Aan de slag met Flickr - 8 handige tips

Door: robbin-ooijevaar | 18 november 2013 10:14

How To

Flickr is een van de populairste fotodiensten voor fotografen, amateurs en ieder ander die van beeld houdt. De dienst biedt met 1 TB een grote hoeveelheid opslagruimte om jouw foto's te bewaren en te delen. In dit artikel bespreken we de basisfuncties van de fotodienst.

Tip 1: Flickr

Flickr is populair vanwege het reusachtige aanbod van prachtige foto's. Bezoek de website, klik op Explore en laat je verrassen. De foto's die je ziet zijn van anderen, in dit artikel gaat het echter om jouw eigen collectie op Flickr. Je krijgt gratis 1 TB(!) opslagruimte. Dit is genoeg voor de opslag van 873.813 foto's van 4 megapixel of 582.542 6megapixel-foto's.

Als je geen idee hebt wat voor foto's jouw camera schiet: een 16megapixel-foto is een extreem groot formaat waarvan je 218.453 foto's kwijt kunt. Flickr is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt foto's toevoegen via de site, met speciale programma's of via een app op uw smartphone. Aanmelden is gratis en zeer eenvoudig als je jouw Facebook- of Gmail-account gebruikt.

Bij Flickr.com krijg je 1 TB opslagruimte voor foto's en filmpjes, krijg jij het vol?

Tip 2: Uploaden via browser

Er zijn veel manieren om foto's op Flickr te zetten en misschien nog wel meer opties die je daarna kunt instellen. We behandelen de basis en enkele slimme uitbreidingen, zoals het direct toevoegen vanuit Windows en Flickr op jouw smartphone. De basis begint bij de website zelf. Surf naar Flickr.com, meld je aan en klik op Upload. Je kunt foto's direct vanuit de Windows Verkenner naar het browservenster slepen om deze op Flickr te krijgen. Dit principe werkt met alle moderne browsers.

Mocht dit niet lukken, klik dan eerst op Choose photos and videos en wijs de afbeeldingen aan op jouw harde schijf. Selecteer meerdere foto's door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je de bestanden aanklikt. Je selecteert alle bestanden in een map met de toetscombinatie Ctrl+A.

Voeg foto's toe aan jouw Flickr-account via een moderne browser: slepen, loslaten en uploaden maar!

Tip 3: Zichtbaarheid instellen

Flickr toont een miniatuurweergave van de foto's die je wil toe te voegen. Je kunt foto's direct een omschrijving geven met Add a discription (optioneel). Ook kun je de afbeeldingen met Add to set toevoegen aan een set (zie tip 5 en tip 7). Het is belangrijk om twee instellingen na te kijken voordat je de foto's toevoegt: de rechten en zichtbaarheid. De instellingen vind je onder Owner settings (instellingen van eigenaar). De rechten staan standaard ingesteld op None, all rights reserved. Dit houdt in dat je derden geen toestemming geeft om iets met de beelden te doen. Deze instelling kun je ongewijzigd laten of kiezen voor een Creative Commons-licentie.

De instelling Privacy is wel belangrijk! Standaard zijn de foto's die je toevoegt te doorzoeken en zichtbaar voor iedereen. Als je afbeeldingen (voorlopig) wil verbergen, klik je op Visible to everyone (zichtbaar voor iedereen). Verander deze instelling van Anyone (iedereen) naar Only you (alleen zichtbaar voor jezelf).

Stel de rechten in voor de foto's en bepaal wie de foto's mogen zien.

Tip 4: Foto's uploaden

Staan alle foto's goed georiënteerd; staan ze dus niet gekanteld of zelfs op z'n kop? Klik dan rechts boven in beeld op Upload foto's. De afbeeldingen worden naar Flickr gestuurd. Als een foto op zijn kant staat, klik je de afbeelding aan. Klik op Rotate om de foto te draaien. Je kunt meerdere afbeeldingen gelijktijdig draaien door een selectie te maken: houd de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je de foto's aanklikt. Staat er een foto tussen die je liever niet op Flickr wil hebben? Selecteer de foto('s) en klik op Remove (verwijderen).

