Aan de slag met Autosom in Excel

Door: matthijs-van-den-broek | 04 november 2013 08:00

Apps & Software

Wie geen Excel Wizard is en Excel of een soortgelijk spreadsheet programma vooral gebruikt voor huis-tuin- en keukenberekeningen (huishouden, maandelijks kosten) heeft veel aan de functies die Autosom te bieden heeft.

AutoSom

Excel 2010 heeft een speciale knop voor de functie SOM. Deze zorgt er in de meeste gevallen voor dat het bereik (de cellen die je hebt geselecteerd, aangegeven met Letter/Cijfer, bijvoorbeeld: X7) automatisch wordt herkend en ingevoerd. Kijk maar eens naar onderstaand werkblad:

Vul bijvoorbeeld enkele cellen onder elkaar met getallen. Ga in een lege cel onder de getallen staan en klik op de knop AutoSom (het teken is een Griekse hoofdletter S, die op een E lijkt). Excel 2010 vult de functie SOM in, compleet met het bereik van de zojuist ingevulde getallen. Je hoeft alleen nog maar op Enter te drukken.

Naast SOM zijn er nog meer handige functies: klik op de pijl naast de knop AutoSom. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel het Gemiddelde is van het bereik getallen, dat je zojuist hebt ingevuld (in het voorbeeld hieronder is dat 3,5). Ook kun je het hoogste getal laten zien van het bereik (in het voorbeeld hieronder dus 6) of het aantal getallen.

Het is geen rocket science, maar de functie AutoSom is een veelgebruikte en bijzonder handige functie in Excel. Ga er wel zorgvuldig en secuur me om, want als je net even een verkeerd bereik aangeeft van één celletje meer of één celletje minder, kom je op een heel ander getal uit dan wat de uitkomst zou moeten zijn.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met Autosom in Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.