80 Tips voor Windows 8 (tip 21 - 40)

Door: dennis-gandasoebrata | 12 december 2012 07:15

Apps & Software

Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Wij hebben tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem op een rij gezet. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar ken je ook direct alle ins en outs. Dit is tip 21 – 40. Maandag volgt tip 41 – 60, en woensdag de rest.

21 Contactpersonen filteren

De Personen-app laat je contactpersonen zien van verschillende kanalen, waaronder Hotmail, Facebook en LinkedIn. Ook andere bronnen, zoals Outlook en Google, kun je toevoegen. Dit betekent echter niet dat je altijd alle contactpersonen hoeft te bekijken. Je kunt namelijk zelf opgeven welke lijsten je wilt zien en welke lijsten je wilt verbergen. Prettig hierbij is dat de personen nog wel in de zoekresultaten worden getoond, ook als de lijst is verborgen. Open de Personen-app en open de instellingenbalk. Kies voor Opties / Mijn lijst met contactpersonen filteren. Haal de vinkjes weg naast de lijsten die je niet wilt tonen. De lijsten worden direct verborgen, maar de zoekresultaten blijven gelijk.

22 Aangepaste sorteervolgorde

[/i]Standaard worden contactpersonen in de Personen-app gesorteerd op voornaam. Vooral bij omvangrijke lijsten kan het handig zijn juist te sorteren op achternaam. Je kunt de sorteervolgorde aanpassen. In de Personen-app open je de instellingenbalk. Ga naar Opties. Zet de schuif op aan bij de optie Mijn contactpersonen sorteren op achternaam.

23 Alle apps tonen

[/i]Benieuwd naar alle applicaties die op de pc aanwezig zijn? Er zijn twee manieren waarop je dit overzicht kunt oproepen. In het Startscherm van Windows klik je met de rechtermuiskop op een leeg gedeelte. In de balk onderin klik je op Alle apps. Het overzicht verschijnt. Liever het toetsenbord? Druk op Windows-toets+Q. Deze toetsencombinatie kun je ook gebruiken als je op het bureaublad werkt.

24 Apps verwijderen

Het verwijderen van apps gaat sneller dan met bureaubladsoftware. Klik met rechts op de tegel van de app. Kies voor Installatie ongedaan maken. Je kunt de app ook verbergen, als je deze niet wilt verwijderen, maar ook niet prominent in beeld wilt hebben. Klik erop met rechts en kies Losmaken van Start. De app is dan alleen zichtbaar als je ernaar zoekt via de zoekfunctie.

25 Ruimte opvragen

Elke app neemt ruimte in. Als opslagruimte beperkt is, is het handig te achterhalen hoeveel ruimte zij in beslag nemen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Algemeen. Klik op de knop Appgrootte bekijken. Een overzicht van apps (en de bijbehorende ruimte) verschijnt. Op basis hiervan kun je bepalen welke onderdelen niet meer interessant zijn.

26 Direct delen

Vanuit veel Windows 8-apps kun je direct onderdelen delen, zonder dat je hiervoor een app hoeft te starten. Heb je bijvoorbeeld foto’s die je via de SkyDrive-app bekijkt? Je kunt deze direct delen via e-mail of sociale netwerken. Open de map die je wilt delen en open de Charms-balk. Kies Delen. Vervolgens kies je een van de kanalen die je voor het delen wilt gebruiken, bijvoorbeeld E-mail of Personen.

27 Nooit meer sluiten

Apps in Windows 8 hoeven niet te worden afgesloten. Zodra ze enige tijd niet worden gebruikt, komen ze in een sluimerstand terecht. Je kunt de app snel weer oproepen als dat nodig is, maar in de sluimerstand wordt een minimaal beslag gelegd op de systeembronnen. Soms kan het handig zijn om een app alsnog expliciet af te sluiten. Je kunt hiervoor drukken op Ctrl+F4. Nog handiger is met de muis bovenin het venster te zweven (waardoor deze verandert in een handje) en dan de app naar de onderkant van het scherm te schuiven: ook hiermee sluit je de app af. Ook handig voor touch-apparaten: veeg de app naar beneden.

