9 opmerkelijke fototrucs

Door: Kees Krick | 22 oktober 2014 10:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er bestaan allerlei leuke trucs waarmee je bijzondere foto-effecten kunt bereiken. Wat denk je bijvoorbeeld van een miniatuurplaneet of doen alsof je met duizelingwekkende snelheid hebt gefotografeerd? Wij laten zien hoe je dit met een camera, smartphone of een fotobewerker voor elkaar krijgt.

Tip 01: Miniplaneet

Een bijzonder effect dat we de laatste tijd steeds meer zien, is een miniplaneet. Je kunt een gewone bestaande foto omtoveren tot een spectaculaire miniatuurplaneet, ook wel een 'little planet' of 'tiny planet' genoemd. Op een computer is dit een eenvoudige fotobewerking die uit slechts enkele stappen bestaat. Je kunt hem met veel (gratis) fotobewerkers uitvoeren, wij gebruiken Photoshop Elements. Open een foto en maak er vervolgens een vierkant plaatje van, dat kan via Afbeelding / Vergroten/verkleinen / Afbeeldingsgrootte. Zorg dat de optie Verhoudingen behouden uitstaat en vul bij Hoogte hetzelfde getal in als wat je bij Breedte ziet staan. Klik daarna op OK. Omdat de foto nu vierkant is, kloppen de verhoudingen niet meer. Dat ziet er op het scherm wat vreemd uit, maar dat hoort dus in deze fase. Zet de foto vervolgens ondersteboven via Afbeelding / Roteren / Verticaal draaien.

Nu volgt eindelijk de magische stap. Kies Filter / Vervormen / Poolcoördinaten, zorg dat Rechthoekig naar polair aanstaat en klik op OK.

Tip 01 Met een fotobewerker maak je schitterende miniatuurplaneten.

Tip 02: Planeet verbeteren

Wat je aan de bovenzijde van de gewone foto ziet, komt vergroot 'op het oppervlak' van de planeet terecht. De onderzijde van een foto wordt juist in elkaar geperst en vormt zo de planeetkern. Alles wat ver uitsteekt in de foto, komt goed in beeld, bijvoorbeeld een watertoren, molen of flat tegen een strakblauwe lucht. Gebruik dus een foto met hoogteverschillen. De uiteinden van de originele foto worden als het ware omhoog gekruld en aan elkaar geknoopt. De mooiste miniatuurplaneet krijg je als deze aansluiting naadloos is. Dat lukt het beste als de foto er aan de uiteinden ongeveer hetzelfde uitziet. Bijvoorbeeld links en rechts struikgewas of dezelfde soort huizen. Ook moet de horizon mooi recht lopen.

Verder werkt het vooral goed met een langwerpige foto, zoals een panoramafoto. Van een gewone foto kun je eventueel een reepje uitsnijden, zodat het alsnog op een panorama lijkt. Doe dat dan wel voordat je de stappen uit tip 1 uitvoert. Het allermooiste wordt de miniatuurwereld als je een 360-gradenpanorama gebruikt, want dan sluiten de uiteinde natuurlijk perfect op elkaar aan. Is de aansluiting toch niet helemaal netjes? Dan is dit te repareren door te retoucheren met bijvoorbeeld het Kloonstempel en het Snel retoucheerpenseel.

Tip 03: Eenvoudige planeet

In tip 1 en 2 kon je zien dat je nog best wat stappen in een fotobewerker nodig hebt om een miniplaneet te maken. Met je telefoon kan het een stuk sneller als je Small Planet van Regis Cosnier (gratis voor Android, 0,89 euro voor iOS) gebruikt. Laad een bestaande foto uit je bibliotheek in, veeg en draai met je vinger tot je een mooie planeet op het schermpje ziet en sla het resultaat op.

Als extraatje kun je ook nog beelden van Google Streetview gebruiken om een planeet van jouw omgeving te maken, zonder dat je daar de deur voor uit hoeft.

Tip 03 Tover met enkele veegbewegingen een foto om tot een planeet.

Tip 04: Slow sync

Foto's die met een flits gemaakt zijn, zijn niet altijd even fraai. Wat zich vlak voor de lens bevindt staat in het felle licht, terwijl de achtergrond vaak te donker blijft. Dat kan anders. Op camera's zit namelijk vaak een extra flitsstand, genaamd Slow of Slow sync. Je kunt het op alle soorten camera's tegenkomen, ook op compactcamera's. Heeft jouw camera deze functie, dan vind je het terug onder de knop of in het menu waar je de keuze hebt om de flitser aan of uit te zetten en extra opties zoals rode-ogen-reductie in te schakelen. Eenmaal ingeschakeld neemt je camera wat langer de tijd om licht te verzamelen, waardoor ook de omgeving goed te zien is. Het flitslicht is kort en intens en bevriest alleen wat zich vlak voor de lens bevindt.

Extra leuk is dat de omgeving een beetje kan vervagen dankzij deze lange belichting. Dat zorgt voor creatieve foto's als je (expres) de camera lichtjes beweegt. Je krijgt dan een scherp onderwerp, met een waas van onscherpte er omheen. Heeft jouw camera geen slow sync? Als het toestel wel een stand heeft voor nachtopnamen waarbij er geflitst wordt, dan krijg je ongeveer hetzelfde effect.

Tip 04 Met Slow Sync maak je creatieve flitsfoto's.

1 Reactie(s) op: 9 opmerkelijke fototrucs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 oktober 2014 18:47 Anoniem
  Noemen jullie die onzin fototrucs? Computertotaal wordt dement!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.