6 wapenfeiten van vertrekkend Microsoft CEO Steve Ballmer

© PXimport

6 wapenfeiten van vertrekkend Microsoft CEO Steve Ballmer

Geplaatst: 27 augustus 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Jasper Bakker

CEO Steve Ballmer verlaat Microsoft met een gemengde reputatie. Velen kennen zijn missers, maar de topman heeft ook successen geboekt. Een paar wapenfeiten van Microsoft-medewerker nummer 30.

Business-sense

Bill Gates heeft samen met jeugdvriend en mede-techneut Paul Allen het softwarebedrijf Microsoft opgericht. Op een gegeven moment, in 1980, was die onderneming serieus gegroeid en kon het niet langer toe met alleen techies en een secretaresse/receptioniste. Gates heeft toen zijn oud-studiegenoot en pokervriend Steve Ballmer in huis gehaald.

Werknemer nummer 30 was hij. Vervolgens is de business manager jarenlang de nummer twee van Gates gebleven, totdat hij in 1998 werd benoemd van vice-president tot president. Het CEO-schap kwam toen in zicht, zeker doordat Gates toen al had aangegeven dat hij er met een jaar of vijf mee wilde ophouden. Enkele jaren later, in 2000, was het zover: Ballmer trad aan als CEO.

In zijn tijd bij Microsoft is het bedrijf flink doorgegroeid. De opstappende hoogste baas geeft dit zelf aan in een interne mail aan Microsoft-personeel. "We zijn gegroeid van 7,5 miljoen dollar [omzet - red.] naar bijna 78 miljard." Het personeelsbestand is in diezelfde periode gegroeid van 30 man naar bijna 100.000. "Ik ben trots op wat we hebben bereikt."

Yahoo-deal

Na lange tijd Yahoo! het hof te hebben gemaakt, is de geplande overname van die gevallen zoekmachine niet doorgegaan. Terwijl Ballmer dat wel van plan is. Vervolgens zijn Microsoft en Yahoo! tot een vergaande samenwerkingsdeal gekomen. Daarbij stapte Yahoo! af van de eigen zoektechnologie, om over te gaan op Microsofts Bing als ondergrond.

Eind 2011 gaf Ballmer openlijk toe dat hij blij is dat het niet tot een overname is gekomen. "Soms heb je geluk", zei hij op het Web 2.0 Summit in San Francisco. Het is de vraag of het puur en alleen geluk was, of ook - achter bezien - sluwe eisen waardoor de deal niet doorging.

Windows 8 en Surface

Windows 8 is nog geen doorslaand succes en ook over de door Microsoft ontworpen plus geleverde Surface-tablets bestaat gedegen twijfel. Maar de Xbox-gameconsole heeft al bewezen dat het Microsoft van Steve Ballmer volhardend is, en uiteindelijk flink succes kan boeken. Windows 8 is juist met de nieuwe touch-GUI een wapenfeit van de CEO, omdat het een harde breuk is met het Windows-verleden.

Of het nou een plan was van een toenmalige Windows-chef of niet, Ballmer heeft akkoord gegeven voor het inslaan van deze nieuwe koers. Om niet achter te blijven in de mobiele wereld met touch-bediening. Vervolgens heeft de CEO het ook aangedurfd om het bestaande model van de pc-industrie te trotseren en daarbij ook de eigen computerpartners voor de schenen te schoppen. De maker van het softwareplatform kwam met een bijbehorend eigen hardwareplatform.

Geridderd

Het zijn niet veel CEO's en ook niet heel veel ICT-mensen die kunnen zeggen dat ze een lintje hebben gekregen. Van een buitenlands staatshoofd. Zoals Steve Ballmer begin 2011 heeft gekregen van de Franse president Nicolas Sarkozy. De Amerikaanse Microsoft-CEO is volgens dat staatshoofd een goed voorbeeld van Franse en Europese waarden. Ballmer is geridderd in de Nationale Orde van het Erelegioen. Eerder hebben tekenfilmmaker Walt Disney, chefkok Julia Child en acteur en komiek Jerry Lewis die hoogste eer ontvangen.

Skype-koop

Kort na de Franse riddering heeft Ballmer nog een prestatie op zijn cv kunnen bijschrijven. De overname van p2p VoIP-dienst en -software Skype. In mei 2011 is die miljardendeal rondgekomen en gelijk zijn al ambitieuze plannen voor de aanwinst onthuld. Plannen die nu geleidelijk aan worden uitgerold en die de positie van Microsoft in de online-wereld flink kunnen verstevigen.

Vergeet niet: in de online-wereld speelt Microsoft een hele andere en minder prominente rol dan in de pc-wereld. Het bundelen van webbrowser Internet Explorer ooit heeft die rol een boost gegeven, maar geleidelijk aan zijn services steeds belangrijker geworden. Services die ook via andere browsers zijn te bereiken, en ook vanaf andere besturingssystemen.

Een communicatiedienst, die al tientallen miljoenen gebruikers telt, is dan een waardevol bindmiddel. En dat heeft Microsoft in handen met Skype, wat het dan ook integreert in zowel de 'oude wereld' van Windows als de 'nieuwe wereld' van Hotmail-opvolger Outlook.com. Skype zonder Windows? Dat kan bij 'Het Nieuwe Microsoft'.

De moeder aller reorganisaties

Zijn momenteel laatste wapenfeit is de grote reorganisatie die hij heeft doorgevoerd. Alle bestaande grenzen en rapportagelijnen binnen Microsoft zijn weggevaagd, doorgestreept en verlegd. Geen half werk door bijvoorbeeld platform en diensten uit elkaar te trekken, zoals in een eerdere reorganisatie is gedaan.

De meest recente herziening van Microsoft heeft het bedrijf 'as we know it' opgeheven. Een geheel nieuwe indeling van een nieuw Microsoft voor de nieuwe, al ingeslagen, strategie. Op weg naar een nieuwe, innovatieve toekomst. Maar dan straks dus toch zonder Ballmer aan het roer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten