Aan de slag met Parallels Desktop

Door: Richard Veenstra | 17 september 2018 06:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Coherence

Windows loopt normaal gesproken als gesloten systeem binnen je Mac, maar via de Coherence-optie kun je Windows-programma´s ook apart draaien. Elk programma krijgt zijn eigen menubalk en het lijkt alsof het Windows-programma gewoon een Mac-programma is. Als je Windows-systeem draait, kies je voor View / Enter Coherence. Ga op je Mac naar je thuismap en kies voor Applications (Parallels) / Windows 10 Applications en open nu gewoon één van de Windows-programma´s. In Coherence-modus kun je het Windows-startmenu niet gebruiken. Je kunt wel het Windows-bureaublad of het Windows-startmenu inzien als je met Cmd-Tab naar Windows 10 navigeert. Je ziet nu de Mac-menubalk van je virtuele systeem. Klik op View / Windows Start Menu of Show Windows Desktop. Wil je de Coherence-modus beëindigen, klik dan op View / Exit Coherence.

Tip 05 Microsoft Paint op je Mac, gewoon naast de Finder en Firefox voor macOS.

Windows in je programmamap

Wil je al je Windows-programma´s vanuit je programma-map benaderen? Selecteer dan een programma in je thuismap bij Applications (Parallels) / Windows 10 Applications en druk op je rechtermuisknop. Kies voor Maak alias aan en sleep dit nieuwe bestand naar je programmamap.

Tip 06: Onderweg

Als je op je laptop werkt, merk je dat het gebruik van een virtueel systeem best veel van je accu vraagt. Logisch, je draait twee besturingssystemen tegelijkertijd. De Travel Mode helpt je energie besparen. Klik bovenin op Actions / Enter Travel Mode en Parallels zet het virtuele systeem in de slaapstand als je Windows even niet gebruikt. Je kunt ook zelf het systeem even in de slaapstand zetten overigens. Dit doe je door op Actions / Pause te klikken. De optie Suspend (opschorten) is vergelijkbaar, maar bij opschorten wordt het geheugen vrijgegeven voor andere processen, dit gebeurt bij pauzeren niet. Pauzeren gaat daarentegen erg snel, opschorten duurt een paar seconden.

Tip 06 Klik op Pause of Suspend als je het systeem even niet gebruikt. Je kunt dit ook automatisch laten doen door de Travel Mode.
De Travel Mode helpt je bij het sparen van je accu

Tip 07: Systeem verwijderen

Een systeem verwijderen is heel makkelijk. Open het programma Parallels Desktop, maar start je virtuele machine niet. Klik op Windows / Control Center om al je virtuele machines te zien. Klik met je rechtermuisknop op de virtuele machine en kies voor Remove. In sommige gevallen werkt je rechtermuisknop niet zoals je dat in macOS hebt ingesteld. Op een laptop moet je met twee vingers op je trackpad klikken om het contextmenu te openen. Bevestig je actie door op Move to trash te klikken. Je kunt een virtuele machine ook klonen. Hiervoor moet een virtueel systeem wel uitstaan. Een maantje betekent dat het systeem slaapt. Klik er in dit geval op zodat het systeem opstart en sluit het af vanuit het systeem. Klik op het systeem in het Control Center en kies voor File / Clone. Kies een locatie en een naam voor het systeem en klik op Save, simpel! Je kunt uiteraard een aparte partitie aanmaken voor al je virtuele machines. Om vervolgens Parallels Desktop te vertellen dat het daar alle virtuele systemen moet installeren, ga je naar Preferences / General. Achter Virtual machines folder kun je je partitie (of map) kiezen.

Tip 07 Verwijder een virtuele machine via het Control Center.
Het is zelfs mogelijk om een tweede versie van macOS via Parallels Desktop te draaien

Tip 08: Android op je Mac

Zin om een ander besturingssysteem te installeren? Open Parallels Desktop en kies voor File / New. Onderin zie je een aantal opties. Kies bijvoorbeeld voor Download Android, klik op Continue en vervolgens op Download. Binnen een minuutje of twee heb je een draaiende versie van Android op je Mac, hoe leuk is dat? Je kunt alleen geen apps installeren en ook een browser ontbreekt. Andere opties voor besturingssystemen zijn Ubuntu, Fedora, Mint en Debian, allemaal Linux-distributies. Het is zelfs mogelijk om een tweede versie van macOS via Parallels Desktop te draaien. Dat kan handig zijn als je een update wilt testen of even snel een programma wilt uitproberen en dit niet op je hoofdsysteem wilt doen. Hiervoor klik je op File / New en kies je Install MacOS Using the Recovery Partition / Continue.

Tip 08 Verzamel ze allemaal: draai op je Mac nog eens drie andere besturingssystemen.

1 Reactie(s) op: Aan de slag met Parallels Desktop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 17 september 2018 20:27 Andréopznmac
    Leuk hoor maar Windows kan je altijd standaard op elke Mac installeren (zonder extra programma’s)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.