ABBYY FineReader 11 Professional Edition

Door: Evi Maquoi | 01 februari 2012 16:24

Apps & Software

De camera's van mobiele telefoons worden alsmaar beter en dat betekent dat ze ook steeds meer mogelijkheden bieden. In combinatie met de OCR-software ABBYY FineReader 11 Professional Edition is het nu mogelijk om een foto of scan van een magazine om te zetten naar een bewerkbaar Word-document, pdf-bestand of e-book. Hoog tijd voor een uitgebreide test.

Alles overtypen? Nee. Wie papieren wil digitaliseren heeft een scanner en een speciaal softwarepakket met tekstherkenning (OCR) nodig. Al is die scanner tegenwoordig overbodig. ABBYY FineReader 11 Professional Edition maakt het mogelijk om foto's om te zetten naar bewerkbare bestanden in pdf- of Word-formaat. Het hoeft zelfs geen dure spiegelreflexcamera met 10 of meer megapixels te zijn. Een compactcamera of de camera van uw mobiele telefoon volstaat al. In het programma hoeft u enkel nog aan te geven naar welk formaat (Word, pdf, txt, csv etc) u het bestand wenst om te zetten. Tijdens onze test gebruiken we de camera van een iPhone 4. De resultaten waren indrukwekkend. Snapshots van artikelen uit verschillende tijdschriften werden nagenoeg foutloos omgezet naar een pdf-bestand, ongeacht het gebruikte lettertype. Letters waarover het programma niet honderd procent zeker is, worden blauw weergegeven en dat vergemakkelijkt het controleren. Toch is het met OCR-software raadzaam om gedigitaliseerde teksten altijd volledig na te lezen. Ook handig is de ingebakken taalherkenning en spellingschecker. Met de functie Lay-out analyseren kunt u foto's overnemen of overtollige witruimtes verwijderen. Uiteraard kunt u ook handmatig instellen welke paginadelen u al dan niet kwijt wilt.

Links ziet u een snapshot van een tijdschrift, rechts de bewerkbare pdf.

E-book

Het omzetten van pdf-bestanden, afbeeldingen of scans naar bewerkbare tekstbestanden verloopt niet enkel goed, maar ook erg snel. In slechts enkele seconden is een pagina omgezet. Indien u de kleurmodus op zwart-wit instelt, gaat het zelfs nog sneller. Eventuele fouten handmatig herstellen is eenvoudig en het aantal bestandsformaten waarmee ABBYY FineReader 11 overweg kan, is ontzettend uitgebreid. Van Microsoft Word tot OpenOffice of WordPerfect voor tekstverwerking, maar ook omzetten naar Excel of PowerPoint behoort tot de mogelijkheden. Helemaal leuk is dat u nu ook e-books kunt aanmaken in epub-, fb2- of html-formaat, zodat u ze ook op uw e-reader kunt lezen.

Dankzij de wizard is het erg eenvoudig om met het programma aan de slag te gaan.

Conclusie

ABBYY FineReader 11 Professional Edition is dankzij de intuïtieve interface een erg gebruiksvriendelijk programma met een hele rits interessante functies. De wizard helpt u onmiddellijk op weg en de omzetmogelijkheden lijken eindeloos. Het is een professioneel pakket en daar hangt dan ook een fors prijskaartje aan vast. Voor u overgaat tot investeren, kunt u dus maar eerst de probeerversie testen. Deze is weliswaar gelimiteerd, maar geeft u een duidelijk beeld over de aanwezige functies en mogelijkheden.

ABBYY FineReader 11 Professional Edition

Prijs € 129,- (upgrade vanaf € 89,-)

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of download

Proefversie 15 dagen (gelimiteerd tot 50 pagina's en export pagina per pagina)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 700MHz-processor, 1024 MB geheugen, 1,4 GB vrije harde-schijfruimte, scanner of 2 megapixel digitale camera

Maker ABBYY

Oordeel 9/10

Pluspunten

Scannen met digitale camera

Nederlands

Taalherkenning

Spellingchecker

Minpunten

Prijs

0 Reactie(s) op: ABBYY FineReader 11 Professional Edition

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.