Windows 10 PowerToys: Alle tools uitgelegd

Door: Randolf Bouwma | 20 mei 2020 13:55

Windows 10 powertoys
How To

Een oude bekende keert terug, dit keer in Windows 10: PowerToys! Microsoft blaast de toolkit voor het sleutelen aan Windows na twaalf jaar nieuw leven in. In dit overzicht houden we bij wat je er zoal mee kunt. Er komen namelijk telkens meer opties bij.

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys door bij de meest recente versie op het msi-bestand te klikken en deze op te slaan. Start deze vervolgens op en doorloop de installatie. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk.

Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen. Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben. Hieronder gaan we dieper op de verschillende opties in.

Kort nog een tip: sinds versie 0.17 kan PowerToys automatisch up-to-date blijven. Voorheen moest je iedere update met de hand uitvoeren. Ga naar General en kijk bij de onderste optie: Download updates automatically. Zet het schuifje hier op Aan.

Shortcut Guide

Probeer de Shortcut Guide uit door de Windows-toets kort ingedrukt te houden. Je ziet nu een handig overzicht van alle mogelijke toetsencombinaties, zodat je ze voortaan niet meer zelf hoeft te onthouden. Dit venster heeft ook een donkere modus. Om die in te schakelen, ga je naar het hoofdmenu van PowerToys, en dan Shorcuit Guide / Choose Shortcut Guide overlay color / Dark.

Windows 10 powertoys

PowerRename

Met PowerRename krijg je meer mogelijkheden om meerdere bestandsnamen tegelijk te hernoemen. Selecteer bijvoorbeeld een set foto's en klik daar met de rechtermuisknop op. In het contextmenu zie je nu de optie PowerRename staan.

Het venster dat opent, werkt op een soortgelijke manier als dat je woorden zou opzoeken (Search for) en vervangen (Replace with) in een Word-document. Onder Options bepaal je onder andere of bestanden in submappen ook hernoemd moeten worden, of juist niet.

Windows 10 powertoys

FancyZones

FancyZones vereisen meer uitleg. Deze tool geeft je de optie om meerdere vensters naast elkaar te laten draaien in een layout die je zelf prettig vindt. Voor multitaskers is dit bijzonder welkom. Zo heb je bijvoorbeeld een browser, Word-document en muziekspeler in één oogopslag ter beschikking. Eindeloos alt-tab'en op zoek naar het juiste venster is daarmee verleden tijd.

Klik in PowerToys Settings op FancyZones en kies vervolgens Edit Zones. Voor het gemak kiezen we nu een van de voorbedachte layouts: Priory Grid. Door bovenin op het plus-icoontje te klikken, maken we er een layout van die uit vijf vensters bestaat. Met de space around zones-opties onderin bepaal je de hoeveelheid witruime tussen de afzonderlijke vensters.

Windows 10 powertoys

Nu ga je kiezen welke programma's of zelfs mappen je in ieder venster wilt hebben. Als voorbeeld plaatsen we in het middelste vak de Chrome-browser. Open Chrome en doe alsof je het venster gaat verslepen, maar houd de Shift-toets daarbij ingedrukt. Het raster van FancyZones duikt nu op. Sleep het Chrome-venster naar het middelste vak en laat los om de browser vast te zetten.

Hetzelfde doe je nu voor de andere software. In onderstaand voorbeeld draaien we drie websites, een Windows-map en een Word-document naast elkaar. Spotify leent zich er ook goed voor. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Zeker als je een custom layout gaat verzinnen.

Wil je FancyZones écht helemaal naar je hand zetten, klik dan na Edit Zones bovenin naast Templates op Custom. Kies Create new custom en klik op Edit selected layout. Door op het plus-icoontje te klikken, voeg je vensters aan de layout toe. Zoveel je wilt. Door de hoeken te verslepen, bepaal je de horizontale en verticale afmetingen.

Geef je layout tot slot een naam en sluit af met Save and apply.

Windows 10 powertoys

File Explorer Preview

In Windows 10 is het op verschillende manieren mogelijk een preview te zien van een bepaald bestand zonder deze ervoor speciaal te openen. Ga maar eens naar een willekeurige map met bestanden en druk op de toetsencombinatie Alt+P. Zodra je nu een bestand aanklikt (dus niet dubbelklikt), komt rechts een voorbeeld tevoorschijn. Dit werkt niet alleen voor afbeeldingen maar o.a. ook voor Word-documenten, die zo snel te lezen (maar niet te bewerken) zijn.

