7 tips om je vakantiefoto's te ordenen

Door: Martin Gijzemijter | 21 september 2015 11:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Waar je vroeger nog vijftig foto's op vakantie schoot, loopt dat getal tegenwoordig al richting de duizend. Dan wordt het verwerken van die foto's een flinke klus. Hoe voorkom je dat je foto's op de grote digitale hoop terechtkomen en zorg je dat je ze efficiënt verwerkt?

Tip 01: Ontdubbelen

Het ontdubbelen van je foto's is natuurlijk handig als je daadwerkelijk veel identieke foto's hebt, bijvoorbeeld omdat ze door WhatsApp of iMessage op twee of meer telefoons staan. Er zijn meerdere programma's die voor je op zoek gaan naar dubbele beelden, Fast Duplicate File Finder is daar een van. Eenmaal gestart zie je rechtsboven een deelvenster genaamd Folders. Klik in dit deelvenster op Add Folder om de map(pen) toe te voegen waarin je wilt scannen. Bij Method kies je voor 100% Equal files als je echte duplicaten zoekt. Klik op Start Scan om het programma te laten zoeken naar duplicaten. De resultaten kun je nu één voor één bekijken of je kunt alle 'dubbelen' in één keer verwijderen.

Het programma heeft ook een optie om te zoeken naar foto's die erg op elkaar lijken, maar die net niet hetzelfde zijn. Je kunt hierna eenvoudig een selectie maken van de foto's die jij wilt bewaren. Je kiest in dit geval bij Method voor Similar. In de gratis versie worden er slechts 10 'pakketjes' met vergelijkbare foto's getoond. Vind je deze functie echt handig, dan kun je de Professional-versie aanschaffen voor zo'n 40 dollar (ca. 35 euro).

Tip 01 Het ontdubbelen van je foto's scheelt je echt een berg werk.

Tip 02: Hernoemen

Als je foto's met meerdere apparaten hebt gemaakt, en je die allemaal in één map gaat verzamelen, is het verstandig om je beelden zo snel mogelijk van een andere naam te voorzien. De kans bestaat namelijk dat de nummering op verschillende toestellen hetzelfde is, waardoor de foto's worden overschreven bij het importeren.

Daarnaast is het - zelfs als je de foto's nog niet verwerkt hebt - een stuk makkelijker te zien om welke foto's het gaat als de foto vakantieamerika2015 heet, dan wanneer de foto DSC_4213.jpg heet. Wat veel mensen niet weten, is dat je niet eens een programma nodig hebt om al je foto's snel van een andere naam te voorzien. Open Windows Verkenner en navigeer naar de map waarin de foto's staan die je wilt hernoemen. Selecteer nu alle foto's die je van een andere naam wilt voorzien of druk op Ctrl+A als je alle foto's wilt hernoemen. Druk nu op F2. Je krijgt nu de mogelijkheid om een andere naam in te typen. Alle bestanden die je had geselecteerd, worden nu voorzien van die naam, plus een cijfer.

Tip 02 Hernoem je foto's zo snel mogelijk, dat voorkomt verwarring.

Tip 03: Indelen

Vervolgens is het handig om de foto's in de juiste map te zetten. PhotoMove 2.5 is hiervoor een heel handig (gratis) programma. Met PhotoMove 2.5 kun je foto's verplaatsen aan de hand van bijvoorbeeld de datum waarop ze genomen zijn. Eenmaal geïnstalleerd en gestart, klik je op Click Here to Choose Folder to Search en selecteer je de de bronmap met daarin je foto's. Vink Include Sub Folders aan als er foto's in submappen staan. Kies bij Click Here to Choose Output Folder de doelmap. In het uitklapmenu rechtsboven selecteer je hoe de foto's moeten worden ingedeeld.

Kies je bijvoorbeeld voor Yr, Mo, Day, dan komt een foto van 18 juni 2015 in de map van het jaar 2015 binnen 2015_06 en weer daarbinnen in 2015_06_18. Het uitklapmenu eronder zorgt ervoor dat foto's niet worden gekopieerd wanneer er in de doelmap al een foto met dezelfde naam bestaat. De overige opties uit dit menu zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie. Klik op Find Photos om de zoektocht te starten. Zodra het zoeken klaar is, klik je op COPY to Dated Folders als je de foto's wilt kopiëren, en MOVE to Dated Folders als je ze wilt verplaatsen.

Tip 03 Met PhotoMove 2.5 deel je je foto's heel eenvoudig in op basis van de datum waarop ze genomen zijn.

Niet wachten ...

Van alle tips die we in dit artikel geven is deze tip misschien wel het belangrijkste: zorg dat je niet te lang wacht met het verwerken van je foto's. Vakantiegevoel houd je doorgaans maar heel eventjes vast. Het is heerlijk om later terug te kijken naar die foto's, maar als je een half jaar later moet beginnen aan het verwerken van die berg, dan is de kans groot dat je er geen zin meer in hebt, omdat je al aan het uitkijken bent naar een nieuwe vakantie. Begin dus meteen nadat je terug bent, dat houdt de sfeer erin én zorgt ervoor dat je straks iets hebt om naar terug te kijken (zonder tegen het werk op te hoeven zien).

3 Reactie(s) op: 7 tips om je vakantiefoto's te ordenen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 september 2015 09:38 Anoniem
  Bij tip 2. Zorg dat ze eerst op aanmaakdatum/-tijd gesorteerd staan. Dan krijg je een echt logische volgorde in de nummering. Handig om eventueel samen te voegen met GPS-gegevens uit je navigatieapparaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 10:08 Anoniem
  Tip 04 Geosetter kan ook gps-tracks inlezen die je van je navigatie-apparaat op de pc hebt gezet - denk aan Garmin met Basecamp. Daarmee worden je foto's voorzien van de correcte geotag. N.B. De data van je satnav en je camera moeten wel gelijk gezet zijn, voordat je op vakantie gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 15:30 Anoniem
  Tip 4: bekijk je vakantielocatie eens met je eigen ogen ipv door de zoeker van je camera of op je display. In het echt is het namelijk veel mooier. Wat moet je in godsnaam met al die foto's? Misschien een paar voor de herinnering, maar met die 1000 kiekjes krijg je alleen maar ellende met je vrienden en familie…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.