Aan tafel! Zo maak je zelf mooie menukaarten in Word

Door: dirk-schoofs | 17 december 2021 10:16

How To

Wanneer je een etentje organiseert is het voor de gasten wel zo leuk om te weten wat er op het menu staat, of zelfs uit welke lekkernijen ze zoal kunnen kiezen. We gaan hiervoor zelf een mooie menukaart maken in Word, waar je genodigden vast en zeker mee verrast!

Als je geen genoegen met de voorgekauwde sjablonen van Word, maak je met een klein beetje moeite zelf een ontwerp vanaf nul. Vertrek van een nieuw leeg document waarbij je in het tabblad Indeling bij Afdrukstand aangeeft dat je een liggend formaat op het oog hebt. In dit voorbeeld ga je voor een gevouwen menukaart die je rechtop op tafel plaatst.

Iedere kaart maak je uit één A4-vel. De kaart meet dichtgevouwen 12 bij 17 centimeter. Daarom trek je een rechthoek van deze afmetingen met Invoegen / Vormen. Om heel precies te werken, klik je op de vorm waarmee de tab Vormindeling in beeld komt. Daar geef je de hoogte en breedte in. 

Bij Vormopvulling geef je aan dat er geen opvulling is en bij Vormcontour kies je voor een stippellijn in een zachtgrijze kleur en lijndikte van ½ punt. Straks zul je deze stippellijn gebruiken om de kaart uit te snijden.

Teken de omtrek van de kaart.

Afbeelding invoegen

Je voegt de achtergrondafbeelding in met Invoegen / Afbeelding / Afbeelding invoegen van dit apparaat. Klik met de rechtermuisknop op de ingevoegde afbeelding en selecteer Tekstterugloop / Achter tekst. Vervolgens sleep je de hoekpunten van de afbeelding, zodat de afbeelding iets hoger en breder wordt dan de rechthoek die je daarnet hebt getekend.

Klik nu op het kader dat je hebt getrokken. Hierdoor zie je de handvatten verschijnen aan de vier hoeken en in het midden van iedere zijde. Je kunt je op zo’n handvat richten om een lijn te trekken die de vouw van de kaart aanduidt. 

Met Invoegen / Vormen selecteer je de vorm Lijn. Houd de Shift-toets ingedrukt en sleep een verticale lijn in het midden van de kaart. Ook hier moet je de dikte van de lijn op ½ punt en de kleur op zachtgrijs instellen.

Markeer de vouwlijn.

Tekst toevoegen

Bovenop de achtergrond komt de titel van de menukaart. In het tabblad Invoegen gebruik je de opdracht Tekstvak / Tekstvak maken. Daarna sleep je dit vak naar de juiste plaats en je typt de tekst van de titel. Formatteer deze tekst op de gebruikelijke manier. Kies een tekstkleur die bij de achtergrond past.

Daarna moet je de witte achtergrond van het tekstvak nog verwijderen. Klik dus op de rand van het tekstvak met de rechtermuisknop en selecteer de opdracht Vorm opmaken. Wanneer je in het tekstvak rechtsklikt, zie je de opdracht Vorm opmaken niet. Maak de achtergrond van het tekstvak transparant.

De achtergrond heb je nu transparant gemaakt.

Alles netjes uitgelijnd

Tijd voor de binnenkant. Zorg dat de liniaal te zien is. Is dat niet het geval, dan gebruik je het tabblad Beeld waar je in de groep Weergeven het vak Liniaal aanvinkt. Met het tabblad Invoegen voeg je een nieuwe lege pagina toe. Omdat de liniaal zichtbaar is, bepaal je heel nauwkeurig de plaats waar het vak voor de menutekst moet komen.

Selecteer in het tabblad Invoegen de opdracht Tekstvak en sleep dat vak op de juiste plaats. Plak of typ in dit vak de menutekst in die je op voorhand hebt klaargemaakt. Kies een elegant en leesbaar lettertype. Je kunt, als je dat graag hebt, nog grafische versiering aanbrengen. Hier hebben we een ornament uit Google geplakt. 

Druk eerst de voorkant af, stop de kaart opnieuw in de printer en daarna druk je de andere kant af. Vervolgens snijd je het papier langs de lichtgrijze stippellijn uit. Klaar is je menukaart!

Heb je de smaak te pakken en wil je vaker creatief uitpakken met Word? Dan raden we tenslotte de cursusbundel Word voor gevorderden aan. 

0 Reactie(s) op: Aan tafel! Zo maak je zelf mooie menukaarten in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.