Aan de slag met Linux-distributie elementary OS

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 juni 2016 15:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Linux-distributies zijn er in vele soorten en maten, maar het gelikte elementary OS is wel een heel bijzonder exemplaar. Hiermee lijkt het net of je OS X op je computer draait. Na de installatie kom je meteen terecht in een vertrouwde gebruikersomgeving waar diverse apps voor je klaarstaan.

1 Welke versie?

Elementary OS is in een 32bit- en 64bit-versie beschikbaar. Bekijk vooraf welke processorarchitectuur je voor jouw systeem nodig hebt. Heb je geen idee en gaat het om een wat oudere machine? Neem dan voor de zekerheid de 32bit-versie. Lees ook: 15 manieren om met Linux aan de slag te gaan.

Surf naar www.elementary.io en scrol een stukje omlaag. De makers van elementary OS vragen om een bedrag te betalen voor het gebruik van de software, maar dat is niet verplicht. Klik op Aangepast en vul als bedrag een 0 in. Kies daarna voor Download elementary OS en klik op Freya 32-bit of Freya 64-bit. Bewaar het iso-bestand ergens op je harde schijf.

2 Installatie-stick

Aan de hand van het iso-bestand installeer je elementary OS op de pc. Je brandt dit image op een dvd of je voert de installatie vanaf een usb-stick uit. Bij laatstgenoemde methode installeer je eerst het Windows-programma Rufus. Zodra je het tooltje hebt geopend, prik je de usb-stick in de pc. Selecteer onder Apparaat de juiste opslagdrager en kies achter Creëer een opstartbare disk met voor ISO image. Bij Partitie-indeling en type doelsysteem selecteer je MBR partitie-indeling voor BIOS of UEFI-CSM. Via het pictogram met de cd-rom voeg je daarna het iso-bestand toe. Klik op Start om de installatie-stick te maken.

3 Installatie voorbereiden

Je start de installatie van elementary OS door het systeem vanaf de dvd of usb-stick te laden. Tijdens het opstarten van de pc druk je op een specifieke sneltoets om het BIOS of de UEFI te openen, bijvoorbeeld F2, F12 of Delete. Wijzig zo nodig de opstartvolgorde en zorg ervoor dat het systeem opstart vanaf het opslagmedium met elementary OS. Je regelt dat door het cd/dvd-station of de usb-stick in het bootmenu te selecteren.

4 Installatie starten

Zodra je het systeem vanaf de dvd of usb-stick opstart, verschijnt al snel het logo van elementary OS in beeld. Na even wachten duikt het installatiemenu op. Als je weleens Ubuntu of Linux Mint hebt gebruikt, komt de installatiewizard je wellicht bekend voor. Kies in het linkermenu voor Nederlands. Bij twijfel probeer je elementary OS eventueel vrijblijvend uit in een live-omgeving via de optie elementary uitproberen. In deze workshop gaan we ervan uit dat je de Linux-distributie goed wilt leren kennen. Kies daarom voor elementary installeren.

5 Netwerkverbinding

De installatiewizard bekijkt nu of het systeem verbonden is met internet. Dat is namelijk belangrijk voor het ophalen van eventuele updates. Bij een bedrade verbinding hoef je verder geen instellingen op te geven. Gebruik je een laptop en wil je het systeem verbinden met wifi? Selecteer in het overzicht de juiste netwerknaam en vul het wachtwoord in. Controleer met Verbind of de computer in staat is om verbinding te maken met het draadloze netwerk. Via Verder ga je naar de volgende stap.

6 Partitie kiezen

Zodra de computer over minimaal 6,5 GB vrije schijfruimte beschikt en op het lichtnet is aangesloten, kun je verder met de installatie. Zet een vinkje voor Updates downloaden tijdens de installatie zodat het systeem direct up-to-date is. Ga naar de volgende stap en bepaal hoe je elementary OS wilt installeren. Als er al een besturingssysteem op de machine aanwezig is, richt je bijvoorbeeld een dualboot-systeem in. Via Iets anders wijzig je de partities desgewenst naar eigen inzicht. Maak een keuze en bevestig met Installeer nu. Indien er een melding verschijnt, klik je op OK.

Drivers

Wanneer je met elementary OS aan de slag gaat, wil je natuurlijk dat alle hardware vlekkeloos functioneert. Denk hierbij aan een muis, toetsenbord, monitor, webcam en printer. Hiervoor heeft het besturingssysteem de juiste drivers nodig. Dat klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is, want deze Linux-distributie beschikt van zichzelf al over een behoorlijke lading stuurprogramma's. In de praktijk kun je dus meestal meteen met alle aangesloten randapparatuur aan de slag.

