9 tips om meer uit Flickr te halen

Door: robbin-ooijevaar | 03 december 2013 08:30

How To

Flickr is een van de populairste fotodiensten voor iedereen die van fotografie en beeld houdt. De dienst biedt met 1 TB een grote hoeveelheid opslagruimte, waar je al je foto's kunt bewaren en delen. Hieronder negen handige tips voor Flickr.

Tip 1: Desktop Uploadr

Hoewel het uploaden via de browser zeer gebruiksvriendelijk en snel werkt, is er nog een betere methode: Desktop Uploadr. Dit programma slaat een brug tussen de Windows Verkenner op jouw computer en de Flickr-fotodienst op internet. Er is ook een Desktop Uploadr voor Mac-gebruikers. Na de installatie dien je Desktop Uploadr te koppelen aan jouw Flickr-account. Start Desktop Uploadr en kies Tools / Preferences / Sign in. Volg de stappen op het scherm om Desktop Uploadr toegang te geven tot jouw Flickr-account.

Installeer Desktop Uploadr om foto's op Flickr te zetten via de Windows Verkenner.

Tip 2: Foto's toevoegen

Start Desktop Uploadr en sleep met de Windows Verkenner de afbeeldingen die je wil uploaden naar het Desktop Uploadr-venster. Je kunt ook in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop klikken op een selectie fotobestanden. Kies Send to Flickr om de afbeeldingen toe te voegen aan Desktop Uploadr. Desktop Uploadr toont een voorbeeldweergave van de afbeeldingen die je naar Flickr gaat sturen.

Selecteer alle foto's in de Desktop Uploadr met Ctrl+A. Kies onder in beeld bij Add to more sets de set waaraan je de afbeeldingen wil toevoegen of maak een nieuwe set aan met Create a set. Bij Who can see these photo's geef je de zichtbaarheid aan, bijvoorbeeld Only you om de foto's te verbergen voor andere Flickr-gebruikers. Met Hide from public sites areas kun je aangeven of de foto's opgenomen mogen worden in de zoekfunctie van Flickr. Klik op de Upload-knop om de foto's naar Flickr te sturen.

Bepaal in de Desktop Uploadr wie de foto's mogen zien en in welke set je de afbeeldingen wil plaatsen.

Tip 3: Uitbreiding 2: Bureaubladachtergrond

Met John's Background Switcher kun je eigen Flickr-foto's (of foto's van anderen) instellen als bureaubladachtergrond op jouw computer. Installeer het programma. Open de instellingen van het programma door met de rechtermuisknop te klikken op het John's Background Switcher-icoontje in jouw systeemvak. Kies Voeg toe / Flickr foto's. Geef aan welke foto's je wil gebruiken, bijvoorbeeld van een specifiek persoon. Kies Mijn Flickr foto's voor je eigen fotocollectie. Gebruik de knop Toestaan om John's Background Switcher te koppelen aan jouw Flickr-account.

John's Background Switcher toont de foto's uit je Flickr-account op jouw Windows-bureaublad.

Tip 4: John's Background Switcher instellen

De foto's worden automatisch opgehaald uit jouw Flickr-account en elk uur automatisch gewisseld. Je kunt de foto direct verversen door te dubbelklikken op het John's Background Switcher-icoontje in jouw systeemvak. De fotoweergave van de bureaubladachtergrond en de verversinterval zijn eenvoudig te wijzigen. Open de instellingen en kies de gewenste interval bij Verander om de..., bijvoorbeeld naar 1 dag. Standaard wordt de afbeelding in volledige schermweergave getoond. Dit kun je aanpassen bij Afbeelding modus. Leuke voorbeelden hiervan zijn een fraaie mozaïekafbeelding van meerdere foto's of een stapeltje polaroids.

Geef aan hoe je Flickr-foto's als bureaubladachtergrond wil zien en wanneer John's Background Switcher de achtergrond moet verversen.

Tip 5: Foto's verkleinen

Er zijn meerdere redenen om foto's te verkleinen voordat je ze op Flickr zet. Bij een trage internetverbinding is het handig om de afbeeldingen kleiner te maken zodat je deze sneller kunt uploaden. Als je bezorgd bent dat jouw foto's gebruikt worden voor drukwerk kun je ervoor kiezen om een kleinere versie op Flickr te plaatsen dan het origineel. Een goed formaat voor beeldschermgebruik ligt rond de 1000 pixels breed.

