9 apps om meer uit je Chromebook te halen

Door: Martin Gijzemijter | 04 oktober 2018 06:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

05 Enjoy Music Player

Interesseert video je niet zo, maar wil je je Chromebook wél gebruiken om muziek te luisteren, dan is de Enjoy Music Player de app die we je zonder enige aarzeling aanraden. Wat zo fijn is van deze app is dat het je in staat stelt om een bibliotheek lokaal op te bouwen, maar ook in Google Drive. Dus stel dat jij je Google Drive vol hebt staan met willekeurige muziekbestanden, dan kan Enjoy Music Player hier orde in scheppen, zodat je alsnog altijd de muziek kunt vinden die je zoekt. De interface is zeer minimalistisch, maar biedt je uiteraard wel alle opties die je nodig hebt voor een goede muziekspeler, zoals de mogelijkheid om te sorteren op nummers, artiest en albums, maar uiteraard ook het maken van afspeellijsten.

Maak van je Chromebook een heus audiostation, met een interface die weinig van je machine vergt.

Geen magie

Aan het begin van dit artikel gaven we al even aan dat we hier natuurlijk geen magie bedrijven, er zijn nu eenmaal beperkingen aan wat je Chromebook kan. De apps die tegenwoordig voor deze laptops beschikbaar zijn, zorgen ervoor dat je veel meer uit het apparaat kunt halen, maar onthoud dat er altijd een keerzijde is. Wanneer je mail checkt of een webpagina bezoekt, dan vraagt dat vrij weinig van je computer. Maar als je apps gaat draaien die voortdurend informatie over en weer zenden om te kunnen doen wat ze moeten doen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Hoewel de processorkracht dan via de cloud geleverd wordt, is je Chromebook toch constant actief. Je zult merken dat als je dit soort apps gebruikt, de accu een stuk sneller leeg is dan wanneer je gewoon wat surft of e-mail checkt. De beloofde 10 uur hebben we met onze Chromebook 14 dan ook niet gered, maar dát kun je de fabrikant niet kwalijk nemen.

06 All-in-one Messenger

We gebruiken All-in-one Messenger al een flinke tijd binnen Windows, en waren dan ook ontzettend blij om te zien dat er ook een versie is voor Chrome OS. Natuurlijk is er voor een messenger niet echt heel erg veel processorkracht nodig, maar de kracht van deze app is dat alle denkbare messengers worden gecombineerd, waardoor je Chromebook verandert in de ultieme communicatiemachine. Het principe is heel simpel: installeer de app, voeg de messengers toe die je wilt gebruiken (denk aan Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram en zelfs ICQ) en volg de instructies om de app toegang te geven. Vervolgens wordt er voor elke messenger een tabblad aangemaakt binnen de app. Zo kun je dus razendsnel tussen al je communicatiekanalen schakelen.

Deze app maakt van je Chromebook echt een communicatie-powerhouse.

07 Opslaan in Google Drive

Eén van de prestaties die je waarschijnlijk wilt verbeteren aan je Chromebook is de opslagcapaciteit. De Chromebook die wij gebruikten voor dit artikel heeft bijvoorbeeld een opslagcapaciteit van 32 GB, en geen mogelijkheden om uit te breiden met behulp van een SD-kaartje (uiteraard heeft de laptop wel USB-poorten). Juist daarom zijn we ontzettend fan van de app Save to Google Drive. Want ook al ben je je volledig bewust van de beperkte opslagruimte op je Chromebook, je weet dat je toch af en toe de verleiding niet kunt weerstaan om even iets lokaal op te slaan. En met een opslagcapaciteit van enkele tientallen gigabytes is je computer echt binnen een paar uur vol en moet je de boel weer opschonen. Niet handig. Deze app stelt je in staat om afbeeldingen vanuit je browser (juist de dingen die je vaak snel even lokaal opslaat) maar ook complete websites, rechtstreeks op te slaan in Google Drive. Nu is de ruimte daar natuurlijk ook niet onbeperkt, maar in ieder geval houd je de ruimte op je Chromebook vrij, zodat je gewoon kunt blijven werken.

