Aan de slag met het Windows Kladblok

© PXimport

Aan de slag met het Windows Kladblok

Geplaatst: 10 april 2019 - 02:53

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Ronald Smit

Het Windows Kladblok is een van die extreem handige tooltjes die altijd van pas komen. We zetten een paar tips voor je op een rijtje!

Het Windows Kladblok is een heel eenvoudig hulpprogramma. Toch biedt het wel degelijk diverse instellingsmogelijkheden. Als je het Kladblok voor het eerst gebruikt om een tekst te typen, of er eentje in te plakken zie je misschien tegen verwachting in slechts één heel lange zin. Niet handig, want om nou de hele tekst horizontaal door te scrollen is ook weer zo wat. Je vindt Kladblok in het menu Start onder Accessoires. Om een gewone, zich aan het Kladbklok-venster aanpassende leesbare tekst te realiseren klik je in het venster van dit programma in het menu Opmaak op Automatische terugloop. Dat leest een stuk prettiger! Het standaardlettertype dat Kladblok gebruikt is wat ons betreft prima leesbaar. Maar het is geen probleem om dit lettertype naar smaak aan te passen, of het standaardtype van grootte te wijzigen. Klik in het menu Opmaak op Lettertype. In het nieuw geopende venster kun je nu de grootte van het standaardlettertype aanpassen. Op een scherm met een heel hoge resolutie kan dat goed van pas komen.

Pas hier bijvoorbeeld de lettergrootte die het Windows Kladblok gebruikt aan

© PXimport

Mono

Wil je het lettertype wijzigen, dan is het zaak om voor een 'mono spaced' exemplaar te kiezen. Ofwel: een lettertype waarbij de afstand tussen de letters precies even groot is. Een populair lettertype als bijvoorbeeld Arial is niet mono spaced, wat betekent dat bijvoorbeeld een 'i' minder ruimte inneemt als een 'w'. Dat ziet er heel mooi uit, maar veel tekstbestanden zijn met spaties en tabs uitgelijnd. Dat trucje werkt alleen bij mono spaced lettertypen, in andere gevallen klopt er niets meer van de uitlijning! Goed controleren dus of jouw beoogde lettertype het goede is. De andere lettertypen werken ook gewoon, maar geven opmaakproblemen als je eens een standaard readme-bestandje of iets dergelijks opent.

Tekst strippen van opmaak

Een van de dingen waar het Kladblok goed bij van pas komt is het strippen van opmaak. Je kent dat wel: heb je een tekstfragment van een website gekopieerd en plak je dat in een tekstverwerkend programma, blijkt de web-opmaak behouden. En die past weer net niet in jouw document. Om gewoon platte tekst te verkrijgen werkt het Kladblok uitstekend als tussenstation. Ofwel: selecteer en kopieer de webtekst en plak deze in het Kladblok. Selecteer en kopieer de tekst vervolgens in het Kladblok en plak het in bijvoorbeeld je tekstverwerker, alwaar het nu al niet-opgemaakte tekst wordt ingevoegd. Nog één tipje tot slot: om snel tijd en datum in een Kladblok-tekst in te voegen druk je op F5. Komt vast wel een keer van pas.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten