80 Tips voor Windows 8 (Tip 1 - 20)

Door: dennis-gandasoebrata | 10 december 2012 14:15

How To

Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Wij hebben tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem op een rij gezet. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar ken je ook direct alle ins en outs. Di

01 Vastmaken aan Start

Items op je bureaublad, zoals mappen en de Prullenbak, kun je vastmaken aan het Windows 8-startscherm. Zo heb je altijd snel toegang tot de locaties via een eigen tegel. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies voor Vastmaken aan Start. Het item is direct beschikbaar op het Startscherm. Heb je je later bedacht? Klik met rechts op de tegel op het Startscherm en kies voor Losmaken van Start (je vindt deze optie in de balk onderin). Via dezelfde balk kun je het item ook vastmaken aan de taakbalk. Kies voor Aan taakbalk vastmaken.

02 Startscherm indelen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de indeling van het Startscherm aan te passen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele tegels. Een dubbele tegel neemt twee kolommen in. Je kunt een dubbele tegel eenvoudig smaller maken: klik erop met rechts en kies in de balk onderin voor Kleiner maken. Je kunt de tegel later altijd weer vergroten door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Groter maken.

03 Groeperen

Er zit maar weinig structuur in het Startscherm. Dat kan beter, bijvoorbeeld door je applicaties te groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld aparte groepen maken voor games, zakelijke software en andere hulpprogramma's. Plaats eerst alle tegels bij elkaar waarmee je één groep wilt maken. Klik op het minusteken rechtsonder in het scherm, zodat je uitzoomt. Hierna kun je de groep een passende naam geven. Klik erop met rechts en kies Naam aan groep geven. Een vak verschijnt, waarin je de groepsnaam kunt opgeven. Prettig is dat je later kunt uitzoomen binnen het Startscherm, waardoor de groepen zichtbaar worden.

04 Live-tegels

Apps die ervoor geschikt zijn, kunnen informatie in de tegel tonen. Dit worden live-tegels genoemd. De tegel van de Berichten-app toont bijvoorbeeld de meest recente e-mail, terwijl de tegel van de Weer-app het actuele weer toont. De informatie op de tegels wordt regelmatig vernieuwd. Wil je niet dat een specifieke tegel live-informatie toont? Klik erop met rechts en kies Live-tegel uitschakelen. Voortaan wordt alleen de naam van de app getoond.

05 App-meldingen onder controle

Apps kunnen allerhande meldingen geven. Bijvoorbeeld zodra je een nieuw Facebook-bericht binnenkrijgt of wanneer een belangrijk nieuwsbericht voorbijkomt. Standaard mogen alle apps meldingen tonen, maar je kunt zelf aangeven van welke apps je meldingen wil ontvangen. Open het onderdeel Pc-instellingen (via de Charms-balk aan de rechterzijde van het scherm). Kies voor Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Meldingen. Bij het onderdeel Meldingen van deze apps weergeven, geef je per app aan of deze je mag lastigvallen met berichten.

06 Apps op het vergrendelingsscherm

Zodra je Windows vergrendelt of nog niet bent aangemeld, verschijnt het vergrendelingsscherm. Naast de datum en tijd kun je apps belangrijke meldingen laten tonen. Bijvoorbeeld hoeveel nieuwe berichten zijn ontvangen of welke komende afspraken in je agenda staan. Open de sectie Pc-instellingen / Persoonlijke instellingen. Bij Apps voor vergrendelingsscherm, zie je welke apps meldingen mogen tonen. Klik op het plusteken om een nieuwe app toe te voegen. Om een bestaande app te verwijderen, klik je erop en kies je voor Hier geen status weergeven. Voor sommige apps kun je ook een gedetailleerde status op het vergrendelingsscherm weergeven (zoals voor de agenda). Dit geef je aan bij de sectie Kies een app waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven.

