6 alternatieven voor Photoshop-cloud

© PXimport

6 alternatieven voor Photoshop-cloud

Geplaatst: 15 mei 2013 - 05:44

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Jasper Bakker

Adobe gaat voluit voor de cloud en sleurt klanten mee. De Creative Suite, met daarin Photoshop, is voortaan de Creative Cloud en moet per maand worden betaald. Alternatieven? Hier enkele.

Photoshop is al jaren zo bekend en veelgebruikt dat het onmisbaar lijkt. De naam voor het beeldbewerkingspakket is zelfs verworden tot een algemeen bekend werkwoord, ondanks Adobe's verbod daarop. De los verkrijgbare applicaties in de Creative Suite zijn vanaf de nieuwe versie niet meer. Ze worden vervangen door een clouddownload, gekoppeld aan een abonnement met maandelijkse betaling.

Deze omslag gebeurt komende maand al. Het nieuwe Photoshop CC (Creative Cloud) is voorzien van vele nieuwe functies, waar grafici ongetwijfeld van likkebaarden. Maar sommigen willen liever gewoon een eenmalige software-aankoop. Hier enkele mogelijkheden daarvoor.

Oud-rivaal: Corel

Vroeger, vóór de totale marktdominantie van Photoshop, was er een stammenstrijd tussen Adobe-adepten enerzijds en de aanhangers van Jasc. Wie? Jasc, maker van Paint Shop, later Paint Shop Pro. Dat pakket is vervolgens opgekocht door Corel, softwareveteraan die bekend is van klassiekers als WordPerfect en CorelDraw. Die firma is nog altijd actief en biedt ook nog altijd Paint Shop Pro. In een gewone en een Ultimate-uitvoering.

 

© PXimport

Ook Paint Shop Pro kan photoshoppen:

[youtube]OocqbZN3eT8[/youtube]

Mac only: Pixelmator

Macs zijn van oudsher hét platform voor grafisch design, in de praktijk nagenoeg exclusief uitgevoerd met producten van Adobe. Of met die van het door Adobe overgenomen Macromedia. Maar Mac OS X heeft wel meer beeldbewerkingspakketten. Zoals Pixelmator, dat ook makkelijk via Apple's Mac App Store is te kopen. Volgens sommigen een waardig alternatief voor Photoshop, ondanks het gemis aan CMYK-ondersteuning en functies voor printpublicaties. In een vergelijking op verschillende beeldbewerkingshandelingen scoort Pixelmator toch best aardig.

 

© PXimport

Open source: The GIMP

Qua mogelijkheden kan open source-pakket The GIMP zich al jaren behoorlijk meten met Photoshop. Behoorlijk, maar dus niet helemaal. Sommige van de verschillen tussen deze twee grafische pakketten zijn functioneel, sommige zijn vooral een kwestie van voorkeur en van workflow. Als je de echte high-end mogelijkheden van Photoshop niet nodig hebt, en een plug-in voor CMYK-support installeert, kan The GIMP wellicht voldoen. Handig is ook een plug-in waarmee plug-ins voor Photoshop zijn te gebruiken.

Open source-reviewer Nixie Pixel bespreekt The GIMP versus Photoshop, maar is nog niet overtuigd:

[youtube]CLpamukrc7A[/youtube]

Microsoft doet mee: Paint.NET

Er bestaan nog vele andere meer gratis opties, voor basale beeldbewerking. Een daarvan is van Windows-maker Microsoft: Paint.NET. De officieuze opvolger van het in Windows meegeleverde, zéér basale Paint. Maar laat de naam je niet van de wijs brengen. Paint.NET kan niet tippen aan Photoshop maar is wel flink verwijderd van het nederige Paint.

[youtube]5Z76ivYqXG0[/youtube]

Lichte variant: Photoshop Elements

Naast Photoshop in de huidige Creative Suite, en straks alleen nog in de Creative Cloud, biedt Adobe nog een lichtere variant van zijn veelgebruikte beeldbewerker. Photoshop Elements is goedkoper en licht, maar geen vedergewicht. Het heeft net zoals zijn grote broer Photoshop ingebouwde automatische mogelijkheden voor correctie van RAW-beelden.

Photoshop Elements ondersteunt ook gewoon het RAW-beeldformaat van digitale camera's:

[youtube]LUnmK4HFZQY[/youtube]

Mobiele mogelijkheden

Naast het 'eigenlijke' Photoshop en de lichtere Elements-uitvoering heeft Adobe ook zijn tenen in het water van mobiele apps gestoken. De Touch- en Express-varianten zijn er voor iOS en voor Android. Voor echte designers en grafici volstaan deze apps waarschijnlijk niet, maar veel van Photoshops functies zijn voor het gros van de gebruikers overkill. Dus wellicht dat een nederige app ook volstaat? Zeer waarschijnlijk niet voor de serieuze, zware workflow van grafische professionals. Maar die vormen een niche die trouw is aan Adobe.

 

© PXimport

Voor iPad-gebruikers: Photoshop Touch.

Bron: Computerworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten