9 apps om meer uit je Chromebook te halen

© PXimport

9 apps om meer uit je Chromebook te halen

Geplaatst: 4 oktober 2018 - 02:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Martin Gijzemijter Gijzemijter

De mogelijkheden van een Chromebook zijn beperkt. Dat is met opzet: Chromebooks zijn compact, licht en goedkoop en specifiek ontworpen voor de wat lichtere taken. Maar wat als je tóch iets meer uit je Chromebook wilt halen dan waar hij voor bedoeld is? Goed nieuws, dat kan best.

Om direct je verwachtingen een tikkeltje te temperen: we kunnen natuurlijk niet toveren. Je kunt een Chromebook niet ineens veranderen in een MacBook Pro, maar met de juiste apps kun je er wél voor zorgen dat je meer met je laptop kunt dan surfen en e-mails lezen.

01 Polarr Photo Editor

Vraag aan een verkoper van Chromebooks wat je niet kunt met een laptop van dit kaliber en het antwoord is geheid: foto’s bewerken. Het is absoluut waar dat een Chromebook niet bedoeld is voor het bewerken van grote foto’s, maar dat wil niet zeggen dat fotobewerking niet mogelijk is. Polarr Photo Editor is een app die je in staat stelt om een flink aantal basisbewerkingen los te laten op de foto (zoals huidtint aanpassen, rode ogen verwijderen enzovoort), maar ook de wat geavanceerdere functies. Deze app is vooral bedoeld voor het aanpassen van bestaande foto’s (zoals de naam al doet vermoeden), het is geen programma om zelf graphics mee te ontwerpen. De app ondersteunt zelfs RAW-foto’s, al zeggen we er eerlijk bij dat je Chromebook dan waarschijnlijk wel gaat steigeren.

02 Pixlr Editor

Als het al mogelijk zou zijn om Photoshop op je Chromebook te installeren, dan zouden de prestaties niet om over naar huis te schrijven zijn. Juist daarom is Pixlr zo fantastisch. Deze app stelt je in staat om héél veel dingen te doen die je met Photoshop ook kunt (dus in tegenstelling tot Polarr is dit wél een creatie-app), zonder dat er een aanslag wordt gepleegd op je processor. Pixlr is namelijk volledig web-based, en de processorkracht wordt dus door een externe computer geleverd. Enige nadeel van Pixlr is wel dat de ontwikkelaar flink wat advertenties inzet om de kosten te dekken en dat kan nog wel eens storend zijn. Helaas is er geen mogelijkheid om de advertenties uit te schakelen door middel van een betaald account of iets dergelijks.

Pixlr komt ontzettend dicht bij de mogelijkheden van Photoshop, zonder je processor te belasten.

© PXimport

Testmachine

Alle apps die we getest hebben draaiden prima op onze Acer Chromebook 14.

© PXimport

03 Microsoft Office Online

Laten we voorop stellen dat er helemaal niets mis is met Google Docs en dat het een uitstekend pakket is voor het maken van documenten, spreadsheets enzovoort. Dat gezegd hebbende is het geen Microsoft Office, en dat kan vervelend zijn als je gewend bent aan dat pakket of er om wat voor reden ook mee moet werken. Er is geen native Office-app voor Chrome OS, maar er is wél een Chrome-extensie die je toegang geeft tot Microsoft Office Online, de web-based versie van het Office-pakket. Dat is natuurlijk weinig anders dan gewoon de web-interface in een gebundeld jasje, maar het gaat er niet om wat het is, het gaat erom hoe het voelt en deze extensie zorgt er daadwerkelijk voor dat je het gevoel hebt met een Office-pakket te werken. Wil je nog iets méér, dan kun je overwegen om het Office-pakket voor Android te downloaden, hetgeen mogelijk is nu Chrome OS ook Android-apps ondersteunt. Hoe dit werkt lees je in het kader Android-apps.

Het is stiekem gewoon de web-interface van Office Online, maar met deze Chrome-extensie voelt het wél gewoon als Office.

© PXimport

04 VLC for Android

Wie al eens gehoord heeft van VLC Media Player, weet waarom dit een app is om enthousiast van te worden. VLC is in Windows namelijk al sinds jaar en dag een super lichtgewicht programma dat je mediabestanden zonder poespas afspeelt, en daarnaast ook nog eens een gigantisch aantal mediatypen ondersteunt. VLC for Android mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Deze gratis app stelt je in staat om op je Chromebook de meest uiteenlopende mediabestanden af te spelen, van MP4 en AVI tot MOV en AAC en er is zelfs ondersteuning voor 360-graden video’s. Daarnaast heeft de app de belangrijkste functies die je van een mediaspeler mag verwachten, zoals ondersteuning voor ondertiteling, meerkanaalsgeluid enzovoort. Fijn is ook dat de app je de mogelijkheid biedt om video vanaf een andere netwerkbron af te spelen (zoals een nas), want zet de Lord of the Rings-trilogie op je Chromebook en je schijf zit direct vol. Voorheen was er ook een VLC for Chrome, maar deze bestaat niet meer. VLC for Android kun je downloaden via de Google Play Store (zie kader Android Apps).

Je Chromebook is geen media-powerhouse, maar met VLC kun je er flink wat videoprestaties uittrekken.