07 Geen app-meldingen meer

Wil je helemaal geen meldingen van apps meer ontvangen? Je kunt de functie volledig uitschakelen, zodat er geen meldingen meer worden getoond. In het onderdeel Pc-instellingen ga je naar Meldingen. In de sectie Meldingen (aan de rechterkant van het scherm) zet je de schuif uit bij App-meldingen weergeven. Je kunt er ook voor kiezen om de app-meldingen nog wel weer te geven, maar niet meer op het vergrendelingsscherm. Zet dan de schuif op Uit bij App-meldingen weergeven op vergrendelingsscherm. Wil je geen geluiden horen, maar wel nog meldingen zien? Zet de schuif op Uit, bij Meldingsgeluiden afspelen.

08 Tweede beeldscherm

Via de rechterbalk kun je het bureaublad eenvoudig uitbreiden naar een extern scherm. Handig als je bijvoorbeeld een presentatie houdt of een film wilt kijken. Open de Charms-balk en klik op Apparaten. Een overzicht van randapparaten verschijnt. Klik nu op Tweede scherm. Vervolgens kun je beelden tonen op een aangesloten scherm. Je kunt hierbij kiezen om het bureaublad te dupliceren, het uit te breiden (zodat je werkoppervlak groter wordt) en alleen het tweede scherm te gebruiken. Wil je het tweede scherm niet meer gebruiken, kies dan voor Alleen computerscherm.

09 Geen persoonlijke gegevens

De dynamische tegels van het Startscherm geven diverse informatie weer. Denk aan de koersen van de Aandelen-app, het laatste nieuws van de Nieuws-app en de updates binnen uw sociale netwerk. Als u hierop geen prijs stelt en even geen persoonlijke informatie wilt zien, dan kunt u ervoor kiezen om de persoonlijke gegevens te wissen. In het Startscherm roept u de balk aan de zijkant op. Kies Instellingen. Bovenin de balk kiest u voor Tegels / Gegevens verwijderen.

10 Navigeren met het toetsenbord

Natuurlijk, het Startscherm is duidelijk ontwikkeld met touch-apparaten (zoals een tablet) in het achterhoofd. Toch kom je met het toetsenbord en de muis ook een heel eind. Om vooruit en achteruit te rollen, kun je het muiswiel gebruiken. Om in één keer naar het einde van de lijst met tegels te bladeren, druk je op de End-toets op het toetsenbord. Druk op de Home-toets om in één keer naar het begin van de lijst te rollen. Wil je in- of juist uitzoomen op een lijst, bijvoorbeeld als deze omvangrijk is geworden, dan rol je met het muiswiel terwijl je de Shift-toets houdt ingedrukt.

11 Verkenner-Lint

Windows Verkenner is voortaan voorzien van een Lint, zoals je mogelijk al kent van Office. Het Lint biedt plaats aan veelgebruikte bestandsopties, zoals knippen, kopiëren en naam wijzigen, maar kent ook contextgerelateerde opties. Open je een bibliotheek, dan verschijnt de extra tab Hulpprogramma's voor bibliotheken. Klik hierop om de bibliotheek te beheren en de bibliotheek te optimaliseren voor specifieke inhoud. Zo kun je de bibliotheekinhoud optimaliseren voor documenten, muziek, afbeeldingen en video's. Via de knop Opslaglocatie instellen, kun je aangeven welke map standaard moet worden gebruikt voor het opslaan van foto's. Ook is er de tab Opties voor muziek of Opties voor video. Op deze tab vind je de mogelijkheden om media af te spelen en aan een afspeellijst toe te voegen.

12 Weg met het Lint

Ben je niet gecharmeerd van het Lint van Windows Verkenner? Je kunt het Lint ook minimaliseren, door te klikken op het pijltje dat je rechtsboven in het venster aantreft. De eerstvolgende keer dat je weer een Verkenner-venster opent, is het niet meer aanwezig.

13 Werkbalk Snelle toegang

Linksboven in het Verkenner-venster zit de werkbalk Snelle toegang verscholen. Deze geeft opties weer die vaak worden gebruikt in Verkenner. Denk hierbij aan het maken van een nieuwe map, het oproepen van de bestandseigenschappen en het geven van een nieuwe naam aan de map. Je kunt de functies van de werkbalk Snelle toegang aanpassen. Klik op de pijl naast de werkbalk (linksboven in het venster). Een menu verschijnt. Kies hier welke onderdelen in de werkbalk moeten worden opgenomen. Je kunt ook de plaats van de werkbalk aanpassen (via de optie Onder het lint weergeven).