Met Image Resizer for Windows kun je meerdere afbeeldingen snel kleiner maken. Installeer het programma en maak een selectie foto's in de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Resize pictures. Je hebt keuze uit meerdere formaten. Activeer bijvoorbeeld Medium om de afbeeldingen te verkleinen naar 1366 x 768 pixels. De verhoudingen blijven netjes intact. Belangrijk: indien de optie Replace originals is aangevinkt, overschrijft het programma de originele fotobestanden! Controleer altijd of deze instelling is uitgezet, dan maakt het programma kopieën en blijven originele fotobestanden intact.

Snel foto's verkleinen? Gebruik Image Resizer for Windows.

Tip 6: Siotra Watermark

Wie zeker wil weten dat de foto's op Flickr niet door derden gebruikt worden, kan een zichtbaar watermerk in de afbeelding monteren. Hiervoor zijn veel verschillende programma's te vinden met geavanceerde opties.

Siotra Watermark blinkt uit in eenvoud. Het programma heeft weinig opties, is zeer functioneel en doet precies wat het moet doen: een zelfgekozen tekst op jouw foto's plaatsen. De website van de makers was ten tijde van schrijven slecht bereikbaar. Gebruik Google om het programma binnen te halen of kijk bij een downloadarchief als Snap Files.

Een zichtbaar watermerk is niet fraai, maar voorkomt wel dat jouw afbeeldingen gebruikt kunnen worden door derden.

Tip 7: Watermerk aanbrengen

Na de installatie vind je Siotra Watermark terug in het startmenu onder de naam Watermark. Start het programma en typ een tekst bij Watermark text, bijvoorbeeld jouw naam en een jaartal. Wijs bij Originals de map aan van de foto's die je wil voorzien van het watermerk. Je hoeft geen selecties te maken, Siotra Watermark past het watermerk toe op de alle foto's in de gekozen map. De originele fotobestanden blijven intact.

Siotra Watermark maakt zelf een map aan genaamd Proof en plaatst hierin kopieën van jouw afbeeldingen. Dit kun je eventueel controleren bij de map Destination.

Bang voor fotodiefstal via Flickr? Siotra Watermark voorziet foto's van een zichtbaar watermerk.

Tip 8: Flickr op smartphone

Er zijn veel programma's voor Flickr op de smartphone en tablet. De officiële app heet gewoon Flickr en is te vinden in de applicatiewinkel. Hiermee kun je door foto's op Flickr bladeren en nieuwe afbeeldingen toevoegen. Je kunt direct een foto maken waarna deze in jouw Flickr-account op internet wordt geplaatst. Ook is het mogelijk om de fotocollectie op jouw smartphone naar Flickr over te zetten. iPhone-gebruikers hebben een soortgelijke functie via Photostream om foto's online te plaatsen vanaf hun toestel. Mocht je ooit overstappen naar bijvoorbeeld Android, dan moet je oude foto's zelf overzetten. Door dit via Flickr te regelen, hoeft je jouw fotocollectie nooit te missen: ongeacht het merk en type van jouw huidige (en toekomstige) smartphone.

De Flickr-app voor smartphones geeft toegang tot al jouw foto's op Flickr en je kunt afbeeldingen ook direct uploaden.

Tip 9: Flickr in Windows 8

Een van de voordelen van Windows 8 is de integratie met sociale media, bijvoorbeeld met Facebook en Gmail. Ook kun je jouw Flickr-account koppelen aan Foto's, de standaard Windows 8-app voor jouw afbeeldingen. Dit dien je eenmalig in te stellen. Open de Windows 8-app Foto's en roep de Charms-balk op (Windowstoets+C). Ga naar Instellingen / Opties. Plaats een vinkje bij Flickr, klik op Opties en volg de wizard.

Zodra de koppeling tot stand is gebracht, vind je in de Windows 8-app Foto's een nieuwe tegel genaamd Flickr. Hierin vind je alle afbeeldingen die je naar Flickr hebt geüpload.

Koppel Windows 8 aan Flickr en je krijgt toegang tot de dienst via de app Foto's.

Wil je nog meer uit Flickr halen? Check dan deze 8 handige Flickr-tips!

2 Reactie(s) op: 9 tips om meer uit Flickr te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2013 09:07 ht
  Tip 9: Kan het zijn dat deze mogelijkheid niet werkt onder W 8.1? Bij mij wordt "Foto's en video's weergeven van" niet getoond onder Opties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2016 01:06 Anoniem
  Hey esto es un gran poste. Puedo utilizar una porcin en ella en mi sitio? Por supuesto ligara a su sitio as que la gente podra leer el artculo completo si ella quiso a. Agradece cualquier manera. efkedddccegdefkd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.