28 Geen automatische updates

Standaard haalt Windows automatisch de nieuwste updates voor je apps binnen. Wil je hierover zelf controle houden? Je kunt het standaardgedrag aanpassen. Open de Windows Store en roep de instellingenbalk op (Windows-toets+I). Kies App-updates. Zet de schuif op Uit bij de optie Automatisch updates downloaden voor mijn apps. Je kunt later altijd handmatig controleren op de beschikbaarheid van apps. Klik op Controleren op updates.

29 Licenties beheren

Apps die je in de Windows Store koopt, kun je op meerdere computers installeren. Het is toegestaan om de app op maximaal vijf pc’s te installeren. Windows houdt bij op welke computers de apps zijn geïnstalleerd. Een overzicht hiervan kun je opvragen via de Windows Store. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en ga naar Uw account. In de sectie Uw pc’s, zie je op welke pc’s de apps zijn geïnstalleerd. Je kunt de pc die je gebruikt verwijderen uit de licentielijst. Hiermee komt een positie vrij. Klik op de knop Verwijderen en klik hierna op Bevestigen.

30 Volwaardige browser

De app-versie van Internet Explorer (die je via het Startscherm kunt openen) is voldoende voor het bezoeken van websites. Kom je echter een website tegen die je liever bezoekt met de vertrouwde bureaubladversie van Internet Explorer? Klik met rechts op een leeg gedeelte. In de balk onderin kies je voor Hulpprogramma’s / voor pagina’s / Op het bureaublad weergeven. De bureaubladversie van Internet Explorer wordt geopend en de pagina wordt geladen.

31 Slimme sneltoetsen

Toetsenbordfanaten opgelet: ook voor Windows 8 zijn uiteraard weer de nodige nieuwe sneltoetsen beschikbaar.

h]32 Niet doorzoeken

Kenmerkend aan Windows 8 is het feit dat de apps ook worden gebruikt als je een zoekopdracht uitvoert. Standaard worden alle apps meegenomen in de zoekresultaten. Heb je niet de behoefte om alle apps mee te nemen in de zoekresultaten, dan kun je deze uitsluiten. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je Instellingen/ Pc-instellingen wijzigen / Zoeken. Bij de sectie Deze apps gebruiken om te zoeken, gebruik je de schuifregelaars om de app te selecteren. Hier vind je overigens ook andere interessante opties, zoals de populairste bovenin tonen (via Apps die ik meest zoek / bovenaan weergeven) en zoekopdrachten voor later bewaren (via Mijn zoekopdrachten opslaan als zoeksuggestie voor later).

33 Combineren

Wist je dat je een app niet per se schermvullend hoeft te gebruiken? Je kunt twee apps naast elkaar tonen. Bovendien kun je een app tonen naast een bureaubladprogramma. Met Windows-toets+. (oftewel Windows-toets+Punt) kun je een app naar links of rechts verplaatsen. Daarna kun je een bureaubladprogramma of een andere app openen en deze ernaast tonen. Let wel even op: deze tip werkt alleen als het beeldscherm een resolutie heeft van minimaal 1366 x 768.

34 Snel schakelen tussen programma’s

Of je nu bureaubladprogramma’s of apps hebt geopend, je kunt er snel tussen schakelen via een nieuwe balk aan de linkerzijde van het beeldscherm. Schuif de muis naar de linkerbovenhoek van het scherm en schuif vervolgens naar beneden. Een overzicht van alle geopende programma’s verschijnt. Klik op een venster om het te openen. Helemaal onderaan vind je de mogelijkheid om het Startscherm te openen of het bureaublad, afhankelijk van de huidige weergave.

35 Naast elkaar

Veel apps ondersteunen ‘Snap View’. Hierbij hoef je de app niet per se schermvullend uit te voeren, maar kun je deze een deel van het scherm in beslag laten nemen. De resterende ruimte kun je gebruiken om andere programma’s te draaien. Een programma dat gebruik maakt van Snap View, past de weergave ook aan de ruimte aan. Voorbeeld hiervan is de Berichten-app. Open de app en beweeg de muis naar de bovenrand van het scherm. Klik met de linkermuisknop en versleep de app naar een zijkant van het scherm, waar je de muisknop loslaat.

