9 tips voor videobellen op pc of smartphone

Door: evi-maquoi | 01 november 2016 07:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Videochatten of videobellen is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Kinderen doen het met hun (groot)ouders, jongeren videochatten met vrienden en zelfs in het zakenleven zijn online videocalls helemaal ingeburgerd. Welke dienst heb je nodig op je computer? Welke apps zijn gebruiksvriendelijk? Wat als je weinig licht hebt? En hoe zit het in het buitenland? Wij leggen het jou haarfijn uit.

Tip 01: Skype

De populairste dienst om een videogesprek te voeren? Dat is ongetwijfeld Skype. Sinds 2011 is de gratis tool in handen van Microsoft. Het allergrootste voordeel is dat je Skype op nagenoeg elk apparaat kunt gebruiken: op een Windows-computer, Mac, Android-toestel, iOS-apparaat, Windows Phone of zelfs een smart-tv… Niet alleen via een app, maar zelfs vanuit de browser. Lees ook: De 8 beste alternatieven voor Skype.

Daarnaast is Skype een van de weinige diensten waarmee je erg eenvoudig een groepsgesprek met maximaal tien personen kunt opzetten. Je start simpelweg een nieuw gesprek en vervolgens voeg je twee of meer mensen toe. Neemt je contactpersoon niet op? Dan kun je ook een videoboodschap opnemen en die vervolgens doorsturen. De ontvanger kan het fragment dan bekijken wanneer hij of zij tijd heeft.

Nog een andere functie die wij erg waarderen, is de mogelijkheid om je scherm te delen. Hiervoor tik je tijdens het videogesprek simpelweg op de knop met het plusteken en vervolgens kies je Deel scherm. Met behulp van Skype Translator is het zelfs mogelijk om je videogesprekken instant te laten vertalen. Helaas zit Nederlands nog niet in de lijst. Dit werkt echter wel in het Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Arabisch.

Tip 01 Een videogesprek opzetten via Skype is kinderspel. Je kunt zelfs diverse personen uitnodigen.
Met Skype kun je je scherm delen, groepsgesprekken voeren en zelfs gesprekken instant laten vertalen

Tip 02: FaceTime

Ondanks dat je Skype probleemloos kunt installeren op je iPhone, iPad of Mac, is FaceTime van Apple erg populair voor een-op-een videogesprekken tussen twee Apple-gebruikers. De app staat standaard geïnstalleerd op elk Apple-apparaat, wat gebruik laagdrempelig maakt. Inloggen doe je simpelweg met je Apple ID. FaceTime is zelfs geïntegreerd in Contacten, waardoor je de app niet hoeft te openen. Veel instelmogelijkheden zijn er echter niet. In tegenstelling tot Skype kun je bijvoorbeeld geen groepsgesprekken voeren. Je kunt wel tussen de twee camera’s switchen of het geluid uitschakelen. Bepaalde personen blokkeren kan gelukkig ook. Alle communicatie via FaceTime is bovendien end-to-end versleuteld en wordt niet opgeslagen op de Apple-servers.

Tip 03: Google Hangouts

Ook internetgigant Google heeft een eigen dienst om berichten en videogesprekken te versturen: Google Hangouts. De dienst is gratis beschikbaar in de browser of als tool voor pc en Mac en er bestaan apps voor je smartphone en tablet. Het enige wat je nodig hebt, is een Google-account. Net zoals bij Skype is het ook hier mogelijk om je scherm te delen. Dat kan erg handig zijn als je computerproblemen hebt. Groepsgesprekken? Ook dat kan, met maximaal negen andere mensen. Ook kun je samen een spelletje spelen of aan een gedeeld document werken. Helaas is het geluid soms een beetje dof. De videogesprekken zijn versleuteld.

Tip 03 Een groot voordeel van Google Hangouts is het kunnen delen van je scherm.

Tip 04: Alternatieven

Het is ontzettend moeilijk om te zeggen welke dienst je moet gebruiken. Skype, FaceTime en Google Hangouts zijn bovendien niet de enige goede tools om videogesprekken te voeren. Er zijn tal van prima alternatieven. Ben je actief op Facebook? Je kunt zowel via de browser op je computer als via de Facebook Messenger-app op je smartphone of tablet videobellen. Je tikt in de app op Oproepen en vervolgens selecteer je een contactpersoon. Op je computer open je een Messenger-conversatie en daarna klik je op de knop met de videocamera. Veel toeters en bellen hoef je niet te verwachten.

Een andere dienst is Tango. Die tool is erg populair in Azië. Pluspunten zijn de goede kwaliteit en de mogelijkheid om spelletjes te spelen tijdens het videochatten. Bovendien kun je nieuwe mensen leren kennen door Tango-gebruikers uit de buurt op te sporen. Er is helaas geen Nederlandse versie beschikbaar en Tango verbruikt meer data dan gemiddeld.

Een soortgelijk alternatief is Viber. Deze dienst is niet alleen beschikbaar voor iOS of Android, maar ook voor Windows en Mac OS X (en macOS Sierra). Gebruik je WhatsApp als messenger-dienst? Dan moet je nog heel even geduld hebben. De app krijgt binnenkort een extra functie waarmee het mogelijk is om videogesprekken te voeren.

Tip 04 Zelfs via Facebook Messenger start je in een handomdraai een simpel videogesprek.

1 Reactie(s) op: 9 tips voor videobellen op pc of smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 november 2016 14:03 ardsur
    een erg goede dienst, is LINE, vooral in Japan and zuid oost Azie veel populairder dan Skype. het werkt eenvoudiger en heeft meer mogelijkheden, hoewel geen video gesprek met groepen vrienden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.