9 apps om meer uit je Chromebook te halen

Door: Martin Gijzemijter | 04 oktober 2018 06:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De mogelijkheden van een Chromebook zijn beperkt. Dat is met opzet: Chromebooks zijn compact, licht en goedkoop en specifiek ontworpen voor de wat lichtere taken. Maar wat als je tóch iets meer uit je Chromebook wilt halen dan waar hij voor bedoeld is? Goed nieuws, dat kan best.

Om direct je verwachtingen een tikkeltje te temperen: we kunnen natuurlijk niet toveren. Je kunt een Chromebook niet ineens veranderen in een MacBook Pro, maar met de juiste apps kun je er wél voor zorgen dat je meer met je laptop kunt dan surfen en e-mails lezen.

01 Polarr Photo Editor

Vraag aan een verkoper van Chromebooks wat je niet kunt met een laptop van dit kaliber en het antwoord is geheid: foto’s bewerken. Het is absoluut waar dat een Chromebook niet bedoeld is voor het bewerken van grote foto’s, maar dat wil niet zeggen dat fotobewerking niet mogelijk is. Polarr Photo Editor is een app die je in staat stelt om een flink aantal basisbewerkingen los te laten op de foto (zoals huidtint aanpassen, rode ogen verwijderen enzovoort), maar ook de wat geavanceerdere functies. Deze app is vooral bedoeld voor het aanpassen van bestaande foto’s (zoals de naam al doet vermoeden), het is geen programma om zelf graphics mee te ontwerpen. De app ondersteunt zelfs RAW-foto’s, al zeggen we er eerlijk bij dat je Chromebook dan waarschijnlijk wel gaat steigeren.

02 Pixlr Editor

Als het al mogelijk zou zijn om Photoshop op je Chromebook te installeren, dan zouden de prestaties niet om over naar huis te schrijven zijn. Juist daarom is Pixlr zo fantastisch. Deze app stelt je in staat om héél veel dingen te doen die je met Photoshop ook kunt (dus in tegenstelling tot Polarr is dit wél een creatie-app), zonder dat er een aanslag wordt gepleegd op je processor. Pixlr is namelijk volledig web-based, en de processorkracht wordt dus door een externe computer geleverd. Enige nadeel van Pixlr is wel dat de ontwikkelaar flink wat advertenties inzet om de kosten te dekken en dat kan nog wel eens storend zijn. Helaas is er geen mogelijkheid om de advertenties uit te schakelen door middel van een betaald account of iets dergelijks.

Pixlr komt ontzettend dicht bij de mogelijkheden van Photoshop, zonder je processor te belasten.

Testmachine

We spreken in dit artikel over een Chromebook alsof er slechts één machine is die zo heet. In werkelijkheid zijn er vele verschillende Chromebooks op de markt, ieder met z’n eigen specificaties. Voor dit artikel hebben we de Acer Chromebook 14 gebruikt. Deze laptop heeft een Intel Celeron-processor op 1.6 GHz (quadcore), 4 GB ram en een opslagcapaciteit van 32 GB. Het kan natuurlijk prima zijn dat de Chromebook die jij gebruikt hele andere specificaties heeft, maar in principe is het zo dat alle apps die we in dit artikel bespreken, werken op alle Chromebooks. Een uitzondering hierop is het kader Android-apps, aangezien niet alle (oudere) Chromebooks het gebruik van Android-apps ondersteunen.

Alle apps die we getest hebben draaiden prima op onze Acer Chromebook 14.

03 Microsoft Office Online

Laten we voorop stellen dat er helemaal niets mis is met Google Docs en dat het een uitstekend pakket is voor het maken van documenten, spreadsheets enzovoort. Dat gezegd hebbende is het geen Microsoft Office, en dat kan vervelend zijn als je gewend bent aan dat pakket of er om wat voor reden ook mee moet werken. Er is geen native Office-app voor Chrome OS, maar er is wél een Chrome-extensie die je toegang geeft tot Microsoft Office Online, de web-based versie van het Office-pakket. Dat is natuurlijk weinig anders dan gewoon de web-interface in een gebundeld jasje, maar het gaat er niet om wat het is, het gaat erom hoe het voelt en deze extensie zorgt er daadwerkelijk voor dat je het gevoel hebt met een Office-pakket te werken. Wil je nog iets méér, dan kun je overwegen om het Office-pakket voor Android te downloaden, hetgeen mogelijk is nu Chrome OS ook Android-apps ondersteunt. Hoe dit werkt lees je in het kader Android-apps.

Het is stiekem gewoon de web-interface van Office Online, maar met deze Chrome-extensie voelt het wél gewoon als Office.

04 VLC for Android

Wie al eens gehoord heeft van VLC Media Player, weet waarom dit een app is om enthousiast van te worden. VLC is in Windows namelijk al sinds jaar en dag een super lichtgewicht programma dat je mediabestanden zonder poespas afspeelt, en daarnaast ook nog eens een gigantisch aantal mediatypen ondersteunt. VLC for Android mag dan ook niet ontbreken in deze lijst. Deze gratis app stelt je in staat om op je Chromebook de meest uiteenlopende mediabestanden af te spelen, van MP4 en AVI tot MOV en AAC en er is zelfs ondersteuning voor 360-graden video’s. Daarnaast heeft de app de belangrijkste functies die je van een mediaspeler mag verwachten, zoals ondersteuning voor ondertiteling, meerkanaalsgeluid enzovoort. Fijn is ook dat de app je de mogelijkheid biedt om video vanaf een andere netwerkbron af te spelen (zoals een nas), want zet de Lord of the Rings-trilogie op je Chromebook en je schijf zit direct vol. Voorheen was er ook een VLC for Chrome, maar deze bestaat niet meer. VLC for Android kun je downloaden via de Google Play Store (zie kader Android Apps).

Je Chromebook is geen media-powerhouse, maar met VLC kun je er flink wat videoprestaties uittrekken.

0 Reactie(s) op: 9 apps om meer uit je Chromebook te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.