36 Minder informatie voor apps

Met de komst van apps wordt privacy nog belangrijker. De Weer-app vraagt bijvoorbeeld om je huidige locatie, terwijl andere apps gebruik maken van je naam of accountafbeelding. Heb je hier geen behoefte aan, dan kun je het gebruik van persoonlijke gegevens door apps aan banden leggen. In Pc-instellingen kies je voor Privacy. Hier kun je aangeven of apps je locatie mogen gebruiken (Apps mogen mijn locatie gebruiken) en of er persoonlijke gegevens mogen worden opgevraagd (Apps mogen mijn naam en accountafbeelding gebruiken).

37 SkyDrive optimaal gebruiken

Windows 8 heeft een nauwe integratie met de online opslagdienst SkyDrive. Jammer is het echter dat de integratie niet volledig is doorgevoerd. Zo heeft Windows Verkenner geen directe koppeling met de dienst, waardoor je de mogelijkheid mist om een map te gebruiken die continu met SkyDrive wordt gesynchroniseerd en eenvoudig bestanden hierin te slepen. Deze mogelijkheid is er wel, maar zal je eigenhandig moeten toevoegen. Ga naar http://ct.link.ctw.nl/sda en download de app. SkyDrive is hierna toegevoegd aan de mappenstructuur van Windows Verkenner. Klik hierop om de inhoud van de map te tonen.

38 Snel zoeken

Als je zoekt, wordt er standaard gezocht in apps, instellingen en bestanden. Onderin het zoekvenster wordt een lijst met apps getoond. Klik op een app om specifiek in die app te zoeken. Je zoekt bijvoorbeeld naar ‘Frankrijk’ en klikt vervolgens op Bing. Bing toont alle relevante zoekresultaten. Gebruik je vaak een specifieke app om in te zoeken, dan kun je deze vastmaken zodat deze altijd zichtbaar is. Klik met de rechtermuisknop op de app en kies Vastmaken. Deze verschijnt voortaan altijd bovenin. Andersom kan juist ook: zijn er apps die je liever niet gebruikt? Klik erop met rechts en kies Verbergen.

39 Niet delen

Veel aandacht is besteed aan het delen van bestanden, ongeacht in welke app je je bevindt. Bekijk je bijvoorbeeld foto’s, dan kun je een foto snel verzenden zonder eerst de Mail-app te hoeven openen. Niet elke app ondersteunt het delen van informatie. Standaard ondersteunen de apps E-mail, Personen en SkyDrive het delen van informatie. Je kunt zelf bepalen welke apps informatie mogen delen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je Delen. Bij Deze apps gebruiken om te delen, gebruikt je de schuifregelaars om per app aan te geven of dit is toegestaan.

40 Geen spellingscontrole

Spelfouten die je in Windows 8-apps maakt, worden door het besturingssysteem automatisch gecorrigeerd. Ook worden spelfouten gemarkeerd. Werk je vaak in een andere taal en heb je geen behoefte aan de markeringen, dan kun je de spellingscontrole uitschakelen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Algemeen. Blader naar de sectie Spelling. Afhankelijk van de behoefte, kun je de schuifregelaars uitschakelen voor de opties Spelfouten automatisch corrigeren en Spelfouten markeren.

1 Reactie(s) op: 80 Tips voor Windows 8 (tip 21 - 40)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 oktober 2013 16:23 Anoniem
  beste meneer microsoft,
  windows 8 heeft tegels, iedere tegel stelt een app voor. (volgens mij)
  afijn
  er zijn 2 SCHERMEN met apps
  er is zo
  HET STARTSCHERM indeelbaar opdeelbaar uitwisbaar kneedbaar zogezegd
  en u bied mij uitzicht
  OP EEN SCHERM MET A L L E APPS (voor het gemak: VERZAMELSCHERM)

  HET gaat mij om het "VERZAMELSCHERM"

  het probleem dat ik met het "VERZAMELSCHERM" heb is dat het NIET (tenminste ik heb de uitleg nog niet gevonden) veranderbaar of indeelbaar naar persoonlijke inzichten is.

  Met vriendelijke groeten
  (…)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.