5 tips om de Windows 8 interface praktischer te maken

Door: ian-paul | 03 mei 2014 09:00

Apps & Software

Microsofts moderne gebruikersinterface mag dan mooi zijn om naar te kijken, erg praktisch is het voor de meeste mensen niet. Maar wat als je een apparaat met touchscreen hebt of gewoon de voorkeur geeft aan de nieuwe interface? Hier vijf tips om meer uit de moderne interface te halen.

Verken je bestanden met OneDrive

De ingebouwde OneDrive app van Windows 8 is niet alleen geschikt voor het verkennen van je cloudopslag. Druk op de OneDrive link in de linkerbovenhoek en er verschijnt een keuzemenu waarmee je de lokale bestanden op je pc kunt verkennen.

Standaard laat OneDrive de bestanden van de huidige gebruiker zien (Desktop, Documents, Music, etc.) maar je kunt ook je volledige schijf bekijken door op Local Disk (C:) te drukken.

'Snap' het op de moderne manier

Je kunt in Windows 8 prima multitasken. Microsoft heeft een Snap-functie ingebouwd om meerdere moderne interface apps op hetzelfde scherm te bekijken. Er vindt geen interactie tussen de apps plaats waarbij bijvoorbeeld drag-and-drop werkt, maar ze kunnen in ieder geval tegelijkertijd bekeken worden. In Windows 8.1 kun je maximaal drie apps tegelijk bekijken, maar afhankelijk van de grootte van je scherm is dat niet altijd even praktisch.

Houd ook in gedachten dat apps nog steeds op de achtergrond blijven draaien in de moderne interface. Dus je zou bijvoorbeeld Google Chrome en Mail op je scherm kunnen hebben terwijl de Health & Fitness app op de achtergrond draait.

Stel je standaardinstellingen in

Een van de vervelendste dingen van het werken in een omgeving met een dubbele interface is dat je standaard programma's tussen de moderne interface en de desktop heen en weer kunnen blijven sturen.

Muis en toetsenbord pc-gebruikers kennen dit probleem maar al te goed wanneer ze proberen een JPG te openen vanuit de desktop en ineens in de moderne interface geworpen worden. Metro liefhebbers hebben hetzelfde probleem wanneer bepaalde bestanden standaard op de aanraakonvriendelijke desktop geopend worden.

Om dit probleem te minimaliseren, wil je dat je standaard programma's zoveel mogelijk moderne interface apps zijn. In Windows 8.1, open de verborgen Charms bar aan de rechterkant van het scherm, en selecteer Settings. Druk onderaan op Change PC settings om de Settings app te openen. Klik vervolgens op Search and apps > Defaults.

Hier kun je de standaard apps voor elementaire operaties zoals je webbrowser, e-mailclient, muziekspeler, kalender, enzovoorts instellen. Als je echt diep wilt graven en specifieke apps voor specifieke bestandstypen wilt kiezen, dan kan dat door op de optie onderaan het Settings scherm te klikken.

Verzamel zoveel mogelijk handige Metro apps

Windows 8 heeft misschien minder apps dan Android of iOS, maar een groot deel van de essentiële apps zijn er. De People-app werkt geweldig om je contactpersonen te beheren en de laatste sociale updates op één plek te bekijken. De Music app is prima voor lokaal afspelen, premium digitale downloads, en een freemium Xbox Music streaming muziekdienst. Facebook en Twitter hebben allebei een moderne app.

Sportfanaten zullen de ESPN app kunnen waarderen, en om je eigen video's te bekijken moet je de nieuwe betaversie van VLC eens proberen. En dat is slechts het topje van de ijsberg.

Rond je arsenaal af met web-apps

Okay, er zijn een aantal goede apps in de Windows Store, maar eerlijk gezegd is de markt van Microsoft zo nieuw dat het onwaarschijnlijk is dat je aan alleen Metro apps genoeg hebt. Dat is waar web apps, de geweldige moderne Internet Explorer 11 browser, en de mogelijkheid om websites aan het moderne Start scherm vast te pinnen handig van pas komen.

Als je Spotify gebruikt, heeft de abonnementsdienst een geweldige web app. Netflix en andere streaming video- en muziekdiensten werken geweldig in de browser, en Pixlr editor biedt verrassend sterke beeldbewerkingsmogelijkheden. Je kunt elke website aan het Windows 8 startscherm vastpinnen door deze in de moderne interface versie van IE11 te openen en op de Pin knop naast de adresbalk te drukken, of door op de Favorites ster te drukken in Windows 8.1 en Pin to Start te selecteren in het menu dat verschijnt.

Als je een document moet aanmaken, is er Google Drive en Office Online. (Een ander alternatief voor mensen die een aanraakscherm gebruiken, is Office 2013 te gebruiken op de desktop in de verbeterde touch-modus. Wanneer je deze interface draait, biedt Office grotere en verder uit elkaar staande menu-items die makkelijker in de drukken zijn.)

Kleine stapjes

De moderne interface is nog geen perfecte oplossing, maar deze aanpassingen aan je workflow maken het gebruik ervan een stuk praktischer.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

3 Reactie(s) op: 5 tips om de Windows 8 interface praktischer te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 mei 2014 09:27 EricO
  Mozilla heeft de Metro/Modern (noem het wat je wilt) versie van Firefox begraven bij gebrek aan interesse van het publiek. En nu dit artikel? Is iemand die bij Microsoft ontslagen is bezig zijn gelijk te halen via C!T annex PCworld?

  Het gebrek aan drag&drop; en het gebrek aan schaalbare vensters is eerder een argument om dit interface echt te begraven. Nog los van de (mij) gebleken kwetbaarheid. Jammer, want met GOED ontwerp- en programmeerwerk was het wel degelijk iets geweest. C!T, en meelezers, raad ik vooral dit artikel te lezen: http://jay-machalani.squarespace.com/blog/2013/12/12/fixing-windows-8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2014 11:37 Error404html
  cool tips
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2014 11:00 Anoniem
  Voor Spotify is er een prima app, te weten Spotlite ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.