8 tips voor het verlaten van Google Foto’s

© PXimport

8 tips voor het verlaten van Google Foto’s

Geplaatst: 14 december 2020 - 15:30

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Rens Blom

Vanaf 1 juni tellen nieuwe foto’s en video’s die je uploadt naar Google Foto’s mee voor je Google-account. Je opslagruimte kan dan snel vol raken, waarna je moet betalen voor meer ruimte of foto’s moet verwijderen. Wil je daarom alvast stoppen met Google Foto’s? Dat kan, en in deze handleiding leggen we uit hoe.

In dit artikel leggen we uit hoe je alle of een deel van je Google Foto’s downloadt van Google’s servers naar je eigen computer. Dat is handig als je de dienst wilt verlaten.

Tip 01: Google Takeout

Als je je Google Foto’s wilt downloaden, kun je dit het beste doen via Google Takeout. Deze speciale dienst werkt efficiënter dan de Google Foto’s-website. Desalniettemin krijgen we nog steeds het gevoel dat Takeout het je bewust moeilijk maakt om op een gebruiksvriendelijke manier Google Foto’s te verlaten. Grote kans dat je gedurende dit stappenplan een paar keer zult zuchten om de vreemde keuzes van de dienst. Ga als eerste naar takeout.google.com en log indien nodig in met je Google-account. Je ziet dat standaard alle diensten zijn aangevinkt. Dat is in dit geval niet nodig, dus druk op Selectie van alle items ongedaan maken en scrol naar beneden tot je Google Foto’s ziet. Vink die aan en klik op Alle inbegrepen fotoalbums. Je kunt nu aangeven of je al je albums wilt downloaden of zo niet, welke niet. Afhankelijk van wat er in je Prullenbak en Archief zit, kan het lonen om die mappen achterwege te laten. Als je eruit bent, druk je onderin beeld op OK. Scrol nu helemaal naar beneden en druk op Volgende stap.

Tip 01 Je bepaalt zelf welke albums je (niet) downloadt.

© PXimport

Tip 02: Exporteren

Google vraagt je nu op welke manier je je foto’s en video’s wilt downloaden. Let goed op, want er zit een belangrijk addertje onder het gras. Kies bij Frequentie eerst of je nu eenmalig je media wilt downloaden of dat je een jaar lang elke twee maanden een export wilt. Wij kiezen voor dat eerste. Daarna kies je het bestandstype: .zip of .tgz. .Zip is aan te raden als je je media wilt uitpakken om te bekijken of te uploaden naar een andere dienst. .Tgz is een betere optie als je je media alleen wilt downloaden om het op te slaan op je externe harde schijf. Wij kiezen de .zip-optie en selecteren bij de bestandsgrootte de grootste mogelijkheid van 50 GB. Want kies je de 2 GB-map en wil je een video groter dan 2 GB downloaden, dan slaat Google deze video over en krijg je hier geen bericht van. Bijzonder onhandig.

Tip 02 Het is verstandig om bij het exporteren voor 50 GB-mappen te kiezen.

© PXimport

Met een 50 GB-map zul je zeer waarschijnlijk niet tegen dit probleem aanlopen. Met grote mappen duurt het downloaden langer, maar hoef je minder te doen. Als je eruit bent, druk je op Export maken en krijg je de mededeling dat Google een kopie maakt. Wil je je foto’s en video’s downloaden omdat je ze wilt uploaden naar een concurrerende online opslagdienst? Klik dan bij Downloadlink verzenden via e-mail op het pijltje en kies je favoriete dienst. Je kunt kiezen uit Dropbox, OneDrive, Box of Google’s eigen Drive (waarbij je media meetellen voor je opslagruimte).

Tip 03: Downloaden

Google downloadt je gegevens nu van zijn fotodienst en stuurt je een e-mail als de download klaarstaat. Klik op de link in de e-mail of ga weer naar takeout.google.com en je ziet Je nieuwste export staan. Druk op Downloaden en log indien nodig in. De download start nu automatisch. Het maakt niet uit op welke locatie je de .zip opslaat, zolang je de locatie maar onthoudt. Als je download meer dan één map beslaat, moet je alle mappen individueel downloaden. Een vinkje voor de Download-knop geeft aan dat je een map download hebt. Wacht tot alle mappen gedownload zijn.

Tip 03 Je exports vind en download je op een speciale webpagina.

