Aan de slag met Parallels Desktop

© PXimport

Aan de slag met Parallels Desktop

Geplaatst: 17 september 2018 - 02:50

Aangepast: 14 december 2022 - 11:30

Richard Veenstra

Een Mac is geweldig en biedt allerlei gespecialiseerde software. Maar soms heb je toch echt even een Windows-programma nodig. Schrik niet: je hoeft geen pc te kopen. Zet gewoon een venstertje open en installeer een virtueel Windows-systeem op je Mac met Parallels Desktop.

Tip 01: Windows op je Mac

Je hebt net een Mac gekocht en komt erachter dat je collega´s of kennissen een programma gebruiken dat alleen voor Windows beschikbaar is. Je Mac maar weer verkopen? Niet nodig: installeer gewoon Windows op je Mac via Parallels Desktop. Het programma kost normaal gesproken 79,99 euro, maar je kunt online vaak aanbiedingen vinden zodat je meestal niet meer dan zestig euro kwijt bent. Er is een gratis testversie voor dertig dagen beschikbaar. Er zijn drie versies van Parallels Desktop for Mac 13: Standard Edition, Pro Edition en Business Edition. De laatste twee zijn eigenlijk alleen interessant als je een enorm krachtige Mac hebt met meer dan 16 gigabyte geheugen, aangezien de limiet van 8 gigabyte voor een virtuele machine bij deze versies wordt opgeheven. Een virtuele machine? Ja, met het installeren van Parallels Desktop ben je er nog niet, je moet hierna nog een virtuele computer op je Mac installeren. Dit kan een virtuele Windows-pc zijn, maar ook een virtueel Android-tablet of virtuele Linux-computer. Hoe dit werkt, leggen we je uit in dit artikel.

Tip 01 Installeer Parallels Desktop om virtuele machines te gebruiken op je Mac.

© PXimport

Tip 02: Windows downloaden

Als je Parallels Desktop hebt geïnstalleerd, zie je eerst een scherm met opties. De meeste gebruikers willen Windows 10 installeren, vandaar dat deze optie groot is weergegeven bovenin beeld. Belangrijk om te weten is dat je wel een geldige Windows-licentie nodig hebt om het besturingssysteem te kunnen gebruiken. Kies je voor Get Windows 10 from Microsoft, dan selecteer je in het volgende scherm of je een licentie direct uit de Microsoft Store wilt kopen. Als je al een licentie hebt, dit kan ook een licentie van een oudere versie van Windows zijn, dan kies je voor Download Windows 10. Klik vervolgens op Install Windows. Het installatiebestand is 4,3 gigabyte, dit kan dus even duren. Na het downloaden zie je het bekende Windows-logo: het besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Als je een ssd in je Mac hebt, gaat het installatieproces erg snel: binnen vijf minuten draait Windows. Je virtuele systeem herstart en configureert zichzelf in een paar minuten. Ook als je geen licentie hebt, kun je op deze manier Windows installeren en gebruiken, totdat Windows je lastig gaat vallen dat je je systeem nog niet hebt geactiveerd.

Tip 02 4,3 GB downloaden kan even duren, tenzij je een snelle internetverbinding hebt.

© PXimport

Met een ssd in je Mac gaat het installatieproces erg snel: binnen vijf minuten draait Windows

-

Tip 03: Parallels Tools

Als alles is geconfigureerd, krijg je de melding Installation Complete. Click to continue. Klik erop en je ziet dat je Windows-systeem al je bureaublad-bestanden van je Mac meteen al weergeeft op je Windows-bureaublad. Windows draait nu als programma op je Mac, je kunt gewoon wisselen tussen Windows en je andere Mac-programma´s via Cmd-Tab en je verandert verschillende instellingen van je virtuele Windows-systeem door bovenin op één van de menuopties te klikken.

Windows kan je nog een paar vragen stellen, bijvoorbeeld of je wilt dat je Windows-pc op een netwerk is te vinden. Wat je nog even moet doen, is Parallels Tools installeren. Dit doe je door bovenin op Actions / Install Parallels Tools te klikken. Hierna moet je Windows opnieuw opstarten. Dit doe je gewoon door in Windows op de Windows-knop te klikken en voor Aan/uit / Opnieuw opstarten te kiezen.

Tip 03 Je virtuele machine heeft nog wel Parallel Tools nodig.

© PXimport

Tip 04: Instellingen

Parallels Desktop stelt automatisch een aantal gigabytes van je totale geheugen beschikbaar voor je virtuele systeem, maar je kunt dit zelf wijzigen. Dit kan echter alleen als je de virtuele machine hebt afgesloten. Zorg er even voor dat je op Actions / Configure hebt geklikt voordat je Windows afsluit. Nu blijft het scherm met instellingen geopend. Achter Name kun je de naam van je virtuele systeem veranderen. Hiermee verander je de naam van het pvm-bestand op je schijf. Je complete virtuele systeem is namelijk één pvm-bestand van een aantal gigabytes; je kunt het dus makkelijk naar een andere locatie of pc kopiëren. Klik achter Configure for op Change als je het virtuele systeem voor iets anders wilt gebruiken. Bovenin bij Hardware kun je zelf kiezen hoeveel geheugen en processorkracht Windows 10 mag gebruiken. Achter Processors kies je hoeveel processorkernen je voor je virtuele systeem vrij maakt. Zorg dat dit niet meer dan de helft van het aantal beschikbare processoren is. Je Windows-systeem wordt er sneller van, maar je Mac natuurlijk langzamer. Voor Memory geldt hetzelfde. Links kun je onder meer kiezen welke luidsprekers of usb-apparaten Windows mag gebruiken. Standaard deelt Windows alle apparaten met het moedersysteem macOS. Je kunt het Windows-systeem ook beschermen met een wachtwoord. Dit doe je bij Security achter Encrypt with password.

