Aan de slag met Google Street View

Door: richard-veenstra | 25 maart 2015 10:29

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Met Google Street View kun je virtueel door straten navigeren. Grote delen van de wereld zijn al geïndexeerd door Google, in dit artikel lees je hoe je de mooiste beelden op je beeldscherm tovert.

Tip 01: Activeren

Street View is ingebouwd in Google Maps. Om interactieve beelden van straten te kunnen zien, ga je in je browser naar de website. Je kunt op twee manieren Street View activeren, de eerste mogelijkheid is via het oranje mannetje rechtsonder. Dit mannetje heet Pegman en door erop te klikken en je muis ingedrukt te houden, laat Google Maps je zien welke gebieden met Street View zijn te bekijken. Alle te bekijken gebieden krijgen een blauwe gloed en je kunt Pegman naar één van de straten slepen en loslaten. Je ziet dat Nederland bijna geheel toegankelijk is, Google is vlijtig geweest met het fotograferen van de Nederlandse straten.

Zodra je Pegman ergens hebt neergezet, verandert Google Maps automatisch de weergave. Je bent nu in de Street View-modus. Om weer terug te gaan naar de kaart, klik je links onderin op Terug naar de kaart. De tweede mogelijkheid is om linksboven in de kaart een adres in te geven. Zodra de kaart is ingezoomd op je zoekopdracht zie je linksboven vlak onder de zoekopdracht de optie Street View. Klik erop en je ziet de Street View-weergave van het adres dat je hebt opgegeven. Uiteraard moet Street View wel voor deze straat beschikbaar zijn, anders is deze optie niet te zien.

Tip 01 Je ziet dat Nederland en België bijna helemaal zijn geïndexeerd, in Duitsland zijn alleen bepaalde gebieden te bekijken met Street View.

Tip 02: Bewegen en zoomen

Als je eenmaal in de Street View-modus bent aanbeland, kun je gehele wijken of dorpen virtueel bekijken. Linksboven zie je het actuele adres, dit verandert zodra je gaat navigeren met Street View. De belangrijkste knoppen vind je rechtsonder in beeld. Met de bovenste knop draai je de weergave, je beweegt je hoofd als het ware van links naar rechts. Klik je aan de linkerkant, dan draai je bijvoorbeeld 90 graden naar links. Als je in het midden van de knop klikt, draait het zicht zich weer naar het noorden. Inzoomen kan met de plus- en minknoppen eronder.

Het navigeren kan echter ook door gewoon ergens in de weergave te klikken. Je kunt dan klikken en slepen om rond te kijken. Klik aan het einde van een straat en Street View brengt je er automatisch naar toe. Je ziet of je ergens naartoe kunt met Street View door de virtuele pijl op de grond. Wanneer een straat niet is geïndexeerd, zie je geen pijltje. Als je met je muis over de Street View-weergave navigeert, zie je soms dat er bij je cursor een grijs vierkant vlak wordt aangegeven, dit betekent dat je direct op dit gedeelte kunt inzoomen.

Tip 02 Je kunt virtueel de brug oversteken omdat je op de brug een pijl ziet staan.

Tip 03: Terug in de tijd

Google maakt constant opnames van steden en dorpen in Nederland en sommige plekken zijn al meerdere keren door auto's van het bedrijf bezocht. Een leuke functie is dat je via Street View ook toegang hebt tot deze oude opnames. Links bovenin zie je bij elk adres een datum staan, dit is de datum waarop de opname is gemaakt. Mocht een locatie al meerdere keren zijn bezocht, dan staat voor deze datum een klokje. Hiermee ga je naar de Time Travel-functie. Klik erop en eronder wordt een inzet geopend. In een tijdlijn zie je door middel van een punt op welke tijdstippen er nog meer opnames zijn gemaakt.

Kies één van de data en je ziet de opname van de desbetreffende datum in de inzet. Wil je een grotere weergave zien, klik dan op het vergrootglas rechtsonder in de inzet. Klik op het kruisje om de inzet vervolgens weg te halen, je ziet dat nu linksboven de datum is veranderd.

Tip 03 Bekijk hoe de Prinsengracht er in 2008, 2010 en 2014 uitzag met de functie Time Travel.

Tip 04: Aerial View

Je kunt niet alleen virtueel door steden lopen, sommige steden kun je ook vliegend aandoen. Deze functie heet Aerial View en is een beetje verstopt in Google Maps. Aerial View is niet voor alle steden beschikbaar, een overzicht met steden vind je hier. Om toegang te krijgen tot 3D-beelden van deze steden, heb je de geavanceerde versie van Google Maps nodig. Niet alle computers en browsers hebben toegang tot de geavanceerde modus. Als je helemaal onderaan in beeld in een smalle regel de tekst Eenvoudige modus ziet staan, dan dien je over te schakelen door erop te klikken.

Op de geopende pagina klik je op deze vereisten om te zien of je in staat bent om 3D-modellen te laten weergeven. Als je aan de eisen voldoet, kun je op de knop Maps met 3D gebruiken klikken. Het beste gebruik je hiervoor trouwens Googles eigen browser Chrome. Je ziet nu linksonder de optie Earth, klik erop en je ziet een satellietweergave van je kaart. Rechts onderin is nu een extra knop verschenen met vier vlakjes. Selecteer deze optie om de weergave te kantelen. Klik er nog een keer op en je ziet de kaart vanuit vogelperspectief. Als je naar een stad met 3D-beelden navigeert, bijvoorbeeld New York, en je inzoomt op het centrum, verschijnen er 3D-beelden van gebouwen in de stad.

Tip 04 New York is één van de steden die met Aerial View is uitgerust.

1 Reactie(s) op: Aan de slag met Google Street View

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 maart 2015 11:01 Anoniem
  Een leuke tool voor google streetview is Hyperlapse.
  http://labs.teehanlax.com/project/hyperlapse
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.