Aan de slag met videobewerking - De basisbegrippen

Door: dirk-schoofs | 09 april 2014 13:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 08: Online conversie

Gaat het om het converteren van korte filmpjes, dan hoef je niet eens software te installeren. Online-Convert werkt prima voor het omzetten van niet al te grote bestanden. In het vak Video converter selecteer je het doelformaat, bijvoorbeeld Convert to AVI. In het volgende venster kun je met de knop Bladeren naar het bestand navigeren dat je wil omzetten in avi.

Het is ook mogelijk om bestanden van je Dropbox te gebruiken. Vervolgens kun je eventueel instellingen als de afmetingen en de kwaliteit van het te converteren bestand aanpassen. Ben je niet zeker van jezelf, laat deze Optional settings dan voor wat ze zijn. Online-Convert zal dan voor de oorspronkelijke grootte en de maximale kwaliteit kiezen. Ten slotte klik je op de knop Convert File. Dit online programma werkt erg snel. Korte filmpjes staan enkele seconden later geconverteerd voor je klaar, waarna je ze via een internetlink kunt downloaden.

Bovendien is Online-Convert een geschikt programma om je video om te zetten naar onder meer Android, iPhone, Xbox 360 en Wii, zonder dat je je hoeft te bekommeren om allerlei technische instellingen.

Tip 08 Door gebruik te maken van kant-en-klare uitvoerprofielen bespaar je jezelf een hoop zorgen.

Tip 09: Hamster Converter

Waar je voor kleine videobestanden de online converter Online-Convert kunt gebruiken, kun je voor grote bestanden beter een standalone converter gebruiken. Wij gebruiken hier Hamster Free Video Converter. Dit programma kan je video omzetten naar de veel gangbare formaten als mpeg, avi, 3gp en flv. Ook bevat Hamster Free Video Converter kant-en-klare uitvoerprofielen voor smartphones en draagbare spelcomputers. Sleep de bestanden die je wil omzetten in het centrale vak van de converter.

Het is mogelijk om meerdere bestanden tegelijk in de conversielijst toe te voegen. Klik op Volgende en maak een keuze tussen Apparaten of Indelingen en apparaten. Wil je het filmpje bijvoorbeeld kunnen afspelen op je BlackBerry dan kies je bij Apparaten voor dit merk waarna je het specifieke model kunt selecteren, helaas staan wel alleen oudere toestellen in deze lijst. De resolutie van het geconverteerde bestand wordt door deze instelling optimaal afgestemd op de eigenschappen van het model. Vervolgens klik je op Converteren. Wil je de video bewerken met bijvoorbeeld Windows Movie Maker, dan kies je in het vak Indeling en apparaten het avi-formaat. In het volgende venster is het mogelijk om de kwaliteit van de film aan te passen.

Wanneer je het houdt bij Preserve size worden de oorspronkelijke afmetingen van de film behouden, maar via het uitklapmenu kies je een van de voorgestelde Frame sizes. Het spreekt voor zich dat je films met een lage resolutie niet zomaar kunt uitrekken tot HD-formaat zonder kwaliteitsverlies. Met een schuifje pas je de videokwaliteit aan en kun je ook de video-codec, framerate en bitrate wijzigen. Je kunt de instelling ook gewoon op Auto laten staan. Standaard neemt deze converter ook de audio mee, maar onder aan het venster is het mogelijk om het geluid weg te halen.

Tip 09 Nadat je de filmbestanden in de wachtrij hebt gesleept, kies je een uitvoerformaat.

Handbrake

Mac-gebruikers rekenen voor conversie vaak op Handbrake, een programma dat ook werkt op Windows. Ook bij Handbrake is de conversie van een film een fluitje van een cent en zelfs het omzetten van dvd-films naar het mpeg-formaat, zodat je ze kunt bekijken op de computer of tablet, verloopt erg vlot. Met Handbrake voeg je meerdere conversieopdrachten toe aan de wachtrij, zodat je deze tool rustig 's nachts zijn werk kunt laten doen.

Interessant zijn de voorinstellingen. Hiermee worden de parameters voor de encoder voor beeld en geluid en de media-container onmiddellijk correct ingesteld. Werk je liever handmatig, dan heb je voor het beeld de keuze uit H.264-, mp4- en de Xvid-encoder. Voor het geluid kun je kiezen uit aac, mp3, Ogg Vorbis en acc in combinatie met AC3. Het resultaat is op te slaan in een mp4-, avi-, ogm- of mkv-mediacontainer. Verder biedt Handbrake speciale instellingen voor onder meer een iPod, iPhone, PlayStation 3, Xbox 360 en de PlayStation Portable.

Ook in Handbrake kun je vertrekken van een vooringesteld uitvoerprofiel waarvan je daarna de parameters nog kunt aanpassen.

Bekijken op pc

Je pc kan met de meest gebruikelijke videoformaten overweg. Windows Media Player heeft sinds Windows 7 geen moeite meer met H.264 mpeg4-codecs, avchd, mts/m2ts, mov en mp4. Gaat het om specifieke formaten, zoals het containerformaat mkv, dan moet je aanvullende software installeren.

Je kunt simpelweg een plug-in of codec installeren die Windows Media Player compatibel maakt. Vaak gebruikt men echter een mediaspeler die met vrijwel alle formaten overweg kan. VLC en GOM Player zijn twee van zulke mediaspelers.

VLC beschikt over veel meer verschillende videoformaten en codecs dan Windows Media Player, en bevat ook nog allerlei afspeelinstellingen.

6 Reactie(s) op: Aan de slag met videobewerking - De basisbegrippen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 april 2014 19:32 darknessblade
  in dit artikel word besproken hoe het werkt met het basisprogramma moviemaker (windows)

  er zijn ook nog alternativen zoals : Cyberlink powerdirector,ect
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 17:05 Anoniem
  De brows-knop voor het uploaden van bestanden werkt niet, ook niet na volledig toestaan scripts
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 11:25 Roh4000
  Een artikel uit 2014:
  "Wil je de film bijvoorbeeld uitsluitend bekijken op je tablet, dan heeft het dus geen zin om voor een heel hoge resolutie te kiezen.
  (..) mobiele telefoon volstaat een resolutie van 480 x 270".

  Een beetje smartphone had in 2014 al een FHD-resolutie en nu beginnen, laat staan de resolutie van grotere schermen van tablets..
  Als je je nu bezig houdt met videobewerking probeer dan in ieder geval met zo'n hoog mogelijk resolutie op te nemen. Daar zal je later het meest profijt van hebben. 4K dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2015 19:29 Anoniem
  een aardig verhaal, maar het doet voorkomen of je van elk videobestand de bitrate en/of het aantal frames per sec. kunt verhogen om een betere kwaliteit te krijgen. niets is minder waar.
  het verhogen van b.v.24frames per sec naar 50 frames per sec. levert geen kwaliteitwinst op. Ditzelfde geldt voor het verhogen van de bitrate.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2016 09:38 Anoniem
  h
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 03:52 IsaacLoor
  Ik ben momenteel met behulp Video Converter Studio die ook is uitgerust met een krachtige editor. Het kan helpen de gebruikers trim-video clips , effecten toevoegen en zelfs video resolutie tot 60 beelden per seconde te veranderen . Ik vond deze applicatie onder http://www.apowersoft.nl/video-converter-studio Misschien zou het nuttig zijn voor jou.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.