8 online fototools om je foto's te bewerken

Door: evi-maquoi | 13 april 2015 08:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Je hebt helemaal geen dure software nodig om vaak voorkomende fotobewerkingen uit te voeren. Een foto bijsnijden, het contrast wat opkrikken, tekst of een kader toevoegen, de verzadiging wat verhogen of rode ogen verwijderen? Dit kan ook allemaal in de browser.

Tip 01: Ribbet

Misschien herinner je je de online fototool Picnik nog wel? Google trok begin 2013 de stekker uit deze dienst. Ribbet maakt gebruik van hetzelfde platform en heeft gelijkaardige functionaliteiten. Op de startpagina kun je kiezen voor Edit a Photo (foto bewerken) of Create a Collage (collage maken). Om één foto te bewerken, heb je geen account nodig. Als je meerdere foto's tegelijkertijd wilt laden, is dat wel noodzakelijk.

Zodra je foto geopend is, kun je via Basic Edits allerlei basisbewerkingen uitvoeren zoals bijsnijden, roteren, de belichting aanpassen, verscherpen of het formaat wijzigen. Met de knoppen bovenaan in de balk kun je onder andere speciale effecten en filters gebruiken, tekst toevoegen, stickers op je foto plakken, kaders gebruiken of portretten retoucheren. Let wel, voor bepaalde functies heb je een Premium-account nodig. Dat is nog altijd gratis, maar vereist wel een registratie. Ben je eenmaal geregistreerd, dan krijg je toegang tot professionelere tools zoals doordrukken en tegenhouden, niveaus en curven enzovoort. Klaar met bewerken? Dan kun je de foto in de oorspronkelijke resolutie downloaden in jpg- of png-formaat. Afdrukken of exporteren naar Picasa, Flickr of Facebook behoort eveneens tot de mogelijkheden. Gebruik je Google Chrome als browser? Dan kun je Ribbet ook als Chrome-extensie installeren.

Tip 01 Naast basisbewerkingen kun je zonder account ook gratis stickers, kaders en tekst aan je foto toevoegen.

Tip 02: Pixlr

Pixlr is beschikbaar in het Nederlands en de interface lijkt het meest op die van Photoshop. Nadat je een beeld geopend hebt, kun je je helemaal uitleven met de gereedschapsbalk aan de linkerzijde. Gummen, stempelen, het natte-vinger-effect, de patchtool ... Photoshop-gebruikers zullen de onmiddellijk herkennen.

Ook handig is dat je in Pixlr met lagen kunt werken en toegang hebt tot een geschiedenisvenster. Er zijn zelfs heel wat filters beschikbaar zoals Gaussiaans vervagen, Vignet, HDR nabootsen, Halftoon en Onscherp masker. Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je de plaat opslaan in jpg-, png- en tiff-formaat. Wil je de afbeelding gelaagd opslaan? Dat kan niet in psd- maar in het Pixlr-specifieke pxd-formaat. De foto rechtstreeks publiceren op populaire diensten zoals Facebook, Flickr of Picasa kan ook. Pixlr Editor is de ideale tool voor beginners en gevorderden. Heb je echt helemaal geen kaas gegeten van fotobewerking en wil je een interface die nog simpeler is? Dan moet je Pixlr Express eens proberen.

Tip 02 Wie ooit met Photoshop gewerkt heeft, zal snel vertrouwd zijn met de interface van Pixlr.

Tip 03: PS Express Editor

Ook Adobe heeft een online versie van zijn populaire fotobewerkingspakket. Surf naar deze website en klik op Start the Editor om Photoshop Express Editor te openen. Kies in het volgende venster een foto op je harde schjf en klik op Upload Photo. Let wel, Adobe laat enkel jpg- en jpeg-beelden toe van maximaal 16 megapixel. Onder Edit vind je een heel wat basisbewerkingen, aanpassingsmogelijkheden en effecten. Alles werkt erg intuïtief.

Erg handig is dat je bovenaan altijd verschillende previews te zien krijgt van het effect dat je wilt gebruiken. Met de schuifbalk onder die previews kun je eventueel handmatig wat finetunen. Gebruik de View Original-knop centraal onderaan om snel even terug te keren naar de oorspronkelijke foto. Wil de afbeelding opsmukken met tekst(ballonnen), stickers of kaders? Dan klik je in de linkerbovenhoek op Decorate. Vervolgens kun je je helemaal laten gaan. De stickers en kaders zijn mooi maar het aanbod is niet zo heel uitgebreid. Zodra je klaar bent, klik je rechts onderaan op Done en kun je de afbeelding in jpg-formaat op je harde schijf opslaan. Compatibiliteit met clouddiensten of sociale netwerken is er niet.

Tip 03 Photoshop Express Editor is één van de meest gebruiksvriendelijke online tools.

Kleine lettertjes

Niet iedereen is er om privacyredenen even happig op om privéfoto's te uploaden naar allerlei diensten. Om te weten wat een bepaalde tool allemaal met je foto's kan doen, ben je verplicht om de kleine lettertjes of de FAQ's en algemene voorwaarden te lezen. Enig nadeel is dat die juridische teksten ook nog eens vaak veranderen. De diensten die wij getest hebben, verklaren in ieder geval allemaal dat geüploade beelden niet openbaar gemaakt zullen worden.

Als je je zorgen maakt over de privacy van je beelden, kun je maar beter eerst de privacy policy doornemen.

Tip 04: Photobucket

Een andere goede tool om online foto's te bewerken is Photobucket. Ga naar deze website en gebruik de Click to Select-knop om een foto te uploaden. Met de pictogrammen bovenaan in de balk kun je de afbeelding verbeteren, overgieten met een speciaal effect en eventueel nog bijsnijden of roteren. Via Focus kun je eventueel een tilt-shift-effect gebruiken. Gebruik zeker ook de knop met de pijl uiterst rechts om de andere functies te kunnen bekijken. Speciaal voor portretfoto's zijn er knoppen om rode ogen te verwijderen en tanden witter te maken. Tekst toevoegen of zelfs tekenen op foto's kan bij Photobucket eveneens.

Als je je gratis registreert bij de dienst - en dat kan eventueel snel met behulp van je Facebook-account - krijg je ook een zogenoemde bucket om je foto's online op te slaan. Ben je klaar met bewerken? Dan kun je je foto rechtstreeks op sociale netwerken publiceren, e-mailen, embedden op je website of blog enzovoort. Gewoon opslaan op je harde schijf kan uiteraard ook. Het is zelfs mogelijk om afdrukken te bestellen. Enig minpuntje van Photobucket is dat het venster om je foto's te bewerken nogal klein is. Hierdoor is Photobucket minder geschikt voor erg gedetailleerde fotobewerking, tenzij je het niet storend vindt om telkens te moeten in- en uitzoomen.

Tip 04 Photobucket zit vol automatische bewerkingen maar wie zelf aan de slag wil, kan dat ook.

0 Reactie(s) op: 8 online fototools om je foto's te bewerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.