Klik op Rotate om gedraaide foto's te corrigeren.

Tip 5: Sets en collections

Je kunt jouw foto's op Flickr groeperen in een soort fotoalbum. Deze zijn er globaal in twee smaken: sets en collections. Het verschil is eenvoudig. Een set is een verzameling foto's, bijvoorbeeld rondom een persoon, onderwerp of thema. Dit kan een vakantie zijn, bijvoorbeeld met de naam Frankrijk 2013. In een collection kun je meerdere sets onderbrengen. Een voorbeeld hiervan is een collection met de naam Vakanties. Hierin kun je alle sets kwijt met jouw vakantiefoto's.

Het werken met sets en collections is niet verplicht, maar wel handig. Sets zijn zelfs onmisbaar als je veel foto's op Flickr plaatst. Je houdt niet alleen overzicht, maar je kunt bijvoorbeeld ook instellingen (zoals rechten) direct op alle foto's in een set toepassen.

Een set is een serie foto's, een soort fotoalbum op Flickr.

Tip 6: Foto's bekijken

Er zijn veel verschillende manieren om jouw foto's te bekijken, bijvoorbeeld door een set of een collection te openen (deze zijn nu nog niet aangemaakt). Wil je snel al jouw foto's zien? Kijk dan bij You / Photostream. Er wordt een weergave getoond van jouw afbeeldingen. De werking en navigatie is dusdanig intuïtief dat we dit waarschijnlijk niet uit hoeven te leggen. Mocht je per ongeluk verdwalen tijdens het kijken: je keert altijd terug naar jouw foto-overzicht via You / Photostream. Is de You niet zichtbaar? Klik dan eerst op het Flickr-logo.

In jouw Photostream zie je een overzicht van al de foto's die je op Flickr hebt gezet.

Tip 7: Foto's in een verzameling

Om foto's toe te voegen aan een set of om een eerder aangemaakte set te bewerken, ga je naar You / Sets. Geef de set een goede naam, bijvoorbeeld Vakantie Frankrijk 2013 en maak (optioneel) een omschrijving voor de set. Onder in beeld zie je de foto's die je naar Flickr hebt geüpload. De afbeeldingen die je zojuist hebt geüpload, staan vooraan.

Sleep de foto's die je wil toevoegen aan de verzameling (set) naar boven. Je kunt ook eerst een selectie maken en zo meerdere afbeeldingen in één keer in een set plaatsen. De volgorde van de foto's is eenvoudig te bepalen door de afbeeldingen te verslepen. Tevreden? Bewaar de set met Save. Je vindt jouw sets altijd eenvoudig terug via You / Sets.

Breng orde aan in de fotocollectie: plaats jouw afbeeldingen in een set.

Tip 8: Bewerken met Organize

De plek op Flickr waar je alles kunt regelen rondom jouw foto's, sets en instellingen is te vinden via You / Organize. Het voert te ver om alle functies hier te bespreken. Speel met de instellingen om jouw weg te vinden. Bij Batch organize kun je handelingen gelijktijdig uitvoeren op meerdere foto's. Sleep foto's van onder naar boven en kies in het tweede menu wat je wil doen met deze afbeeldingen, bijvoorbeeld toevoegen aan een set met Add to set of rechten instellen met Set permissions.

Gebruik Organize om handelingen uit te voeren met meerdere foto's, bijvoorbeeld toevoegen aan een set.

7 Reactie(s) op: Aan de slag met Flickr - 8 handige tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 november 2013 10:29 Anoniem
  Beste schrijver van dit progamma.
  Ik ben Henk van der Sanden onder vele ook wel bekent als Heopa.
  Dit komt omdat ik een website heb met deze naam. zie www.heopa.nl
  Nu moet ik regel matig foto's er afhalen, om nieuwe te plaatsen.
  Dat vind ik heel erg!
  Kan ik via deze website ( Flickr ) een link op mijn website zetten zodat mijn foto's toch via de link te zien zijn?
  Ik kan GEEN andere taal dan Nederlands .
  Mijn schoonzoon heeft voor mij de website gemaakt.

