Aan de slag met Google Earth in Chrome

Door: Ronald Smit | 16 mei 2018 13:56

Google earth draait in browser Chrome
How To

Google Earth is tegenwoordig als browserversie beschikbaar. Vooralsnog alleen voor Chrome, maar dat mag de pret niet drukken. En het is niet zo dat je met een erg uitgeklede versie te maken hebt - integendeel, Google Earth in Chrome is behoorlijk uitgebreid. Zo werkt het.

Google heeft - vooralsnog alleen voor de eigen browser Chrome - Google Earth uitgebracht. Daarmee bedoelen we dat Earth gewoon in een browservenster draait. En dat werkt eigenlijk best aardig. Om te beginnen moet je dus Chrome opstarten (en mogelijk eerst nog even installeren als je dat nog niet had gedaan). Vervolgens breng je met Chrome een bezoekje aan de homepage van Google Earth. Klik aldaar op de knop Google Earth starten. Je krijgt eerst een korte impressie te zien; deze kan ook worden afgesloten middels het daarvoor bestemde afsluitkruisje. Vervolgens duiken we direct even in de Instellingen; klik daarvoor op het knopje met de drie streepjes helemaal bovenaan de knoppenbalk aan de linkerkant en dan op Instellingen. Ten eerste kan je nu de hoeveelheid cachegeheugen selecteren middels de daarvoor bestemde schuifregelaar. Als je over een wat krappere harde schijf beschikt (en een snelle internetverbinding) dan kan je deze gerust wat naar links schuiven. Voor de bezitters van een handheld GPS kan het interessant zijn om de optie KML-bestand importeren inschakelen aan te zetten. Daarmee kan je 'waypoints' overhevelen naar Google Earth. Het betreft echter helaas nog wel een experimentele functie, dus hou rekening met eventuele gekkigheden. Klik op Opslaan na het eventueel aanpassen van de instellingen.

Foto's

Wat de 'gewone' Google Earth - daarover straks meer - aardig maakte was de inschakelbare fotolaag. Iets soortgelijks kan ook in de browserversie. Klik weer op de knop met de drie streepjes in de knoppenbalk links en zet de schuifregelaar bij Foto's op aan. Het resultaat van deze actie is direct zichtbaar. Klik op een foto om deze vergroot zichtbaar te maken; om weer terug te keren naar de kaart klik je op het naar links gerichte pijltje links bovenaan een foto. Verder is ook in de cloudversie van Google Earth het onderdeel Voyager te vinden. Met dit onderdeel krijg je een virtuele rondleiding rondom een bepaald thema, de moeite van het uitproberen waard.

Fotobolletjes in Google Earth maken het ontdekken van de wereld nog leuker

Streetview

Als bijna vanzelfsprekend is Streetview ook beschikbaar in de browserversie. Klik daarvoor op het poppetje rechtsonder en sleep het naar de gewenste plek op de kaart. Om de Streetview-weergave weer af te sluiten klik je op het inmiddels geel geworden poppetje, nog altijd rechtsonder in beeld. Om een mooie 3D-weergave te realiseren klik je op de knop 3D rechtsonder; vogelperspectief krijg je weer terug na een klik op 2D. Overigens is 3D-weergave nog lang niet in alle plaatsen van de wereld beschikbaar. Bergen en dergelijke dan weer wel. Een klik op het kompas rechtsonder tot slot zorgt ervoor dat het noorden netjes bovenaan komt te staan.

Desktopversie

Hoe mooi de browserversie ook werkt, het ontbeert een aantal eigenschappen van de desktopversie van Google Earth. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om video's te maken en bewaren. Ook het exporteren van een weergave als afbeelding in al dan niet hoge resolutie is niet mogelijk (al is er natuurlijk altijd de knop PrintScreen). Gelukkig is de 'oude' versie van Google Earth nog altijd hier te downloaden - tegenwoordig is de pro-versie zelfs gratis.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met Google Earth in Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.