gemakkelijk zien wat er op je bureaublad staat. Dit door de Windows-toets en de spatiebalk in te drukken.

Bureaublad-knop: Je kunt ook een knop toevoegen aan je taakbalk. Ga naar de taakbalk-eigenschappen door hier met je rechtermuisknop op te klikken, kies voor de optie Werkbalken en vink vervolgens Bureaublad aan. Kies voor Ok en de Bureaublad-knop is in je taakbalk geplaatst. Door op de twee pijltjes te klikken krijg je een overzicht van al je bureaublad-bestanden.

Al je bureaublad-bestanden zijn zichtbaar door de bureaublad-knop.

Tip 2: Mis je de oude taakbalk?

In Windows 7 worden je openstaande programma's weergegevens als grafische icoontjes, anders dan de korte balkjes met tekst zoals in oudere Windows-versies. Het is daardoor soms lastig te zien of het programma werkelijk open is of vastgemaakt is aan de taakbalk. Vind je dit vervelend, dan kun je door de volgende stappen te volgen je oude, vertrouwde taakbalk terugkrijgen:

- Rechtsklik met je muis op de taakbalk en kies voor Eigenschappen

- Onder het tabblad Taakbalk zie je bij de kop Taakbalkknoppen enkele opties. Kies hier voor Combineren als taakbalk vol is of Nooit combineren

- Klik op Ok en je taakbalk is weer zoals je gewend bent!

Kies voor Nooit combineren of Combineren als taakbalk vol is.

Tip 3: Adresbalk in taakbalk

We doen het dagelijks: 'even snel' iets op internet opzoeken. Dan is het wel zo handig je browser-adresbalk bij de hand te hebben. Met Windows 7 heb je in slechts een paar stappen je adresbalk in je taakbalk geïnstalleerd. Je kunt hierin je webadres typen waarna deze gelijk full-screen geopend wordt. Het werkt ook door alleen de domeinnaam in te vullen en vervolgens Ctrl - Enter in te drukken.

Om de adresbalk te installeren volg je de volgende stappen:

- Klink rechts op de taakbalk en kies voor Eigenschappen

- Ga vervolgens naar het tabblad Werkbalken en vink Adres aan

- Druk op Ok en de adresbalk is in je taakbalk geplaatst.

De adresbalk in je taakbalk zal gebruikmaken van je standaard browser. Ga naar de instellingen van je browser om dit aan te passen indien nodig.

Kies voor de optie Adres.

Tip 4: Configuratiescherm volledige weergaven

Besteed je veel tijd in het configuratiescherm, dan is het handig deze snel bij de hand te hebben. Een vaak voorkomende ergernis is de verschillende lagen waar je doorheen moet klikken voordat je bij de diepte van het configuratiescherm komt. In Windows 7 kun je echter de weergave zo aanpassen dat de individuele configuratiescherm-items direct zichtbaar zijn vanuit het startmenu. Je verandert de weergaven als volgt:

- Klik met de rechtermuis op de Startknop en kies voor Eigenschappen

- Kies voor het tabblad Menu Start en vervolgens op Aanpassen.

- Scrol naar het kopje Configuratiescherm en vink vervolgens aan dat je dit als menu wilt weergeven.

- Kies voor Ok en de weergaven is aangepast.

Je configuratiescherm-items wordt nu als menu weergegeven.

Tip 5: Full-size previews van je openstaande programma's

Zoals je waarschijnlijk weet krijg je een preview van de openstaande programma's door er met je muis boven te hangen. Erg handig bij het openen van je programma's. Wil je echter snel iets opzoeken in een ander programma of document, dan hoef je deze niet helemaal te openen. Door je cursor boven de programma-preview te houden verschijnt het desbetreffende venster en zal de achtergrond verdwijnen. Wanneer je de cursor weer van de preview afhaalt verschijnen je geopende programma's. Door op de preview te klikken zal het programma openen. Erg simpel, maar handig om te weten!

Met de rode X kun je het programma overigens direct sluiten.

Om even snel wat op te zoeken is de grote weergaven erg handig.

3 Reactie(s) op: 5 tips: Haal het maximale uit de Windows 7 taakbalk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 december 2013 16:17 Anoniem
  Bedankt voor deze tips en ik zie andere graag tegemoet.
  Rest mij nog jullie een gezond 2014 toe te wensen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2013 13:21 Anoniem
  Voor jullie allemaal de beste wensen voor 2014. Ook het komende jaar zie ik graag de tips tegemoet. Bij deze proost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2014 22:13 Anoniem
  Er zijn programma's verdwenen uit de lijst programma's in het configuratiescherm? Hoe krijg die weer terug in de lijst
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.