© PXimport

8 geflopte Facebook-apps

Geplaatst: 19 februari 2019 - 15:54

Aangepast: 14 december 2022 - 11:23

Justin Doornekamp

Sinds de oprichting van Facebook circa vijftien jaar geleden, heeft het social media-platform onder leiding van Mark Zuckerberg diverse apps gelanceerd. Zuckerberg boekte niet altijd succes. Wij sommen 8 Facebook-apps op, waar vroegtijdig de stekker uit werd getrokken.

01 Notify

In november 2015 zette Facebook de nieuws-app Notify op, maar trok nog geen jaar later de stekker uit het project. Het idee was dat je in een oogopslag het nieuws kon zien door middel van de pushberichten die Notify uitstuurde. In 2016 besloot Facebook om enkele functies van Notify te verwerken in andere diensten van de sociale netwerksite, zoals Messenger. De app zelf werd opgeheven.

Media has no description

© PXimport

02. Facebook Deals

Wat Groupon kan, kunnen wij ook, zo moet Facebook in 2011 gedacht hebben. In april van dat jaar startte het platform met Social Deals, dat als test werd uitgerold in een vijftal Amerikaanse steden. Afhankelijk van de stad waar Facebook-gebruikers wonen, konden ze kortingsacties ontvangen. Social deals kon je natuurlijk delen met vrienden, zoals dat hoort bij Facebook. Groupon trok uiteindelijk aan het langste eind.

03. Places

In 2010 lanceerde Facebook haar eigen location based check-in service Facebook Places, als antwoord op het destijds populaire Foursquare. De verwachtingen werden niet waargemaakt en een jaar later gaf Facebook het (zo goed als) op. Je kunt nu nog steeds inchecken op plaatsen, maar andere functies, zoals locatiespecifieke deals, zijn verdwenen.

04. Slingshot

Opnieuw in het kader 'beter goed gejat dan slecht verzonnen': Slingshot. Dit keer ging Facebook direct de concurrentie aan met Snapchat, maar ook dit bleek geen succes. Slingshot trok weinig gebruikers en zou minder gebruikersvriendelijk zijn dan Snapchat.

Media has no description

© PXimport

05. Poke

Nog voorafgaand aan de lancering van Slingshot bracht Facebook al een app uit die Snapchat imiteerde. In december 2012 Facebook bracht Facebook Poke uit, een directe concurrent voor Snapchat, dat toen opeens begon te lopen. Het principe van Poke lijkt er enorm op: de ontvanger van een foto kan deze maar één keer bekijken. Poke maakte gebruik van je Facebook-vriendenlijst, maar foto’s uitwisselen met onbekenden kon in tegenstelling tot Snapchat niet. Poke flopte genadeloos. Mei 2014 trok Facebook de stekker eruit.

06. Hello

Facebook lanceerde ook een app, die de standaard telefoon-app van Android moest vervangen door Facebook Hello. Volgens Facebook was Hello een beter alternatief, omdat de mogelijkheden van het grote sociale netwerk benut worden voor telefoongesprekken. Kreeg je een belletje, dan werd er automatisch informatie over bijvoorbeeld het nummer opgezocht, en verscheen er een naam en een foto als deze beschikbaar is. Uiteindelijk bleek Hello weinig toe te voegen aan telefoongesprekken en de ondersteuning voor de app werd in 2018 gestopt.

Media has no description

© PXimport

07. Moves

Moves was een app waarmee je je beweging kunt meten. De app bekeek hoeveel stappen je had gelopen en op welke locatie je dat deed. Ook kon Moves op de kaart tekenen waar je was geweest. Het idee achter de app was dat je beter inzicht kreeg in de manier waarop jij beweegt. Hier zaten uiteindelijk weinig mensen op te wachten.

08. Tbh

In oktober 2017 kocht Facebook de complimenten-app voor tieners Tbh (To be honest). Nog geen 9 maanden later, dumpte het bedrijf de app alweer. De app waarin scholieren positieve polls aanmaakten om elkaar complimenten te geven, kende voor de overname door Facebook een stormachtig begin. In negen weken kreeg de app vijf miljoen gebruikers, samen goed voor 1 miljard berichten. Dit terwijl de app alleen in een aantal staten in Amerika te downloaden was. Nadat de app in handen kwam van Facebook werd er weinig meer vernomen van Tbh.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten