Aan de slag met videobewerking - De basisbegrippen

Door: dirk-schoofs | 09 april 2014 13:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 04: Compressie

Om ervoor te zorgen dat de film zo min mogelijk ruimte in beslag neemt, wordt elke video die je digitaal wil bekijken opgeslagen via compressie. Zonder compressie zou een ongecodeerde HD-film van een uur al snel 330 gigabyte in beslag nemen. Met een paar van dergelijke films staat de harde schijf van je pc meteen vol.

Net zoals bij foto's zijn er twee soorten compressie: lossless en lossy. Bij lossless compressie is er geen verlies van de beeldkwaliteit, maar daar staat tegenover dat de bestanden veel groter zijn dan bij lossy compressie. Lossy compressie leidt dus wel tot kwaliteitsverlies, maar dankzij verbeterde software - en dan komen we op het terrein van de codecs - valt dat verlies mee.

Omdat videobestanden meestal erg omvangrijk zijn, is lossy compressie gebruikelijk.

Tip 04 Hoe hoger de compressie, des te meer risico op artefacten.

Tip 05: Codecs

Krijgt de mediaspeler een film niet afgespeeld, dan heb je waarschijnlijk niet de juiste codec. Een codec is software om mediabestanden zoals muziek of video te comprimeren of te decomprimeren, de term is immers een samentrekking van code en decode. De encoder voert de compressie (codering) uit en de decoder neemt de decompressie (decodering) voor zijn rekening.

Windows Media Player gebruikt bijvoorbeeld de codec Windows Media Video om mediabestanden te produceren en om deze af te spelen. Er zijn tegenwoordig honderden codecs voor audio en video waarvan er een aantal standaard in het Windows- of Mac OS X-besturingssysteem zit. Wanneer je echter de inhoud wil afspelen van een mediabestand dat niet is gecomprimeerd met een codec die in het systeem zit, moet je die software downloaden.

In veel gevallen kun je de ontbrekende codec downloaden en installeren door te klikken op de knop Help op het web in het dialoogvenster met het foutbericht. Om te weten welke video-codec er gebruikt werd, gebruik je speciale software zoals GSpot. Je kunt een video in het programma slepen, waarna je alle informatie te zien krijgt die je nodig hebt. Mis je wel vaker codecs, dan kun je er ook voor kiezen om een groot pakket met veel verschillende codecs te downloaden. K-Lite is een aanrader.

Tip 05 GSpot verklapt de naam van de video-codec en de audio-codec die nodig is.

Tip 06: Containerbestanden

Er zijn videoformaten die gestandaardiseerde waarden gebruiken voor compressie, video-codec en audio-codec. Zo wordt bij video-dvd's altijd mpeg2 toegepast. Door die vaste specificaties is de film op alle dvd-spelers te bekijken.

Toch wordt momenteel veel gebruikgemaakt van containerbestanden, te vergelijken met digitale dozen, die zowel audio- en videocodecs bevatten en soms zelfs ondertitelingen. Zo'n containerbestand heeft ook aparte extensie. Bekende containerformaten zijn avi, mkv, mov of flv. In deze containers zijn de video-codec, de compressievorm en de audio-codec niet gestandaardiseerd. Deze bestanden zijn daardoor niet altijd compatibel. Het kan zijn dat aanvullende software nodig is om ze af te spelen.

Een avi-bestand kan bijvoorbeeld een mpeg-codec gebruiken, maar ook DivX of Indeo. Omdat de gebruikte codec per bestand kan verschillen, is het soms nodig om aanvullende codecs te downloaden. Om de wildgroei aan videoformaten de baas te blijven, kun je dus maar beter een goed conversieprogramma achter de hand hebben.

Tip 06 Avi, mpg, mov en flv zijn zogenaamde containers, hierin zijn audio en video met ieder hun eigen compressie opgeslagen.

Tip 07: Movie Maker

Veronderstel dat je een aantal filmpjes met je smartphone hebt gemaakt die je wil samenvoegen en monteren in het gratis programma Windows Movie Maker. Voordat je met een conversieprogramma aan de slag gaat, kun je eerst gewoon proberen of Windows Movie Maker je misschien kan helpen.

Laad het filmpje in door op het tabblad Start op de knop Video of foto toevoegen te klikken. Een recente versie van Windows Movie Maker kan bijvoorbeeld probleemloos mov-bestanden importeren van de iPhone. Worden de bestanden niet herkend, dan moet je de bestanden toch eerst converteren om ze daarna wel te kunnen importeren in Movie Maker.

Tip 07 Windows Movie Maker heeft geen moeite om de mov-bestanden van een iPhone te importeren.

6 Reactie(s) op: Aan de slag met videobewerking - De basisbegrippen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 april 2014 19:32 darknessblade
  in dit artikel word besproken hoe het werkt met het basisprogramma moviemaker (windows)

  er zijn ook nog alternativen zoals : Cyberlink powerdirector,ect
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 17:05 Anoniem
  De brows-knop voor het uploaden van bestanden werkt niet, ook niet na volledig toestaan scripts
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 11:25 Roh4000
  Een artikel uit 2014:
  "Wil je de film bijvoorbeeld uitsluitend bekijken op je tablet, dan heeft het dus geen zin om voor een heel hoge resolutie te kiezen.
  (..) mobiele telefoon volstaat een resolutie van 480 x 270".

  Een beetje smartphone had in 2014 al een FHD-resolutie en nu beginnen, laat staan de resolutie van grotere schermen van tablets..
  Als je je nu bezig houdt met videobewerking probeer dan in ieder geval met zo'n hoog mogelijk resolutie op te nemen. Daar zal je later het meest profijt van hebben. 4K dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2015 19:29 Anoniem
  een aardig verhaal, maar het doet voorkomen of je van elk videobestand de bitrate en/of het aantal frames per sec. kunt verhogen om een betere kwaliteit te krijgen. niets is minder waar.
  het verhogen van b.v.24frames per sec naar 50 frames per sec. levert geen kwaliteitwinst op. Ditzelfde geldt voor het verhogen van de bitrate.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2016 09:38 Anoniem
  h
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 03:52 IsaacLoor
  Ik ben momenteel met behulp Video Converter Studio die ook is uitgerust met een krachtige editor. Het kan helpen de gebruikers trim-video clips , effecten toevoegen en zelfs video resolutie tot 60 beelden per seconde te veranderen . Ik vond deze applicatie onder http://www.apowersoft.nl/video-converter-studio Misschien zou het nuttig zijn voor jou.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.