Aan de slag met Bash in Windows 10

Door: koen-vervloesem | 28 juli 2016 07:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Microsoft maakt het in de Anniversary Update in Windows 10 mogelijk om Bash te draaien. Eigenlijk is dit een hele Ubuntu-installatie ín Windows. Daarmee krijg je in Windows toegang tot een heleboel Linux-programma's. We tonen je in dit artikel hoe Bash werkt en hoe je taken automatiseert.

Om met de Bash-shell onder Windows 10 te werken, heb je minimaal build 14316 van een 64bit-versie van Windows 10 nodig. Bij het naar de drukker gaan van deze editie van Computer!Totaal was Bash nog niet beschikbaar in de publieke Windows 10-versie, maar moest je een Technical Preview draaien. Daarvoor moet je Windows Insider zijn. Let op: je draait dan een experimentele versie van Windows die niet altijd even stabiel is! Draai je al de Anniversary Update van Windows 10? Sla dan stap 1 over. Lees ook: 15 manieren om met Linux aan de slag te gaan.

01 Upgraden naar Technical Preview

Om een previewversie van Windows 10 te draaien, meld je je aan voor het Windows Insider-programma. Klik daar op Aan de slag en voer het e-mailadres in waarmee je ook bij Windows 10 aanmeldt. Ga akkoord met de voorwaarden en klik op Verzenden.

Open daarna de instellingen van Windows en ga naar Bijwerken en beveiliging. Klik bij Windows Update onderaan op Geavanceerde opties. Onderaan klik je bij Insider Preview-versies ontvangen op Aan de slag. Na de waarschuwing dat het om pre-release software gaat, klik je op Volgende om te bevestigen dat je weet wat je doet en bevestig daarna nog eens met Bevestigen. Daarna herstart je je pc.

Ga weer naar Bijwerken en beveiliging en klik op Zoeken naar updates. Windows downloadt nu een Technical Preview. Herstart je computer nog eens om de update te installeren. Je draait nu een previewversie van Windows 10. Kijk in het programma Systeeminformatie of bij je Windows-versie minimaal build 14316 staat.

Is je versie niet recent genoeg, ga dan weer naar Bijwerken en beveiliging in de instellingen en klik weer op Geavanceerde opties. Wijzig je Insider-niveau van Release Preview naar Slow of Fast en zoek opnieuw naar updates. Zo krijg je sneller een nieuwere previewversie, maar je systeem zal er ook minder stabiel door worden omdat de nieuwste previewversies nog niet zo uitgebreid zijn getest. Tijdens de redactiesluiting moesten we Insider-niveau Fast instellen om de goede build te krijgen. Het duurt overigens even voordat Windows de updates voor je nieuwe Insider-niveau vindt, bij ons duurde het een uur of zes.

01 Meld je aan voor het Windows Insider-programma.

Waarom ondersteunt Microsoft Linux?

Je zult je wel de vraag stellen waarom Microsoft Linux-programma's ondersteunt onder Windows. Nog maar vijftien jaar geleden noemde toenmalig Microsoft-CEO Steve Ballmer Linux een kanker. Wat is er dan veranderd? In de tussentijd is Microsoft in ieder geval veel opener geworden tegenover concurrerende platforms. Maar Bash op Windows is geen liefdadigheidswerk.

Microsoft beseft dat ontwikkelaars liever met OS X of Linux werken omdat die platforms veel vriendelijker zijn voor ontwikkelaars en eenvoudig toegang geven tot allerlei krachtige tools. Door Ubuntu en alle bijbehorende commandline-software in Windows toegankelijk te maken, geeft Microsoft ontwikkelaars nu ook onder Windows de mogelijkheid om eenvoudig programmeertalen zoals Ruby, Python en PHP en compilers zoals GCC te draaien, een webserver zoals Apache of een editor zoals vim of Emacs. En uiteraard hoopt Microsoft dat de ontwikkelaars uiteindelijk hun toepassing op het cloudplatform Azure gaan draaien. Bash op Windows is dus vooral bedoeld om ontwikkelaars te paaien.

02 Bash installeren

Om Bash te installeren, ga je naar Bijwerken en beveiliging en klik je onderaan links op het onderdeel Voor ontwikkelaars. Kies voor Modus voor ontwikkelaars. Bevestig dat je de beveiligingsrisico's daarvan begrijpt. Nu je Windows in de modus voor ontwikkelaars draait, zijn de ontwikkelaarstoepassingen te installeren, waaronder Bash valt. Ga daarvoor in het Configuratiescherm naar Programma's en onderdelen. Klik links op Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Vink daarna in de lijst Windows-subsysteem voor Linux (bèta) aan en klik op OK. Herstart je computer.