Door File Explorer Preview in te schakelen, werkt deze functie voor twee extra bestandstypen. Namelijk .svg-bestanden en bestanden op basis van markdown. Overigens, een andere manier om de voorbeeldweergave op te roepen is via Beeld te tikken op een van de icoontjes náást Navigatievenster: Voorbeeldvenster of Detailvenster.

Image Resizer

Het aanpassen van afbeeldingsgroottes kan een tijdrovend klusje zijn. Zeker wanneer je niet gewend bent te werken met grafische programma's, zoals Adobe Photoshop. Image Resizer komt dan ook als geroepen. Zoals de naam doet vermoeden kun je hiermee heel eenvoudig de afmetingen van plaatjes wijzigen. Zelfs van meerdere afbeeldingen tegelijkertijd.

Dat werkt als volgt. Selecteer een (of een paar) afbeeldingen en klik er met de rechtermuisknop op. In dit menu is er een optie bijgekomen: Afbeeldingsformaat wijzigen. Klik daarop en er opent een nieuw venster. Er zijn hier verschillende formaten om uit te kiezen. Ben je tevreden met je keuze, klik dan op Verkleinen/Vergroten.

De aangepaste plaatjes worden als nieuwe bestanden aangemaakt. Wil je liever de originele bestanden wijzigen zonder dat er een kopie wordt gemaakt, zet dan een vinkje voor Wijzig de originele afbeeldingen (maak geen kopieën). Houd er rekening mee dat de originele afbeelding hierdoor verloren gaat.

De formaten die je in dit venster ziet staan, kun je overigens ook helemaal naar wens afstellen. Dit in het geval je vaak een bepaalde grootte nodig hebt die er standaard niet bij staat. Open daarvoor PowerToys zelf en klik op Image Resizer. Onder Image Sizes vind je de formaten, onder Encoding vind je opties voor de afbeeldingskwaliteit en onder File tot slot hoe de bestandsnamen eruit komen te zien.

Keyboard Manager

Keyboard Manager is een tool waarmee je toetsen kunt remappen. Dat wil zeggen, je drukt bijvoorbeeld op A maar je pc registreert dit als B. Een optie voor de echte power-user die graag bepaalde handelingen zo snel mogelijk wil uitvoeren. Het leuke is dat je er ook toetsencombinaties mee kunt aanpassen, zodat Ctrl+C bijvoorbeeld niet kopieert maar plakt.

In PowerToys kun je hiermee aan de slag door bij Keyboard Manager te kiezen voor Remap a key of Remap a shortcut. Veel toetsenborden bieden deze optie zelf al aan met hun eigen software. Denk aan Logitech-toetsenborden die hiervoor het G Hub-programma gebruiken. Door deze PowerToys-tool is geen aparte software nodig, of een keyboard van een bepaald merk.

PowerToys Run

Hoe langer je een Windows-pc gebruikt, hoe meer er op komt te staan en hoe lastiger je bepaalde programma's, bestanden en instellingen kunt terugvinden. PowerToys Run helpt hierbij. Druk op de toetscombinatie Alt + spatiebalk om een zoekvenster te openen. Typ de naam van hetgeen je zoekt en selecteer de software of het bestand met de pijltjestoetsen of met je muis.

De werking hiervan lijkt op het Uitvoeren-menu van Windows, op te roepen via Windows-toets + R. Alleen dan met een grafische schil die wat uitnodigender is voor de gemiddelde gebruiker. Ook is het de bedoeling dat de functionaliteit in de toekomst nog wordt uitgebreid.

Color Picker

Wie veel grafisch werk doet, kan de Color Picker vast en zeker waarderen. Door middel van een toetsencombinatie (standaard Windows-toets + Shift + C) verandert je cursor in een pipetje. Een venstertje toont de kleurcode aan van hetgeen je aanwijst. Door te scrollen zoom je verder in, zodat je selectie nog nauwkeurig wordt.

Stel, je ziet een foto van een bos en wilt exact een bepaalde kleur groen daaruit weten. Wijs het deel van de foto aan met de color picker en schrijf de kleurcode op. Zowel HEX als RGB-kleurcodes worden getoond. Die waardes kun je vervolgens in het kleurenselectiemenu van Adobe Photoshop of een soortgelijk programma invoeren.

Mocht de sneltoets hiervoor niet werken, zoals bij ons het geval was, kies dan in het Color Picker-menu van PowerToys zelf een andere toetsencombinatie.

0 Reactie(s) op: Windows 10 PowerToys: Alle tools uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.