  Als U tijd heb graag een reactie a.u.b.
  Vr.Gr. Heopa
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2013 09:40 ht
  Beste Heopa
  Natuurlijk is het mogelijk om steeds de link van een set te kopieëren vanaf Flickr en die op de eigen website www.heopa.nl te plaatsen zolang de foto's publiek zichtbaar zijn in Flickr. Maar (dat staat geloof ik niet in het artikel) al werkt het prima, Flickr is niet in het Nederlands! Succes met het wandelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2013 03:20 Anoniem
  Leuk om deze aanbeveling voor Flickr te lezen terwijl er op de feedbacksite alleen maar vernietigende kritiek voor de laatste update wordt vermeld.
  Ik zelf ben na 5 en nog zeker 1 jaar betalend member helemaal klaar met dit gepruts.
  Dat Computer Totaal net als Yahoo niet meer echt serieus kan worden genomen is alleen maar een veronderstelling.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2013 03:37 Anoniem
  The new Flickr redesign is a goddamn nightmare. I'm so upset.
  Ten years and 90,000 views and I'll be on a new site by the end of the month.

  What's wrong with it? Well, let's start with the basics:

  * Their new layout means that photos in a row are the same *height*, which makes landscape photos enormous and portrait ones have their impact severely reduced. In some rows, I have 7 portrait photos crammed in beneath 3 huge (but relatively boring) landscape ones. And to make it work, each row is a *different* height, meaning some of my portraits are TINY.
  * There's not enough white space between photos, so they intrude on each other, shouting for your attention.
  * Single photos now show up on a black background. You don't do that. You go with grey or white, it's a rule.

  But none of that is the big problem, just really clueless design flaws. The BIG problem is this:

  It makes your photos look insignificant and temporary.

  …Because it looks like Google image search, or every other quick-search mobile device Windows-8 rubbish.

  Why am I so upset by this? I'm surprised to find that I really am. I think it's because I viewed my flickr page (which I loved) as a portfolio. I can't draw or paint, so I use my camera. By reducing the presentation of that, they've actually made me a worse artist.

  I don't want a site that makes VIEWING other people's photos easier and faster, I want one to SHOW my photos on to best effect.

  Yahoo don't care. Their clear plan is to get everyone to use the free accounts only, so that they can charge more for the new adverts they've put on your page. To help with that, FlickrPro accounts now don't give anything significant over free ones, and the only options from today forward are to get rid of the adverts or not.

  Other smaller issues with the redesign? Loads of them:

  * They're taking the stats and "who viewed you" feature out totally. This is insane.
  * The titles to the photos only appear on mouseover, the commentary and comments from others are only visible if click to view the photo on its own. Previously they've been set up to be part of the story, and people have written them with presenting on Flickr in mind.
  * The icons for your Sets are zoomed-in versions of the cover photos, with no options to change that, and the Sets no longer appear on the front page at all.
  * Instead of viewing lots of my friends' photos and choosing a few to look at in detail, I have to scroll past huge images for much longer.
  * It's much slower (loading) and people have reported problems getting it to even run on some machines.

  There's lots more but I'm too depressed. There's almost no aspect of this which doesn't appear amateurish or designed by someone with zero basic knowledge of how to present photographs. The loss is that there's a professional community out there who were linked to each other through flickr and they're almost unanimously horrified.

  Here's the official feedback thread. The comments are about 99% negative, which is hugely high even for an unannounced, mandatory roll-out like this. And they're not just a little bit negative, they're screaming.

  EDIT: I moved to http://www.ipernity.com/. They have an script to import your photos, titles and all from Flickr. They'll be very rich soon. My new page is here: http://www.ipernity.com/doc/293847/album/325713/@/page:1:18?view=1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2013 04:04 Anoniem
  In de basis heeft Flickr ook reclame.
  Raar dat dit in de 'basis functies' niet wordt vermeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 17:08 Anoniem
  hoe kan ik foto's van flickr verwijderen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2016 17:33 Anoniem
  Wie weet raad?
  Ik kan mijn flickr account alleen met extreem kleine letters zien?
  Dit geldt alleen vanaf mijn vaste pc wat is er mis gegaan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.