14 Snel schermafbeeldingen maken

Een slimme, maar verborgen optie in Windows 8: snel een schermafbeelding maken. Met de PrintScreen-toets (ook wel aangeduid met PrtScn) maakte je in vorige Windows-versies snel een schermafbeelding van het scherm. Gebruik je nu de toetsencombinatie Windows-toets+PrintScreen, dan zal het scherm even knipperen en wordt de gemaakte schermafbeelding automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen\Schermopnamen.

15 Andere oriëntatie

Maak je gebruik van een tablet? Je kunt de schermoriëntatie van de tablet eenvoudig wisselen tussen landschapsmodus en portretmodus. Druk op de Windows-toets+O. Het scherm wordt omgedraaid.

16 Heimwee

Het nieuwe Startscherm en de afwezigheid van het menu Start is even wennen. Kun je er maar niet aan wennen? Verschillende softwaremakers spelen hier slim op in en brengen software uit waarmee u een 'klassieke' Windows-omgeving kunt nabootsen. Met RetroUI kunt u schakelen tussen de oude en de nieuwe Windows-omgeving. U vindt het programma via http://retroui.com. Nadat je het hebt geïnstalleerd, wordt het bureaublad van Windows standaard geopend bij het laden van Windows. Je kunt verder zelf bepalen of andere 'nieuwe' onderdelen (zoals de Charms-balk en opdrachtenbalk) wel of niet kunnen worden gebruikt. Je kunt de software zeven dagen proberen, daarna betaal je zo'n vier euro.

17 Sociale netwerken koppelen

In Windows 8 is veel aandacht besteed aan de koppeling met sociale netwerken. Zodra je sociale netwerkaccounts aan Windows hebt gekoppeld, worden dingen als statusupdates en contactinformatie op verschillende plaatsen in het besturingssysteem getoond. Het koppelen van de accounts moet nog wel gebeuren. In het Startscherm kies je voor Personen. Links in het venster zie je welke accounts je kunt koppelen. Bijvoorbeeld: Twitter-contactpersonen, Exchange-contactpersonen en Google-contactpersonen. Klik op Alles weergeven in Instellingen. Hierna kun je ook andere diensten koppelen, zoals Hotmail.

18 Sociale netwerken beheren

Het aantal instelmogelijkheden voor je sociale netwerken is vanuit Windows zelf relatief beperkt. Online kun je flink meer opties aanpassen en hebt je meer controle over je account. In de Personen-app druk je op Windows-toets+I om het instellingenvenster te openen. Kies het account. Klik vervolgens op Dit account online beheren. Een webpagina met extra opties wordt geopend.

19 Direct updates zien

Als je jouw sociale netwerken aan Windows hebt gekoppeld, kun je direct reageren op en communiceren met contactpersonen. In het Startscherm kies je voor Personen. Klik op de contactpersoon met wie je wil communiceren. De persoonlijke pagina (met zaken als updates en foto's) wordt geladen. Links zie je de contactmogelijkheden. Zo kun je direct een Facebook-bericht schrijven en een e-mail sturen. Klik achtereenvolgens op Profiel weergeven / Meer details, als je aanvullende (contact)gegevens wilt zien.

20 Berichten uitbreiden

Via de Berichten-app kun je met je vrienden communiceren via verschillende kanalen. Zo kun je de app koppelen aan Messenger en Facebook. Het koppelen gaat relatief eenvoudig. Open de Berichten-app en druk op Windows-toets+I. Kies Accounts. Een overzicht van bestaande koppelingen verschijnt. Klik op Een account toevoegen. Selecteer het account dat je wilt toevoegen en geef de vereiste aanmeldingsgegevens op om het netwerk te koppelen met de Berichten-app. Bestaande netwerken kun je beheren door erop te klikken.

Dit is tip 1 - 20. Woensdag volgt tip 21 - 40, en volgende week de rest van de 80 tips over Windows 8

0 Reactie(s) op: 80 Tips voor Windows 8 (Tip 1 - 20)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.