Aan de slag met Windows 8.1 zonder Microsoft-account

Door: Joris Peterse Joris | 27 oktober 2013 08:10

Apps & Software

Na de update naar Windows 8.1 lijkt het onmogelijk om je pc te gebruiken zonder een Microsoft-account. Maar wat als je alleen in de desktop wenst te blijven en helemaal geen OneDrive gebruikt? Dan is inloggen met een online account nogal overbodig. Gelukkig is het mogelijk hier onderuit te komen!

Na de installatie van Windows 8 had je bij de eerste configuratie de mogelijkheid om een lokaal account aan te maken of om aan te melden met een online Microsoft-account. Het online account is nodig om apps te kunnen downloaden uit de Store in het nieuwe startscherm, en voor de integratie met OneDrive.

Maar een lokaal account is juist handig voor je pc thuis; als je geen gebruikmaakt van de Metro-interface, de OneDrive-integratie en als je geen inlogscherm wilt na het opstarten van de pc. Na de update naar Windows 8.1 lijkt het opeens niet meer mogelijk om met een lokaal account aan te melden. Microsoft wil per se dat je een Microsoft-account gebruikt.

Het is in principe mogelijk om overstag te gaan en na het aanmelden in het configuratiescherm onder gebruikers je gebruikersaccount weer naar lokaal om te zetten. Maar het is mogelijk om het account volledig lokaal te houden.

Upgrade naar Windows 8.1

Na de update krijgt je opnieuw enkele configuratiestappen, waaronder een gebruikersovereenkomst en netwerkkeuze. Hierna word je gevraagd in te loggen met een Microsoft-account. Gek genoeg is de keuze voor een lokaal account verdwenen. Om alsnog je lokale account te blijven gebruiken zonder in te hoeven loggen, kies je Maak een nieuw account.

Een upgrade naar Windows 8.1 verloopt via de Windows Store.

In het scherm dat volgt, wordt om je gegevens gevraagd om een nieuw account aan te maken, doe dit niet, maar kies onderaan de pagina voor Verder gaan met mijn bestaande account. Windows 8.1 gaat vervolgens verder met de configuratie, waarna je met je bestaande, lokale account aan de slag kunt.

Klik onderaan de pagina op de link om een nieuw account aan te maken

Nieuwe pc met Windows 8.1

Als je voor het eerst opstart met een (nieuwe) pc waar 8.1 net op is geïnstalleerd, doorloop je een uitgebreider stappenplan voor de configuratie. Je kunt gewoon je voorkeuren kiezen en de internetverbinding instellen. Wanneer je wordt gevraagd om in te loggen met je Microsoft-account, kiest je Een nieuw account maken (onder het kopje Heb je geen account?). In het scherm dat volgt hoef je geen gegevens in te vullen, je hoeft alleen op Aanmelden met een Microsoft-account te drukken. Dit is natuurlijk wat verwarrend, aangezien we juist een lokaal account aanmaken.

Het is even zoeken, maar je kunt je aanmelden met een lokaal account.

In het scherm dat volgt, voer je eventueel de naam van je lokale account in, laat de andere invoervelden leeg en druk op Voltooien. Je gaat nu verder met installeren, met een lokaal account.