Aan de slag met 'veilige' clouddienst Bittorrent Sync

Door: matthijs-van-den-broek | 18 juli 2013 14:00

Review

Over veiligheid en gegevens is de laatste tijd nogal wat te doen. In een wereld waarin e-mailverkeer wordt afgetapt en overheden massaal in je mailbox gluren, lijkt er best wat ruimte te zijn voor "veilige" clouddiensten. Bittorrent stelde gisteren Bittorrent Sync open voor het grote publiek. Het lijkt op Dropbox, maar het systeem werkt helemaal anders.

Wat doet Bittorrent Sync?

De dienst bestaat uit een programma en een app, die je op je computer of smartphone installeert. De werking is hetzelfde als Dropbox; je synchroniseert bestandsmappen over meerdere apparaten. Ook kun je gemakkelijk bestanden delen met derden (collega's, vrienden, familie) door de map die je aangemaakt hebt open te stellen en toegankelijk te maken: je kunt zelf kiezen welke "rechten" je wilt toekennen aan verschillende gebruikers. Denk daarbij aan lezen, wijzigen, verwijderen, toevoegen.

Technologie

Waar een clouddienst als Dropbox gebruik maakt van centrale servers die eigendom zijn van het bedrijf, werkt Bittorrent Sync op een andere manier. De dienst is gestoeld op zogeheten p2p-technologie, dat staat voor peer-2-peer technologie. Een bestand wordt, zonder tussenkomst van een centrale server, direct verstuurd van en naar computers in een netwerk van gelijkwaardige computers (peers = soortgenoten).

Bittorent Sync werkt met zogeheten “secrets”. Een unieke code die ervoor zorgt dat je twee verschillende apparaten aan elkaar kunt linken. Deze geheime code wordt automatisch gegenereerd en het is volgens Bittorent onmogelijk om twee keer dezelfde code te genereren in twee aparte sessies. Er zijn drie soorten geheime codes: de master code die je volledige toegang geeft, een read only code die je alleen laat lezen en een one-time.

Aan de slag

Dan gaan we nu aan de slag om te zien hoe het allemaal werkt. In onderstaand stappenplan zie je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met Bittorrent Sync.

Stap 1: Installeer Bittorrent Sync

Het programma is nauwelijks 1 MB groot, en je kunt het direct downloaden als je deze link volgt. Waarschijnlijk zal je firewall/antivirus software gaan steigeren omdat het een .exe-bestand betreft; deze meldingen kun je negeren.

Installatieproces Stap 1

Installatieproces Stap 2

Installatieproces Stap 3

Installatieproces Stap 4

Het installatieproces is logisch opgebouwd en aan het einde vind je een “tour” die wel handig is om even door te lopen. Het programmaatje is namelijk bijzonder kaal: je vindt nauwelijks uitleg, een help knop zit er niet in en voor vragen moet je toch echt even naar de website.

Na installatie

Het installatieproces duurt niet lang, en wat je dan voor je neus krijgt op je laptop of desktop is een tamelijk uitgekleed, bijna té simpel ogend programma. Je ziet welke bestandsmappen je kunt delen, en die bestandsmappen kun je vervolgens delen via een QR-code met je mobiele apparaat.

We gaan dieper in op de werking en functies van Bittorrent Sync in een uitgebreid artikel dat we aanstaande maandag publiceren.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met 'veilige' clouddienst Bittorrent Sync

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.