© PXimport

Tip 04: Eén map (Windows)

Het belangrijkste deel is nu achter de rug. Je gegevens staan veilig op je computer. Nu is het tijd om de losse mappen te veranderen in één map. Opnieuw geen leuke klus, zeker niet als je tientallen mappen hebt. We starten deze stap voor Windows-gebruikers. Als je een Mac gebruikt, kun je naar de volgende stap. Als Windows-gebruiker is het raadzaam om een programma als 7-Zip (gratis) op te starten. Navigeer naar de locatie waar je de Google Takeout-mappen gedownload hebt. Dubbelklik op het bovenste map. Die opent en draagt de naam Takeout. Open deze map en je treft een Google Foto’s-map aan, die weer willekeurige albums bevat. Open nu een nieuw Verkenner-venster en plaats die naast het 7-Zip-venster. Maak een nieuwe, lege map aan en sleep de Takeout-map in 7-Zip naar het Verkenner-venster. 7-Zip pakt de map uit en je computer kopieert de inhoud naar de lege map. Als dit gelukt is, doe je hetzelfde met de andere mappen. Omdat de mappen dezelfde naam dragen, zal Windows je vragen of de mappen wilt samenvoegen. Druk op Ja en indien mogelijk op het vinkje Doe dit voor alle items. Als je alle mappen gekopieerd hebt, ga je naar stap zeven.

Tip 04 Meerdere mappen in één map veranderen is een saai klusje.

© PXimport

Tip 05: Eén map (macOS)

macOS-gebruikers opgelet: het uitpakken van .zip-bestanden gaat anders dan op Windows. macOS opent geen nieuw venster maar pakt een bestand direct uit in dezelfde map, en dat willen we niet. Het is daarom aan te raden om na het downloaden van de Google Takeout-mappen een nieuwe, lege map (bijvoorbeeld genaamd Takeout 2) te maken en alle .zip-bestanden te verplaatsen naar die map. Daarna open je die map en klik je tweemaal op een bestand. macOS pakt ‘m nu uit. Doe dit voor alle mappen. Als je veel en grote mappen hebt, kan dit werkje even duren.

Tip 05 Op deze schermafbeelding van Robbie Antenesse zie je hoe het uitpakken van mappen werkt op macOS.

© PXimport

macOS-gebruikers opgelet: het uitpakken van .zip-bestanden gaat anders dan op Windows

-

Tip 06: Mappen samenvoegen (macOS)

Als dit gelukt is, ga je de mappen samenvoegen tot één map met al je foto’s en video’s. Let goed op, want als je dit niet goed doet, kopieer je alleen je bestanden en dat is zonde van de opslagruimte op je computer of harde schijf. Open de Takeout 2-map, selecteer de Google Foto’s-map en kopieer die via de rechtermuisknop. Ga nu naar de originele Takeout-map en plak de Google Foto’s-map in deze map.

MacBook Pro

© PXimport

Je Mac vraagt je nu of je de map wilt Annuleren, Vervangen of Samenvoegen. Kies die laatste optie. Doe dit voor alle Google Foto’s-mappen. Als je wilt, kun je na het samenvoegen van een map de kopie verwijderen. Zo onthoud je beter welke mappen je al gedaan hebt én voorkom je dat dubbele bestanden kostbare ruimte innemen op je computer of harde schijf. Als je klaar bent, kun je door naar stap zeven. Die geldt weer voor Windows- en macOS-gebruikers.

Tip 07: Foto’s organiseren

Nu je van allerlei mappen één map gemaakt hebt, heb je al je Google Foto’s (inclusief video’s) op één plek. Hartstikke handig, totdat je ze wilt bekijken. De foto’s staan namelijk willekeurig door elkaar, dus daar heb je weinig aan. Ontwikkelaar Robbie Antenesse stoorde zich hier dusdanig aan dat hij een gratis programma geschreven heeft dat je foto’s en video’s ordent op jaar en maand. Goed om te weten: het programma ondersteunt alleen .zip-bestanden. Je downloadt het programma via hier voor Windows, macOS en Linux. Installeer en open het programma en volg de vier eenvoudige instructies die je begeleiden bij het organiseren van de media. Dit kan – afhankelijk van je hoeveelheid foto’s en video’s – even duren. Het is aan te raden het schuifje bij Re-Insert Available Exif Metadata van No naar Yes te zetten omdat je dan de originele metadata van de foto’s en video’s behoudt.

Tip 07 Met het programma van Robbie Antenesse orden je je Google Foto’s-bestanden efficiënt.

© PXimport

Het is natuurlijk ook mogelijk om de foto’s te uploaden naar een andere online opslagdienst

-

Tip 08: Vervolgstappen

Nu je je Google-foto’s en -video’s gedownload en geordend hebt, ben je niet meer afhankelijk van Google Foto’s. Je kunt de zip-bestanden van je computer verwijderen (en je opslagruimte zo opschonen) en eventueel de media back-uppen naar je externe harde schijf, nas of ander opslagmedium. Het is natuurlijk ook mogelijk om de foto’s te uploaden naar een andere online opslagdienst. De stappen verschillen per dienst. Lijkt een overstap naar een andere dienst je wat maar heb je nog geen partij in gedachten? Bekijk dan ons artikel over de vier beste alternatieven voor Google Foto's.

Tip 08 Na het ordenen kun je met je foto’s doen wat je wilt.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000