Tip 04 Meer processoren voor Windows? Je kunt het allemaal zelf bepalen.

© PXimport

Standaard deelt Windows alle apparaten met het moedersysteem macOS

-

Tip 05: Coherence

Windows loopt normaal gesproken als gesloten systeem binnen je Mac, maar via de Coherence-optie kun je Windows-programma´s ook apart draaien. Elk programma krijgt zijn eigen menubalk en het lijkt alsof het Windows-programma gewoon een Mac-programma is. Als je Windows-systeem draait, kies je voor View / Enter Coherence. Ga op je Mac naar je thuismap en kies voor Applications (Parallels) / Windows 10 Applications en open nu gewoon één van de Windows-programma´s. In Coherence-modus kun je het Windows-startmenu niet gebruiken. Je kunt wel het Windows-bureaublad of het Windows-startmenu inzien als je met Cmd-Tab naar Windows 10 navigeert. Je ziet nu de Mac-menubalk van je virtuele systeem. Klik op View / Windows Start Menu of Show Windows Desktop. Wil je de Coherence-modus beëindigen, klik dan op View / Exit Coherence.

Tip 05 Microsoft Paint op je Mac, gewoon naast de Finder en Firefox voor macOS.

© PXimport

Windows in je programmamap

Tip 06: Onderweg

Als je op je laptop werkt, merk je dat het gebruik van een virtueel systeem best veel van je accu vraagt. Logisch, je draait twee besturingssystemen tegelijkertijd. De Travel Mode helpt je energie besparen. Klik bovenin op Actions / Enter Travel Mode en Parallels zet het virtuele systeem in de slaapstand als je Windows even niet gebruikt. Je kunt ook zelf het systeem even in de slaapstand zetten overigens. Dit doe je door op Actions / Pause te klikken. De optie Suspend (opschorten) is vergelijkbaar, maar bij opschorten wordt het geheugen vrijgegeven voor andere processen, dit gebeurt bij pauzeren niet. Pauzeren gaat daarentegen erg snel, opschorten duurt een paar seconden.

Tip 06 Klik op Pause of Suspend als je het systeem even niet gebruikt. Je kunt dit ook automatisch laten doen door de Travel Mode.

© PXimport

De Travel Mode helpt je bij het sparen van je accu

-

Tip 07: Systeem verwijderen

Een systeem verwijderen is heel makkelijk. Open het programma Parallels Desktop, maar start je virtuele machine niet. Klik op Windows / Control Center om al je virtuele machines te zien. Klik met je rechtermuisknop op de virtuele machine en kies voor Remove. In sommige gevallen werkt je rechtermuisknop niet zoals je dat in macOS hebt ingesteld. Op een laptop moet je met twee vingers op je trackpad klikken om het contextmenu te openen. Bevestig je actie door op Move to trash te klikken. Je kunt een virtuele machine ook klonen. Hiervoor moet een virtueel systeem wel uitstaan. Een maantje betekent dat het systeem slaapt. Klik er in dit geval op zodat het systeem opstart en sluit het af vanuit het systeem. Klik op het systeem in het Control Center en kies voor File / Clone. Kies een locatie en een naam voor het systeem en klik op Save, simpel! Je kunt uiteraard een aparte partitie aanmaken voor al je virtuele machines. Om vervolgens Parallels Desktop te vertellen dat het daar alle virtuele systemen moet installeren, ga je naar Preferences / General. Achter Virtual machines folder kun je je partitie (of map) kiezen.

Tip 07 Verwijder een virtuele machine via het Control Center.

© PXimport

Het is zelfs mogelijk om een tweede versie van macOS via Parallels Desktop te draaien

-

Tip 08: Android op je Mac

Zin om een ander besturingssysteem te installeren? Open Parallels Desktop en kies voor File / New. Onderin zie je een aantal opties. Kies bijvoorbeeld voor Download Android, klik op Continue en vervolgens op Download. Binnen een minuutje of twee heb je een draaiende versie van Android op je Mac, hoe leuk is dat? Je kunt alleen geen apps installeren en ook een browser ontbreekt. Andere opties voor besturingssystemen zijn Ubuntu, Fedora, Mint en Debian, allemaal Linux-distributies. Het is zelfs mogelijk om een tweede versie van macOS via Parallels Desktop te draaien. Dat kan handig zijn als je een update wilt testen of even snel een programma wilt uitproberen en dit niet op je hoofdsysteem wilt doen. Hiervoor klik je op File / New en kies je Install MacOS Using the Recovery Partition / Continue.

Tip 08 Verzamel ze allemaal: draai op je Mac nog eens drie andere besturingssystemen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000