Zijn er desondanks evengoed problemen? Wellicht is de verkeerde driver geactiveerd. Open Softwarecentrum en ga naar Bewerken / Softwarebronnen / Extra stuurprogramma's. Selecteer zo nodig een andere driver.

7 Overige instellingen

Voordat elementary de installatie definitief uitvoert, pas je nog enkele instellingen aan. Controleer of de geografische locatie klopt en klik op Verder. Je kunt nu de gewenste toetsenbordindeling opgeven. Standaard kies je hierbij voor Engels. Ga naar de volgende stap en geef je naam op. Bedenk ook een naam voor het systeem.

Verder stel je eventueel een wachtwoord in en bepaal je of je het systeem automatisch wilt aanmelden. Optioneel versleutel je de persoonlijke map, zodat onbevoegden niet zomaar toegang hebben tot privacygevoelige data. Bevestig met Verder en volg de voortgang van het installatieproces.

8 Taal wijzigen

Je wijzigt eenvoudig de taal naar het Nederlands. Klik onderaan op het pictogram System Settings en navigeer naar Language & Region. In het linkerdeelvenster onder Installed Languages klik je op Nederlands. Vergeet verder niet om achter Formats de optie Netherlands (Dutch) te selecteren, zodat de tijdsaanduiding en valuta kloppen met de regio. Bevestig de wijziging door op Set Language en Set System Language te klikken. Mogelijk kan alleen de administrator deze wijziging doorvoeren. Klik in dat geval bovenaan op Unlock en voer het juiste wachtwoord in. Meld het systeem eerst af en vervolgens weer aan om de taal te wijzigen.

9 Reactie(s) op: Aan de slag met Linux-distributie elementary OS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2016 22:13 Anoniem
  Linux distro met OS X skin, is eerder geprobeerd, maar het is en blijft gewoon Linux met alle problemen van dien, waardoor er nog geen 2% marktaandeel is t.o.v. Windows, Apple.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2016 22:24 Anoniem
  LEUK! Gaan we ff testen, draai nu tijdelijk Mint, de 21e juli komt Ubuntu 16.04.1 uit
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2016 00:30 Anoniem
  @gast 1: welke problemen van dien? Of ben je aan het trollen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2016 10:05 Anoniem
  Welke problemen? Dat je dat nog durft te vragen… Het is een OS wat praktisch niets ondersteunt. Wat moet je ermee? Leuk hoor al die hippe skins, maar het is gewoon een aap met een gouden ring.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2016 11:23 Anoniem
  trol dus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2016 19:45 Anoniem
  Heb hetzelfde probleem met Linux. Nu is wel al even geleden en misschien dat het al wat beter is maar er zit zo vele meer potentie in die Linux zodat het eens echt een waardigere opvolger kan worden voor dat Microotje maar ze laten volgens mij nog teveel steken vallen. Het oog wil ook wat hé en mag nog breder ondersteund worden…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2016 18:28 Kasander
  En weer die nietszeggende tegenwerking tegen Linux die je wel vaker tegen komt. Vertel er eens wat duidelijker bij welke problemen je tegen komt. Want een distro als Linux Mint (mate) is een prima vervanger voor de meeste Windows-gebruikers! En ik zeg: De meeste! Dus niet iedereen.
  Wat doen die 'meeste' nou op hun veel te dure laptop? Internetten, wat simpele spelletjes, muziek luisteren, filmpje kijken, brieven schrijven/lezen, mailen, wat Skypen, enz. Vaak niets speciaals. Voor die mensen is het een prima vervanger. Vooral als de Linux-pc is opgezet door iemand die weet wat die doet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2016 21:58 Kasander
  Hardware die niet (goed) ondersteund wordt is duidelijk een reden om Linux af te kraken? Maar aan de andere kant, Windows 10 ondersteund trouwens ook LANG niet alle hardware meer goed of zelfs helemaal niet meer. En ondersteund IOS wel alle hardware?

  En dan de software. Alleen omdat de programma's er wat anders uit zien en er wat knopjes ergens anders staan raken de tegenstanders gelijk de weg kwijt en hebben wederom een reden om af te kraken.

  Kom op, zeg. Er zijn zoveel mensen die wel blij zouden zijn met een super goedkoop laptopje waarmee ze hun ding kunnen doen omdat ze geen nieuwe, te dure laptop kunnen kopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2018 18:29 TangoSteph
  Toffe OS. Draait prima op een oudere laptop. Bovendien vind je voor bijna alle betaalde programma's een gratis alternatief. Audacity, Gimp, VLC enz. Het enige wat ik mis is iTunes. Omdat dit programma via de clouds muziek deelt op al je toestellen… Dus zeker installeren als je een iets oudere PC of laptop hebt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.