Dankzij deze app sla je nooit meer even iets snel lokaal op.

08 Paperpile

Dit programma is ten eerste heel handig en krachtig omdat het gebruik maakt van Google Drive, hetgeen de schijf in je Chromebook ontlast, maar zelfs op onze desktop zouden we dit programma graag zien. Paperpile is een programma dat vooral handig is als je veel werkt met documenten waarin je andere documenten moet citeren en moet verwijzen naar de bronnen. De app werkt heel eenvoudig, wanneer je een link ziet (naar een website, pdf, enzovoort) die interessant is voor het document of artikel dat jij aan het schrijven bent, dan klik je op Paperpile naast de betreffende link. De inhoud van die pagina, of de gehele pdf wordt vervolgens op je papierstapel gegooid. Wanneer je nu aan je document werkt in Google Docs (dit pakket van Google is wel een voorwaarde in dit geval) dan kun je door middel van het Paperpile-tabblad kinderlijk eenvoudig citeren uit de opgeslagen bronnen, die vervolgens ook nog eens (kunnen) worden toegevoegd aan de lijst met bronvermeldingen. Wie ooit met dit soort verwijzingen heeft moeten werken, weet dat dit je echt een bak met tijd zal schelen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Je mag Paperpile 30 dagen gratis gebruiken, daarna kost het 3 dollar per maand.

Paperpile is een fantastisch programma als je met veel verschillende documenten werkt.

Android-apps

Het is sinds enige tijd ook mogelijk Android-apps te installeren in Chrome OS. Dat is oprecht een fenomenale ontwikkeling, omdat je laptop nu ineens de beschikking heeft over alle apps die beschikbaar zijn voor Android (al werkt de een beter dan de ander). De allernieuwste Chromebooks zijn hier al helemaal op ingesteld, is je Chromebook iets ouder, dan zul je eerst de laatste updates moeten draaien. Je doet dit door rechtsonder in de statusbalk te klikken, daarna op Instellingen en vervolgens te kiezen voor Over Chrome OS. Als er updates zijn zal dat hier gemeld worden. Nadat het OS is bijgewerkt en de computer is herstart, klik je wederom op Instellingen, waarna er onder andere een nieuw kopje bij is gekomen genaamd Google Play Store. Klik onder dit kopje op Inschakelen. De Google Play Store wordt geactiveerd en je kunt nu Android-apps installeren als ware het een Android-toestel.

Doordat Android-apps nu ondersteund worden in Chrome OS, heb je ineens véél meer mogelijkheden.

09 Chrome Remote Desktop

In dit artikel hebben we een flink aantal apps besproken die ervoor kunnen zorgen dat je flink wat meer uit je Chromebook kunt halen dan het apparaat technisch gezien aan zou moeten kunnen. Fotobewerking, video’s kijken, een compleet Office-pakket gebruiken het kan dus allemaal. Toch zijn er natuurlijk wel grenzen. In dat geval is het goed om te weten dat je je Chromebook ook gewoon kunt gebruiken als terminal. Oftewel, wanneer je elders een volwaardige desktop of laptop hebt staan (sorry dat we je Chromebook beledigen) dan kun je je Chromebook gebruiken als afstandsbediening om in te loggen op deze andere computer en die processor aan het werk te zetten. Een handige app die je hiervoor kunt downloaden is Chrome Remote Desktop. Belangrijk hierbij is wel dat je de ‘zwaardere’ computer wel eerst zult moeten voorbereiden, je kunt niet zomaar ineens besluiten om op je computer in te loggen zonder dat je daar ook dezelfde app hebt draaien. Daarnaast moet de computer in kwestie uiteraard zijn ingeschakeld om deze te kunnen benaderen.

Als je Chromebook het echt niet meer trekt, kun je hem altijd nog gebruiken om je desktop aan te sturen.

0 Reactie(s) op: 9 apps om meer uit je Chromebook te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.