7 tips voor fotobewerking met Android

Door: Redactie Computer!Totaal | 02 januari 2014 11:43

Apps & Software

Voor veel mensen is hun telefoon hun primaire fotoapparaat. We gebruiken ze om kiekjes te nemen, video's op te nemen, en onze creaties met de wereld te delen. Terwijl de meeste smartphone camera's het moment prima vastleggen kan het nooit kwaad om met een beeldbewerkingsapp uit de voeten te kunnen.

Je zou een app van derden kunnen downloaden, maar als je een degelijke Android telefoon hebt, heb je al toegang tot een aantal handige bewerkingstools in de ingebouwde Gallery app van Android. Deze zeven handige trucs en tips zullen je helpen om het meeste uit deze - vaak over het hoofd geziene - app te halen.

De meeste tools bevinden zich in de bewerkingsmodus van de Gallery app. Open Gallery en ga naar een foto die je wilt bewerken. Druk erop om de taakbalken tevoorschijn te laten komen en druk op de knop Edit in de linkeronderhoek - zoek naar de drie verbonden cirkels. Vervolgens kun je bij verschillende bewerkingstools komen.

Filter alle foto's!

Je hoeft niet op Instagram te vertrouwen om filters aan je foto's toe te voegen - je Android telefoon heeft alles wat je nodig hebt.

Ga naar een foto die je wilt bewerken, en druk op de knop Edit in de linkeronderhoek. Dit brengt je direct bij het Filters scherm, waar je uit negen verschillende filters kunt kiezen die de foto die je met een moderne smartphone genomen hebt eruit laten zien alsof hij in 1960 is genomen.

Je kunt zoveel filters proberen als je wilt. Als je eenmaal een keuze gemaakt hebt, druk op de knop Save links bovenaan en bereid je voor op insta-magie.

Voeg zelfs een omlijsting toe

Nu je al je je foto's gefilterd hebt, waarom zou je niet een stapje verder gaan met de "oude, gescheurde foto" esthetiek door ook omlijstingen toe te voegen? Android's Gallery app heeft 11 omlijstingen waaruit je kunt kiezen, van strak en modern tot oud en versleten.

Ga naar de bewerkingsmodus en druk op de knop Borders in de taakbalk - zoek naar een vierkantje dat ingebed is in een ander vierkantje. Selecteer de omlijsting die je wilt en sla de afbeelding op.

Je kunt zelfs meerdere omlijstingen toepassen door een foto waaraan je al een omlijsting had toegevoegd opnieuw te bewerken - zodat je unieke foto's kunt creëren die eruit zien alsof ze recht uit de schoenendoos van je oma terechtkomen. Druk op Save om je aanpassingen op te slaan.

Bijsnijden met overgave

Mijn camerarol staat vol met anderzijds goede foto's met een vingertop in de hoek. Gelukkig heeft je Android telefoon een bijsnijdtool.

In de Android Gallery app, druk op het scherm om de taakbalken tevoorschijn te halen. Druk vervolgens op de Settings knop (de drie puntjes in de rechterbovenhoek) en selecteer Crop. Je krijgt vervolgens het Crop scherm te zien. (Als je je al in de bewerkingsmodus bevindt kun je de Crop knop in de taakbalk selecteren - het lijkt op twee L-vormen die elkaar kruisen om een vierkant te vormen.)

Je kunt het gedeelte dat je wilt bijsnijden aanpassen door de randen van het witte omtrekkader dat over de foto verschijnt te verslepen. Als je de verhoudingen van het bijsnijdgedeelte wilt aanpassen - als je bijvoorbeeld een verhouding van 4:3 wilt - druk dan op het vierkantje in de linkeronderhoek (standaard is het gelabeld als None), en selecteer de beeldverhouding die je wilt gebruiken.

Druk op Apply Crop om de foto bij te snijden. Als je tevreden bent met het resultaat, druk dan op de Save knop.

Foto's rechtzetten en roteren

Je foto van de skyline van San Francisco is perfect... behalve het feit dat hij nogal scheef is. Klinkt je dat bekend in de oren? Een perfect uitgelijnde foto is slechts een paar tikken weg.

In de bewerkingsmodus, druk op de Crop knop en selecteer Straighten in de taakbalk die verschijnt. Om de foto aan te passen, veeg met je vinger omhoog en omlaag totdat de foto naar wens is uitgelijnd.

Als je eenmaal tevreden bent, druk op Apply Straighten. Let wel: Bij het rechtzetten van een foto worden de zijkanten enigszins bijgesneden, dus zorg dat aan de randen van de foto geen al te belangrijke elementen staan.

Om een foto te roteren, ga naar het Crop scherm, druk op de Rotate knop en veeg je vinger over het scherm met een ronddraaiende beweging. Druk op Apply Rotate wanneer je klaar bent. Druk vervolgens op Save om je bewerking op te slaan.

Kleurinstellingen aanpassen

Ik snap dat filters niet voor iedereen zijn. Misschien wil je juist wel dat je foto's eruitzien alsof ze van deze eeuw zijn. Android heeft een heleboel geavanceerde tools waarmee je de kleur, helderheid, belichting enzovoorts van je foto's kunt verbeteren.

Open de bewerkingstools en druk op de knop Color Adjustments, weergegeven met een cirkel met een plus- en minteken erin. Hier zie je een aantal verschillende instellingen waarmee je kunt experimenteren. Als je wilt dat Android de kleuren van je foto's aanpast, selecteer dan Autocolor, en druk op Apply Autocolor.

Als je instellingen liever individueel aanpast, dan kan dat ook. Druk op de instelling die je wilt veranderen uit de lijst - Exposure, Brightness, Contrast, Vibrance, enzovoorts - en gebruik de schuifbalk om de mate van aanpassing te kiezen. Als je tevreden bent met het resultaat, druk op de Apply knop.

Als je bekend bent met het aanpassen van curveniveaus voor je foto's, dat kan met Android ook. Selecteer Curves uit de lijst en er verschijnt een curvehistogram over je foto. Gebruik je vinger om de fotocurve aan te passen en druk op Apply Curves wanneer je klaar bent. Alles naar wens? Goed zo. Druk op Save.

Vergelijk je wijzigingen met de eerder opgeslagen versie

Wil je zien hoe je veranderingen je foto verbeteren - of verslechteren? Veeg in de bewerkingsmodus met je vinger omhoog en omlaag over je foto, en je krijgt een voor-en-na preview van je foto te zien. Als je klaar bent hoef je alleen maar je vinger van het scherm te halen.

Je veranderingen ongedaan maken

Wees niet bang om aan de slag te gaan met de fotobewerkingstools van Android. Je kunt altijd de originele versie van je foto terughalen als het resultaat je niet bevalt - zolang je niet op de Save knop hebt gedrukt. Je kunt tijdens het bewerken van een foto altijd een stap teruggaan of terugkeren naar de laatst opgeslagen versie.

In de bewerkingsmodus, druk op de More Settings knop (de drie puntjes in de rechterbovenhoek). Als je een stap terug wilt gaan, druk dan op Undo. Als je terug wilt gaan naar de laatst opgeslagen versie van de foto en de veranderingen die je sindsdien hebt aangebracht ongedaan wilt maken, druk dan op Reset. Om te zien welke veranderingen je hebt aangebracht in de laatst opgeslagen versie, druk op Show History.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Nick Mediati (@dtnick). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

0 Reactie(s) op: 7 tips voor fotobewerking met Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.