© PXimport

05 Enjoy Music Player

Interesseert video je niet zo, maar wil je je Chromebook wél gebruiken om muziek te luisteren, dan is de Enjoy Music Player de app die we je zonder enige aarzeling aanraden. Wat zo fijn is van deze app is dat het je in staat stelt om een bibliotheek lokaal op te bouwen, maar ook in Google Drive. Dus stel dat jij je Google Drive vol hebt staan met willekeurige muziekbestanden, dan kan Enjoy Music Player hier orde in scheppen, zodat je alsnog altijd de muziek kunt vinden die je zoekt. De interface is zeer minimalistisch, maar biedt je uiteraard wel alle opties die je nodig hebt voor een goede muziekspeler, zoals de mogelijkheid om te sorteren op nummers, artiest en albums, maar uiteraard ook het maken van afspeellijsten.

Maak van je Chromebook een heus audiostation, met een interface die weinig van je machine vergt.

© PXimport

Geen magie

06 All-in-one Messenger

We gebruiken All-in-one Messenger al een flinke tijd binnen Windows, en waren dan ook ontzettend blij om te zien dat er ook een versie is voor Chrome OS. Natuurlijk is er voor een messenger niet echt heel erg veel processorkracht nodig, maar de kracht van deze app is dat alle denkbare messengers worden gecombineerd, waardoor je Chromebook verandert in de ultieme communicatiemachine. Het principe is heel simpel: installeer de app, voeg de messengers toe die je wilt gebruiken (denk aan Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram en zelfs ICQ) en volg de instructies om de app toegang te geven. Vervolgens wordt er voor elke messenger een tabblad aangemaakt binnen de app. Zo kun je dus razendsnel tussen al je communicatiekanalen schakelen.

Deze app maakt van je Chromebook echt een communicatie-powerhouse.

© PXimport

07 Opslaan in Google Drive

Eén van de prestaties die je waarschijnlijk wilt verbeteren aan je Chromebook is de opslagcapaciteit. De Chromebook die wij gebruikten voor dit artikel heeft bijvoorbeeld een opslagcapaciteit van 32 GB, en geen mogelijkheden om uit te breiden met behulp van een SD-kaartje (uiteraard heeft de laptop wel USB-poorten). Juist daarom zijn we ontzettend fan van de app Save to Google Drive. Want ook al ben je je volledig bewust van de beperkte opslagruimte op je Chromebook, je weet dat je toch af en toe de verleiding niet kunt weerstaan om even iets lokaal op te slaan. En met een opslagcapaciteit van enkele tientallen gigabytes is je computer echt binnen een paar uur vol en moet je de boel weer opschonen. Niet handig. Deze app stelt je in staat om afbeeldingen vanuit je browser (juist de dingen die je vaak snel even lokaal opslaat) maar ook complete websites, rechtstreeks op te slaan in Google Drive. Nu is de ruimte daar natuurlijk ook niet onbeperkt, maar in ieder geval houd je de ruimte op je Chromebook vrij, zodat je gewoon kunt blijven werken.

Dankzij deze app sla je nooit meer even iets snel lokaal op.

© PXimport

08 Paperpile

Dit programma is ten eerste heel handig en krachtig omdat het gebruik maakt van Google Drive, hetgeen de schijf in je Chromebook ontlast, maar zelfs op onze desktop zouden we dit programma graag zien. Paperpile is een programma dat vooral handig is als je veel werkt met documenten waarin je andere documenten moet citeren en moet verwijzen naar de bronnen. De app werkt heel eenvoudig, wanneer je een link ziet (naar een website, pdf, enzovoort) die interessant is voor het document of artikel dat jij aan het schrijven bent, dan klik je op Paperpile naast de betreffende link. De inhoud van die pagina, of de gehele pdf wordt vervolgens op je papierstapel gegooid. Wanneer je nu aan je document werkt in Google Docs (dit pakket van Google is wel een voorwaarde in dit geval) dan kun je door middel van het Paperpile-tabblad kinderlijk eenvoudig citeren uit de opgeslagen bronnen, die vervolgens ook nog eens (kunnen) worden toegevoegd aan de lijst met bronvermeldingen. Wie ooit met dit soort verwijzingen heeft moeten werken, weet dat dit je echt een bak met tijd zal schelen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Je mag Paperpile 30 dagen gratis gebruiken, daarna kost het 3 dollar per maand.

Paperpile is een fantastisch programma als je met veel verschillende documenten werkt.

© PXimport

Android-apps

Doordat Android-apps nu ondersteund worden in Chrome OS, heb je ineens véél meer mogelijkheden.

© PXimport

09 Chrome Remote Desktop

In dit artikel hebben we een flink aantal apps besproken die ervoor kunnen zorgen dat je flink wat meer uit je Chromebook kunt halen dan het apparaat technisch gezien aan zou moeten kunnen. Fotobewerking, video’s kijken, een compleet Office-pakket gebruiken het kan dus allemaal. Toch zijn er natuurlijk wel grenzen. In dat geval is het goed om te weten dat je je Chromebook ook gewoon kunt gebruiken als terminal. Oftewel, wanneer je elders een volwaardige desktop of laptop hebt staan (sorry dat we je Chromebook beledigen) dan kun je je Chromebook gebruiken als afstandsbediening om in te loggen op deze andere computer en die processor aan het werk te zetten. Een handige app die je hiervoor kunt downloaden is Chrome Remote Desktop. Belangrijk hierbij is wel dat je de ‘zwaardere’ computer wel eerst zult moeten voorbereiden, je kunt niet zomaar ineens besluiten om op je computer in te loggen zonder dat je daar ook dezelfde app hebt draaien. Daarnaast moet de computer in kwestie uiteraard zijn ingeschakeld om deze te kunnen benaderen.

Als je Chromebook het echt niet meer trekt, kun je hem altijd nog gebruiken om je desktop aan te sturen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten