5 tips voor Apple Siri

Door: Rens Blom | 03 oktober 2017 10:16

How To

De bekende digitale spraakassistenten van onder meer Google en Apple zijn veelvuldig in het nieuws omdat ze steeds beter worden. En zo ontstaan er meer en meer mogelijkheden, maar gebruik ze ook écht? Met deze 5 tips voor Apple Siri laten we zien wat een spraakassistent kan… en dat is meer dan je denkt.

Apple Siri

Werkt met Nederlandse en Engelse commando’s op: iOS (iPhone, iPod, iPad), watchOS, macOS.

1 Handsfree bellen

Als je Siri gebruikt, kan dat zijn omdat je je handen momenteel vol hebt. Of om het stuur hebt, tijdens het autorijden bijvoorbeeld. Siri is gelukkig in staat om een volledig handsfree telefoongesprek te regelen. Vraag de spraakassistent ‘Hé, Siri, bel (naam) op de speaker’ en dat gebeurt. Staat Siri’s stemherkenning aan en hangt je iPhone aan de oplader, dan kun je met ‘Hé, Siri, bel (naam)’ automatisch op de speaker bellen. Bellen met een carkit is natuurlijk ook een optie.

2 Domotica

Je kunt Siri ook gebruiken om HomeKit-ondersteunde domotica in en rond je huis te bedienen, waarvoor je Apple-product gebruikmaakt van de vooraf geïnstalleerde Woning-app. Zorg ervoor dat de producten aan de Woning-app gekoppeld zijn en kijk welke Siri-commando’s er voor je apparaten beschikbaar zijn. Om veiligheidsredenen werken niet alle commando’s als je iOS-apparaat vergrendeld is. Siri werkt onder meer met slimme verlichting, deursloten en stopcontacten van allerlei merken, waaronder Philips Hue en Honeywell. Door ‘Hé, Siri, stel de temperatuur in op 19 graden’ te zeggen, zet je bijvoorbeeld de thermostaat aan het werk.

3 Maak geld over

Geld overmaken doen we tegenwoordig massaal via de bankieren-apps van onze banken, en een aantal daarvan heeft Siri-integratie in hun iOS-app gebouwd. Zo kun je met de Bankieren-app van ING geld overmaken door ‘Hé, Siri, maak geld over via Bankieren’ te zeggen, waarna de assistent vraagt hoeveel en naar wie. Bij de Tikkie-app van ABN Amro vraag je ‘Hé, Siri, doe een betalingsverzoek met Tikkie’ en ook hier vraagt Siri vervolgens aan wie, welk bedrag en met welke omschrijving de betaling verricht moet worden. Bij betalingsdienst PayPal vraag je ‘Maak (bedrag) over naar Jeroen met PayPal’.

Regel je bankzaken met je stem.

4 Lijstjes 2.0

Een papieren boodschappenlijstje is niet meer van deze tijd! Met een digitaal lijstje voeg je producten toe met een gesproken opdracht, een functie die onder meer Apples Herinneringen-app ondersteunt. Maak een lijst genaamd ‘Boodschappen’ aan en je kunt bijvoorbeeld tomaten op die lijst zetten door ‘Hé, Siri, voeg tomaten toe als herinnering aan de lijst boodschappen’ te zeggen. En als je in de supermarkt loopt, kun je Siri vragen om de lijst boodschappen in de Herinneringen-app te openen.

5 De Apple Watch

Siri werkt niet alleen op iOS en macOS, maar ook op watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch. De spraakassistent is automatisch actief als hij geactiveerd is op je iPhone, en is eventueel handmatig aan te zetten op de Watch door naar Instellingen / Algemeen / Siri / Schakel ‘Hé, Siri’ in te gaan. Je gebruikt Siri door de digitale kroon op het horloge in te drukken of het horloge te bewegen en ‘Hé, Siri’ uit te spreken, gevolgd door een vraag of commando. Je kunt bijvoorbeeld ‘Hé, Siri, toon mijn afspraken voor volgende week maandag’ of ‘Hé, Siri, start fiets work-out’ vragen.

Ook de Apple Watch heeft Siri ingebouwd.

1 Reactie(s) op: 5 tips voor Apple Siri

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 oktober 2017 10:12 bussie_it
    Hele foute foto!

    Hoop niet dat dit de redacteur van dit artikel is die hier zo de fout in gaat :)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.