Zoek nu in je startmenu naar 'bash' en klik op het resultaat om de bash-opdracht uit te voeren. Je krijgt de melding dat de opdracht Ubuntu op Windows installeert. Druk op Y om te bevestigen. De opdracht downloadt Ubuntu uit de Windows Store en installeert het Ubuntu-subsysteem op je Windows-schijf. Na de installatie geef je een UNIX-gebruikersnaam op en een wachtwoord voor je Linux-gebruiker. Nadien roep je de Bash-shell op met de app 'Bash on Ubuntu on Windows'.

02 Activeer de modus voor ontwikkelaars om Bash te installeren.

Geen virtualisatie

Het Windows-subsysteem voor Linux werkt niet met virtualisatie, maar emuleert de Linux-kernel. Daardoor kun je ongewijzigde Linux-software in Windows draaien. Als je Bash op Windows 10 installeert, installeert die eenvoudigweg een minimale Ubuntu-image. Je draait dus exact dezelfde Linux-programma's als je rechtstreeks in Ubuntu zou draaien. Als een Linux-programma een systeemfunctie van de Linux-kernel aanroept, vertaalt het Windows-subsysteem voor Linux dit on-the-fly naar de overeenkomstige Windows-systeemfunctie. Door die vertaalslag kan de hele laag boven de Linux-kernel identiek blijven. En dat zonder het performanceverschil van virtualisatie. Wat Wine doet om Windows-programma's onder Linux te draaien, doet het Windows-subsysteem voor Linux dus om Linux-programma's onder Windows te draaien.

03 Bash-venster

Als je een Bash-venster opent, is dat leeg met linksboven de 'prompt'. Die toont standaard je gebruikersnaam en de naam van je computer, afgescheiden door een @-teken. Daarna komt een dubbele punt, de map waarin je zit en een $-teken. Als je in de persoonlijke map van je Linux-systeem zit (/home/[gebruikersnaam]), krijg je als map de verkorte naam ~ te zien.

04 Werken met mappen

Je draait nu exact dezelfde Bash-shell als in elke Linux-distributie. Dat betekent dat je ook alle Bash-opdrachten kunt uitvoeren. Enkele belangrijke opdrachten gaan over bestanden en mappen. Met cd [mapnaam] ga je naar een map in de huidige map, waarbij [mapnaam] natuurlijk de naam van de betreffende map is, bijvoorbeeld cd users. Met cd .. ga je naar de bovenliggende map. Let op: Linux scheidt bestanden en mappen in een pad met een / in plaats van een \.

Al je Windows-schijfletters zijn in Bash beschikbaar via het commando /mnt. Zo ga je eenvoudig naar je persoonlijke documenten met cd /mnt/c/Users/Koen/Documents. Als je overigens ooit vanuit een ander Windows-programma toegang wilt tot je Ubuntu-systeem, is dat ook mogelijk: het hele systeem is te vinden in C:\Users\[Gebruikersnaam]\AppData\Local\Lxss\rootfs. Helaas bleek dat tijdens onze test nog niet betrouwbaar te werken.

Met de opdracht ls bekijk je de inhoud van de huidige map en met ls [mapnaam] die van een andere map in de huidige map. Met ls -lh krijg je per bestand en map meer informatie te zien, zoals de bestandsgrootte en datum en tijdstip van de laatste wijziging. Bash vervolledigt overigens een padnaam die je aan het intypen bent als je op de Tab-toets drukt. Dat bespaart je heel wat typewerk als je in een diepe mappenstructuur duikt. Een nieuwe map aanmaken in de huidige map gaat eenvoudig met mkdir [mapnaam].

04 Heel wat basisopdrachten in Bash gaan over bestanden en mappen

3 Reactie(s) op: Aan de slag met Bash in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2016 09:14 pd1loi
  Vreemd genoeg staat bash niet in het menu onder Windows onderdelen in of uitschakelen. Ik heb de hele procedure nagelopen maar Bash is nergens te vinden.Ik heb de laatste versie van Windows 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 12:53 Anoniem
  mooi artikel. was wel even 'omdenken' want mijn test pc is in het engels
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 12:58 yoshee
  na wat 'omdenken' naar engels is het gelukt. Hopelijk hoef ik geen disk image terug te zetten en werkt deze dev mode gewoon als de normale w10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.