5 tips voor Google Gboard op Android en iOS

© PXimport

5 tips voor Google Gboard op Android en iOS

Geplaatst: 30 april 2019 - 09:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Laura Jenny

Op smartphones is er een heleboel keuze in toetsenborden, waarvan Google Keyboard een veelgebruikt exemplaar is. Het virtuele toetsenbord, ook wel bekend als Gboard, voeg je toe via een app en daarmee heb je een uitgebreid toetsenbord met onder andere gif-suggesties, woordvoorspellingen en de mogelijkheid meerdere talen te ondersteunen. Hoe kun je dit slimme toetsenbord nou nog slimmer gebruiken?

Gboard is het standaardtoetsenbord op Android. Sommige Androidfabrikanten verkiezen een eigen toetsenbord. Maar geen zorgen, dan kun je ervoor kiezen Gboard alsnog zelf te installeren uit de Play Store. Gboard is echter ook verkrijgbaar voor iOS. Wil je het virtuele toetsenbord downloaden voor de iPad of iPhone, dan installeer je deze uit de App Store.

Direct meer leestekens

Google Gboard

© PXimport

Er wordt weleens geklaagd dat mensen in chatprogramma’s en WhatsApp de leestekens teveel links laten liggen. Dat is helemaal niet nodig met Gboard. Wil je in één keer meer leestekens? Houd de punt ingedrukt en je krijgt meteen een heel arsenaaltje voorgeschoteld: inclusief procent, apenstaartje en hashtag. Zo zitten er meer handigheidjes in dit virtuele toetsenbord, en je hoeft hiervoor alleen maar je vinger te lang op een plek te laten rusten.

Je kunt bepaalde woorden verwijderen

Hoe vaker je het toetsenbord gebruikt, hoe beter hij weet welke woorden je vaak gebruikt. Hij komt dan ook met steeds betere suggesties van opvolgende woorden. Zo zal je na het woord broodje waarschijnlijk een beleg-suggestie krijgen, omdat je nu eenmaal vaak broodje kaas zegt. Maar, die kunstmatige intelligentie is niet alles. Soms komt hij met suggesties die kant noch wal raken of met woorden die je nooit zou gebruiken (of: woorden die je een keertje verkeerd hebt gespeld). Je kunt er dan voor kiezen het woord te verwijderen door het woord aan te tikken in de suggestiebalk en vast te houden. Er komt dan een prullenbakje in beeld om dat woord te verwijderen.

Vind je emoji door te tekenen

Je moet er snel voor zijn en de juiste taalinstelling hebben geselecteerd, maar je kunt emoji ook zoeken door ze te tekenen. Je gebruikt hiervoor ‘handschrift’, dat je kunt vinden onder de instellingen > taal > kies taal > handschrift. Je krijgt dan een vak met ‘schrijf hier iets’ te zien waarbij je vanalles kunt tekenen met je vinger. Bijvoorbeeld een smilie. Ben je snel en kun je goed tekenen, dan kun je zo die ene emoji vinden waar je naar op zoek bent. Of je kunt gewoon je berichten schrijven in plaats van tikken, zodat je je vingers blijft trainen in het schrijven. Het Google Handschrift is erg slim, dus waarschijnlijk herkent hij vrij snel wat je bedoelt.

Google Gboard

© PXimport

Verwijder in één keer een heleboel tekst

Misschien was je een beetje boos toen je je antwoord schreef, of was het inmiddels niet meer actueel: je kunt met een simpele swipe zorgen dat het hele verhaal in je invoerbalk wordt verwijderd. Je hoeft hiervoor alleen je vinger op de verwijderknop te duwen en naar links te swipen. Zorg er wel voor dat ‘Invoer met veegbewegingen’ in de instellingen is aangezet. Wil je slechts een gedeelte van de zin weghalen, dan kun je de toets ook aanraken en rustig naar links bewegen. Loslaten wanneer er voldoende is geselecteerd en je woorden zijn verwijderd. Spijt van je verwijderde woorden? Ze staan nog heel even bovenin het balkje, dus je kunt er nog snel op tappen.

Zet gemakkelijk je cursor op de juiste plek

Meestal staat je cursor op de meest voor de hand liggende plek, namelijk achter een zin, klaar om verder te tikken. Wil je die cursor toch ergens anders hebben, dan ga je waarschijnlijk een beetje onhandig ergens in het woord tikken, of tik je meerdere malen wat ook niet het handigste is. Je kunt namelijk de cursor beïnvloeden met je spatiebalk. Je zet je vinger op de spatiebalk waar je de cursor wil hebben en flop, hij staat er.

Er zijn een heleboel handigheidjes te vinden in Gboard, maar dit zijn een paar mooie die de app nu te bieden heeft. Er wordt namelijk weleens iets toegevoegd of weer verwijderd, waaronder de handige manier waarop je het toetsenbord kon synchroniseren met je Google-account, waardoor je op een nieuwe telefoon meteen weer een toetsenbord had dat direct de goede suggesties doet. Helaas zit die niet meer in deze verder oh-zo handige applicatie, maar dat zal ongetwijfeld binnenkort in een andere vorm terugkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000